INTERNET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szervezet, hálózat.
HÁLÓZATOK.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
avagy a hálózatok hálózata
A HÁLÓZAT alapjai.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Hálózatok.
INTERNET.
Számítógép hálózatok.
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelv ű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Informatikai alapismeretek
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP cím.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Internet ismeretek.
IP számok Biró Piroska.
PC Hálózatok.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Az internetről.
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Az internet.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Topológiák Hálózati eszközök
Készítette: Pandur Dániel
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Bevezetés az informatikába 12. előadás Hálózati szoftver Internet Adattömörítés.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Az Internet.
HÁLÓZATTÍPUSOK központosított decentralizált elosztott
Hálózatok a mai világban
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Az IPv4 alhálózati maszk
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Számítógép-hálózatok
MIB Dokumentáció.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

INTERNET

Az internet egy ábrázolása

Számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész Földet. Nagy kiterjedtségű hálózat: WAN. Számítógépes hálózatok világhálózata, amely behálózza az egész Földet. Összekapcsolja a kormányzati, a katonai, a kereskedelmi, az üzleti, az oktatási, a kutatási és egyéb intézményeket, valamint egyéni felhasználókat. Az Internetre különböző méretű és kiterjedésű hálózatok kapcsolódnak: több helyileg elkülönülő LAN-t, MAN-t kapcsol össze

Az adatok csomagokra bontva haladnak egyik géptől a másikig. A hálózatban lévő gépek kommunikációs szabályait protokollnak nevezzük. Az internet által használt protokoll a TCP/IP. Az internet különböző felhasználási területeit az internet szolgáltatásainak is nevezzük. (elektronikus levelezés, WWW, FTP, ...) Az IP-címek és a domén nevek (Domain Name System – DNS) egymásnak való megfeleltetését a domén név szerverek végzik.

IP-cím: 195.228.240.145 217.20.131.2 212.92.6.140 Domén név: www.origo.hu www.index.hu www.szlki.hu

Domain nevek értelmezése A számozott cím kissé megjegyezhetetlen lenne számunkra, ezért minden egyes gépnek adományozható egy vagy több logikai cím/név. Ez a cím is több részből áll és szintén pontok határolják az egyes részeket. Például: gemini.ektf.hu (= 193.225.147.130)

Domain nevek Az országra utaló ISO angol országnév 2 kód szerint pl.: hu, at, de, stb. Az USA-ban a szervezeti egységre utaló hárombetűs domain nevek pl.: net hálózati szolgáltató com üzleti szervezet edu oktatási intézmény gov kormányzat, államigazgatás org szervezet mil katonai szervezet

IP cím és Domain azonosító IP cím (Internet Protocol): 193.225.32.11 - numerikus Domain azonosító (Domain Name System): gemini.ektf.hu - alfanumerikus

AZ INTERNET

A felhasználók számára az Internet csoportosítása a következők egyéni vagy csoportos kommunikáció információk keresése, lekérdezése, megjelenítése adott témában (pl. közhasznú információk, adatbázisok, könyvtári szolgáltatások)

fájlok (képek, klipek, programok, stb.) letöltése szórakozás (játék, rádió- vagy zenehallgatás, stb.) kereskedelmi és üzleti alkalmazások (pl. banki szolgáltatások, reklámok) egyéb szolgáltatások (pl. programok futtatása távoli számítógépeken)