a fotózás technikai alapjai
Hogyan működik a digitális fényképezőgép? A beérkező fény egy fényérzékeny elemre vetül, amit a CCD elektronikus jellé alakít, ez a kép rögzül a memóriakártyán.
Egy fotó minősége, az általa megfogalazott üzenet célbaérése számos technikai paramétertől függ. expozíció: az elsütés pillanata
fényérzékenység ISO érték: egy meghatározott méretű nyíláson beáramló fényből mennyit fog fel az érzékelő magasabb ISO: rövidebb záridő vagy szűkebb blende képzaj: véletlenszerű, idegen képpontok (több fényből több)
záridő az expozícó legegyszerűbb paramétere: az érzékelőre jutó fény mennyisége, a rögzítés idejének hossza (rövid záridőhöz sok fény szükséges: éles kép, a pillanat rögzítése)
rekeszállás, blende az objektív belsejében található változtatható átmérőjű nyílás a blende, a szerkezet a rekesz két paraméter: a bejutó fény mennyisége, a mélységélesség (tág rekeszállás: a fókusztól messze életlen a kép)
Három fontos paraméter: A helyes exponálás Három fontos paraméter: záridő (zársebesség), rekesz (blende), fényérzékenység [ez utóbbi csak a digitális gépen állítható, analóg: a film tulajdonsága]
mélységélesség az élesre állított téma (tárgy) előtt és mögött lévő dolgok életlenek lesznek célja: kiemelés mélységélesség: az a sáv, mely a fényképen élesen megjelenő részt foglalja magába
Függ: a tárgy távolságától az objektív fókusztávolságától a rekeszállástól (tág rekesz, kis m.é.) az érzékelő méretétől (szintén fordított arányosság)
rögzített színt a kék-sárga skálán tolják el fehéregyensúly feladata, hogy fehérnek állítsa be a képen, amit a szemünk fehérnek lát (de a valóságban pl. sárgás) rögzített színt a kék-sárga skálán tolják el