Bemutatkozik a Világhalló Aki még nem hallott mesterségesen generált beszédet azt kérdezi, hogy: Miben különbözik a Világhalló és a beszédszintetizátor?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HÁLÓZATOK.
Advertisements

VIRTUÁLIS IDŐKAPSZULA
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Kliens-szerver architektúra
Rendszer kezelési ismertetés
Programozás III STRING-XML.
Felhasználói felületek és üzleti logika Bollobás Dávid ASP.NET
Hálózati architektúrák
Czeglédi László Integrált tartalomszolgáltatás megújult környezetben
Kabai József AZ SQL-LEDGER SZABAD ÜGYVITELI RENDSZER
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
2009. április 3. Ficzkó Ildikó Honlapelemzés április 3. Ficzkó Ildikó
Honlapelemzés. miért?  tanulmányok  tapasztalatszerzés  előkészítő munkálatok: honlaptervezés  fejlődés.
WEB Technológiák Coldfusion ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
Egy ISA szerver naplója Sárosi György Terméktámogatási Tanácsadó Microsoft Magyarország.
Sokoldalú, de egyszerűen kezelhető, magyarul beszélő eszközök Hatékony, de a háttérben maradó folyamatok Biztonságos tárolás, hatósági megfelelőség Sokoldalú,
Szombathely Dinamikus WEB programozás: PHP és JSP.
Önleíró adatok: XML INFO ÉRA, Békéscsaba
WEB Technológiák ISAPI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer)
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Hálózati Bombermen Belicza András Konzulens: Rajacsics Tamás BME-AAIT.
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
Digitális tartalomszolgáltatás
Flash és PHP? De még mennyire! Kiss-Tóth Marcell
AICC, IEEE, SCORM, fogalmak. Tananyagok cseréje (export-import) Támogatja az együttműködéseket Támogatja a felhasználóbarát környezet kialakítását Megoldja.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
APEX BMF, II. félév.
Hálózati alapismeretek
Honlap készítés 4. óra.
Slide 1/11 Bp BelAmI – Workshop Beszédtechnológia Helyzetkép
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Web Architecture. Development of Computing Architectures Monolithic mainframe programming Client Server Real Client Server Web Programming.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA.
XML adatkezelés 1. témakör Az XML szabvány.
Java web programozás 11..
Az Internet alkalmazásai
Bemutatkozik a Világhalló Aki még nem hallott mesterségesen generált beszédet azt kérdezi, hogy: Miben különbözik a Világhalló és a beszédszintetizátor?
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
Az NVU webszerkesztő program
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER ACalderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
OKOSTELEFON KÖZÉPRÉTEG, VALÓS IDEJŰ TELJESEN ELOSZTOTT ADATFELDOLGOZÁS
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Számítógép hálózatok.
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
Violet nails Készítette: Csőke Vivien. Bevezetés Téma: Violet nails - műkörömkészítő weblapjának elkészítése A weboldal elérhető az alábbi címen: violetnails.atw.hu.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
Webes MES keretrendszer fejlesztése Kiss Miklós Dániel G-5S8 Tervezésvezető: Dr. Hornyák Olivér.
Hálózatok a mai világban
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
Moduláris könyvtári rendszer elektronikus dokumentumgyűjtemények kezeléséhez: az eleMEK projekt Drótos László Perlaki Attila Országos Széchényi Könyvtár,
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
A TEXTLIB kistérségi modul használatának tapasztalatai Továbbképzés Deák Ferenc Megyei Könyvtár
Információ és kommunikáció
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Kulcsrakész Közgyűjteményi Portál
Hálózati architektúrák
Internet és kommunikáció
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
SZÁMVÁLTOZÁS BEMONDÓ AUTOMATA
Előadás másolata:

Bemutatkozik a Világhalló Aki még nem hallott mesterségesen generált beszédet azt kérdezi, hogy: Miben különbözik a Világhalló és a beszédszintetizátor? Hasonlat: A beszédszintetizátor a motor, a Világhalló a karosszéria. Aki már hallott beszédszintetizátort beszélni azt kérdezi, hogy: Miben különbözik a Világhalló és egy képernyőolvasó? Hasonlat: A képernyőolvasás az otthon főzés, a Világhalló az étteremben evés.

A Világhalló bemutatkozik annak, aki még nem hallott mesterségesen generált beszédet A beszédszintetizátor motor nem a kliens gépében működik, hanem központi hangszerveren, és a szövegeket kombinált szöveg- és hangfolyamként juttatja el a hallgatóhoz (mint egy „szövegrádió”) egy speciális, erre a célra kifejlesztett hang-szöveg szinkronprotokoll (wow) segítségével. Ez biztosítja, hogy a szövegben navigálni, lapozni lehessen..

A Világhalló architektúrája

Motor cseréjét, pl., fejlettebb verzióra (több hangszín, állítható sebesség, jobb beszédminőség) és több motorra, pl. idegen nyelvűre A számítógépes nyelvi elemzés új eredményeinek felhasználását A felolvasás szempontjából informatív, strukturális és nyelvi annotációk, (ilyenek pl. a mondat, bekezdés, versszak, fejezet, stb. jelölések vagy az – akár ragozott - idegenszó illetve név helyes kiejtése). Ez tesz lehetővé a nyelvtanilag helyes, központi kivételszókezelést. Pl. V. Hugoval A felolvasásra legalkalmasabb formátumra hozza függetlenül attól, hogy milyen formátumban érhetők el (HTML, ZIPHTML, TXT, ZIPTXT, MSWORD, RTF, XML, SGML) Egy egységes közeget, vizuális információk nélkül is kezelhető felhasználói felületet biztosít. Ez a felület személyre szabható. A felhasználói beállítások közül az egyik legfontosabb a „KÖNYVJELZŐ” funkció. A felhasználói beállítások megmaradnak, míg a folytonosan fejlődő alkalmazás minden bejelentkezésnél frissül (Webstart). INTEGRÁLT SZOLGÁLTATÁS A szolgáltató végzi

A Világhalló rendszer komponensei VH SZERVER KLIENS PROFIVOXNYELVI ELEMZŐ

A VilágHalló kliens A kliens program fő feladata könyvek ill. hosszabb szövegek felolvasása. Kétféle módon használható 1. Indítható a program egy web oldalon elhelyezett link segítségével, mely a VilágHalló szerver által már feldolgozott könyvre való hivatkozást tartalmaz. Ekkor a VilágHalló kliens automatikusan elindul a felhasználó számítógépén és elkezdi felolvasni a linkben hivatkozott szöveget. 2. Elindítható a kliens számítógépen. Ekkor a felhasználói felület keres ő és tallózó funkcióival választható ki a felolvasni kívánt könyv, ill. ennek valamely részlete, vagy folytatható a felolvasás a felhasználó által korábban letett könyvjelzők valamelyikétől. Verziók követésére a Java WebStart alkalmazás-menedzser rendszert használja A VilágHalló kliens felhasználói felülete konfigurálható a felhasználók igényeinek megfelelően. A konfigurálással a megjelenés (színek, betűméret, stb.), a felolvasás módja (részletesség, sebesség, szintetizátor) és a vezérlés (billentyűkombinációk) állítható be

A VilágHalló szerver Komponesek Web szerver Apache, Tomcat web és alkalmazás szerverek gondoskodnak a VilágHalló szerver oldali komponenseinek futtatásáról és weben keresztüli elérhetőségéről. ContentServlet A kliens programokat kiszolgáló egység. A felhasználók nyilvántartását, beléptetését, a könyvjelzők kezelését, a könyvek adatbázisában való keresést végzi és közvetít a hangszerver és a kliens között. JNLPServlet A kliens alkalmazás letöltését és frissítését végzi, valamint a gondoskodik az alkalmazásnak a hívási paraméterekkel történő indításáról. TTS szerver Egyszerű TCP protokollon keresztül teszi elérhetővé a MS Speech API-n keresztül illesztett text-to-speech motort a ContentServlet számára

Nyelvi Elemző A felolvasható szövegek gyűjteménye A VilágHalló rendszernek „saját gyűjteménye” van a felolvasható szövegekből. Az ide bekerülő szövegeket, könyveket egy előkészítő program dolgozza fel. Ez az előkészítés teszi lehetővé a felhasználók számára a könyvek keresését és a szövegben való navigálást, valamint az értelmezett felolvasást. Előkészítő rendszer A könyv meta-adatainak és a szöveg forrásának a megadása és tárolása: A könyvet leíró XML állomány megadásával vagy az adatok közvetlen bevitelével. Ez biztosítja a felhasználók számára a keresés lehetőségét. A különböző típusú szövegek azonos alakra való konvertálása. (A szövegek lehetnek TXT, HTML, tömörített (zip-elt) TXT vagy HTML és XML formátumúak.) A szövegek strukturális feldolgozása Könyvek esetében ez a nyitólap, tartalom, fejezetek, stb. felismerését és a szerkezet adatbázisban való rögzítését jelenti. Ez teszi lehetővé a könyv szerkezeti elemein való navigálást. A szövegek nyelvtani feldolgozása Ez szótövelést, szófelismerést és mondatokra bontást jelent. Ez teszi lehetővé a szintetizátor meghajtását értelmes szintaktikus egységekkel, mely alapfeltétele a helyes intonációnak, a kivételszavak felismerését és helyes kiejtésük megállapítását, valamint a mondat-szintű navigálást a felolvasott szövegben.