ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla 2004..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Az elektronikus közigazgatási rendszerek biztonsága
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Humán rendszerek, közszféra
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
A stratégiai tervezés módszertana
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM I.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A projektmenedzsment fogalma
Az Informatikai biztonság alapjai
Az e-kereskedelem (e-business)
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Beruházás-kontrolling
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
Infó-kommunikációs technológia, mint kritikus infrastruktúra védelmi faktor Napjaink egyik világméretekben egységesen felismert és értelmezett jelensége.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM III. Takács Béla
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
A számítógépes adatbiztonság és adatvédelem
Az elemzés és tervezés módszertana
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Munkavédelem és controlling
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM. ALAPHELYZET Jelentősen növekedett és növekszik –IR-ben tárolt, feldolgozott adatok mennyisége –ezen adatoktól való függőség.
Az adatbiztonság fizikai biztonsági vetülete
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
Szoftverjog és etika, adatvédelem
1 Tervezés, kontrolling 8. előadás. 2 Tartalom Mitől függ az operatív tervezés hatékonysága A terevzési rendszer A bázis terv A projektek, mint a fejlődés.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatikai biztonság alapfogalmai Kürti Tamás KÜRT Computer Rendszerház Rt.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Közigazgatás- technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin.
Biztonsági szabályozás szerepe a biztonsági rendszeren belül
Intézményvezető helye és szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
avagy a zártság dilemmái
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Móricz Pál üzletfejlesztési igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. XX. Információvédelmi fórum március 22. Információvédelmi kockázatfelmérés a szabványokban.
Az elektronikus számla adóigazgatási azonosításra alkalmassága.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Az Informatikai biztonság alapjai
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
„Biztonságban lenni nem kell félnetek jó lesz” Alföldi István
PDA - trend és valóság Geges József Ph.D.
beruházás-tervezési ABCD
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla 2004.

2 Visszatekintés az előzőkre Az adatbiztonság fontosságát már beláttuk. Az adatbiztonság szerteágazódását sejtjük. Azt is tudjuk, hogy teljes biztonság nem érhető el, vagy legalábbis horribilis költségek árán.

3 Hogy fogjunk hozzá? Az adatbiztonság megvalósítása egy komplex feladat, vagy inkább folyamat, amely egy integrált védelem megvalósítását igényli. Mitől komplex, a kérdésre a választ az adatbiztonság egy lehetséges definíciója adja meg.

4 Definició Az adatbiztonság – az adatok jogosulatlan megszerzése, módosítása és tönkretétele elleni MŰSZAKI, TECHNIKAI és SZERVEZÉSI INTÉZKEDÉSEK és ELJÁRÁSOK együttes rendszere. Az adatvédelem – jogi intézkedések összessége.

5 Biztonsági stratégia A tervezés 4 fázisa I. Helyzetfelismerés, célmeghatározás II. A fenyegetettség elemzése III. Kockázatelemzés IV. kockázatmenedzselés

6 Helyzetfelismerés  A védelmi igények felmérése  Mit akarunk, mit kell védeni?  Mi ellen kell védekezni?

7 A fenyegetettség elemzése  Az információs rendszer gyenge pontjai (Veszélymátrix)  Veszélyforrások Minden számítógépes rendszer biztonságát csak környezetén keresztül lehet és szabad vizsgálni!

8 Kockázatelemzés  Mekkora károk fenyegetnek? Mekkora értékeket kell megvédeni?  Milyen gyakorisággal várhatók a z egyes kárértékek?

9 Kockázat-menedzselés  Kiválasztjuk a támadás, a fenyegetettség elleni intézkedéseket és értékeljük azok hatását.  Megnézzük, hogy az egyes intézkedések milyen költségekkel járnak, és azok milyen hasznot hoznak?

10 A fenyegetett rendszer feltérképezése Az ITB (Informatikai Tárcaközi Bizottság) 8. sz. ajánlása alapján Az ajánlás az Informatikai biztonsági módszertani kézikönyv címet viseli és megtalálható a címen. Érdemes átnézni!