Hálózati és Internet ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Készítette: Nagy Márton
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Számítógépes hálózatok
Virtuális méréstechnika Hálózati kommunikáció 1 Mingesz Róbert V
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Hálózati és Internet ismeretek
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZATOK.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Hálózati architektúrák
Open System Interconnect
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
Sávszélesség és adatátvitel
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
Számítógépes Hálózatok GY
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
Adatkapcsolati réteg.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
A kommunikáció.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A hálózati elemek együttműködése
Forgalomirányítók és kapcsolók Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Erőforrások a hálózaton
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Hálózati kommunikáció 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Kommunikáció.
Spring 2000CS 4611 Bevezetés Vázlat Statisztikus multiplexelés Folyamatok közötti kommunikáció Hálózati architektúra Működési karakterisztikák.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózati protokollok és szabványok
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
Hálózatos programok készítése
A számítógépes hálózatok
Kommunikáció a hálózaton
Számítógépes hálózatok
Hálózatkezelés Java-ban
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Az INTEGRÁLT RENDSZER Több egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő biztonsági rendszer összessége, szoftver és hardver elemekből felépítve.
Előadás másolata:

Hálózati és Internet ismeretek OSI modell

Az OSI modell

Adatáramlás

1. Fizikai réteg – Physical Layer A fizikai réteg határozza meg minden, az eszközökkel kapcsolatos fizikai és elektromos specifikációt, beleértve az érintkezők kiosztása, a használatos feszültség szintek és a kábel specifikációk. Funkciói: felépíteni és lezárni egy csatlakozást egy kommunikációs médiummal részt venni egy folyamatban, amelyben a kommunikációs erőforrások több felhasználó közötti hatékony megosztása történik moduláció, vagy a digitális adatok olyan átalakítása, konverziója, jelátalakítása, ami biztosítja, hogy a felhasználó adatait a megfelelő kommunikációs csatorna továbbítani tudja

2. Adatkapcsolati réteg – Data-link Layer A adatkapcsolati réteg biztosítja azokat a funkciókat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az adatok átvitelét két hálózati elem között. Jelzi, illetve lehetőség szerint korrigálja a fizikai szinten történt hibákat is Ez az a réteg, ahol a bridge-ek és switch-ek működnek A használt egyszerű címzési séma fizikai szintű, azaz a használt címek fizikai címek (MAC címek)

3. Hálózati réteg – Network Layer A hálózati réteg biztosítja a változó hosszúságú adat sorozatoknak a küldőtől a címzetthez való továbbításához szükséges funkciókat és eljárásokat, úgy, hogy az adatok továbbítása a szolgáltatási minőség függvényében akár egy vagy több hálózaton keresztül is történhet. biztosítja a hálózati útvonalválasztást, az adatáramlás ellenőrzést, az adatok szegmentálását/deszegmentálását, és főként a hiba ellenőrzési funkciókat

4. Szállítási réteg – Transport Layer A szállítási réteg biztosítja, hogy a felhasználók közötti adatátvitel transzparens legyen. biztosítja, és ellenőrzi egy adott kapcsolat megbízhatóságát nyomon követi az adatcsomagokat, és hiba esetén gondoskodik a csomag vagy csomagok újraküldéséről a legismertebb 4. szintű protokoll a TCP

5. Viszonylati réteg – Session Layer A viszonylati réteg a végfelhasználói alkalmazások közötti dialógus menedzselésére alkalmas mechanizmust valósít meg. a megvalósított mechanizmus lehet duplex vagy félduplex a mai OSI modellben a Viszonylati réteg a Szállítási rétegbe lett integrálva

6. Megjelenési réteg – Presentation Layer A megjelenítési réteg biztosítja az alkalmazási réteg számára, hogy az adatok a végfelhasználó rendszerének megfelelő formában álljon rendelkezésre. MIME visszakódolás Adattömörítés Titkosítás Egyszerűbb adatkezelések A mai OSI modellben az Adatmegjelenítési réteg az Alkalmazási rétegbe lett integrálva

7. Alkalmazási réteg – Application Layer Az alkalmazási réteg szolgáltatásai támogatják a szoftver alkalmazások közötti kommunikációt, és az alsóbb szintű hálózati szolgáltatások képesek értelmezni alkalmazásoktól jövő igényeket, illetve, az alkalmazások képesek a hálózaton küldött adatok igényenkénti értelmezésére.