A SENKI SZIGETE: ADA-KALEH

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az igazmondók illetve lovagok mindig igazat mondanak, a hazugmondók illetve lókötők mindig hazudnak, a szeszélyesek, normálisok hol igazat mondanak, hol.
Advertisements

2012-es évben 2 szakács és 4 felszolgáló tanuló töltötte gyakorlatát az Europa Hotelben.
Van Gogh Művészete.
SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
A Szentcsalád nyomában
Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Készítette:Fekete Ágnes
Kölyökkuckó Napközi Mekényes
Téma:Becse és környéke
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
Ha másért nem is volt szép, egyért biztos, akkor voltunk fiatalok !! 
Szilvási Lajos: Egymás szemében
CHILE Automatikus képváltás, zenével.
Egyes emberi jogok Törökországban
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Föld napja április 22. Alsó tagozat. Virágot ültettünk a Föld napján Hagyományainkhoz híven minden évben munkával ünnepeljük a Hajós Alfréd Általános.
Bibliotheca Corviniana
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Burai Béla Történelem Szakkör december 4.. Mi a szakkör? - iskolán (órákon) kívüli tevékenységi forma - más országokban már több évtizede működik.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Regények és versek Totó.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Az olvasás helye és megítélése az általános iskola felső tagozatában
Készítette: Herczeg Jakab 7/a
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Egyeskő.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
Drága Mami!.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Érdemes végignézned e képsort!
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
Arthur király, Merlin és a Szent Grál
Albert Schweizer A nagy titok
Gerald Durrell és a Csatorna szigetek
A legjobb barátom nője (The Girl Of My Best Friend)
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Arany János, a titoknok 27/C.
Salamon temploma 11/C.
Egyszer volt, hol nem volt… A fejtetvesség kezelése a 21. században
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
A kommunikáció tényezői
Amikor én még… Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Ikarosz és a repülés.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A dolgok értéke… Készítette: Via "Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, hogy elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
T,B. AZ ELŐZŐ KÉT DIA FORDÍTÁSA MISIR CARSISI FŰSZER BAZÁR 1597 – 1664 A bazár építését 1597-ben kezdték el, Saftye szultána rendeletére, aki 3-ik.
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
S e n k i s z i g e t e Jókai Aranyember című regényének
Kassák Lajos Nézzük együtt….
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
CHILE Automatikus képváltás, zenével.
Tiszta iszonyat a Wall-Street
Előadás másolata:

A SENKI SZIGETE: ADA-KALEH ...egyszer volt,, hol nem volt a Vaskapu közelében, Orsovától három km-re a Dunán egy me-sébe illő, közel egy négyzet-kilométernyi sziget...

Jókai Mór  „Aranyember” című regényének egyik központi helyszínére, az utó- pisztikus és idilli életkörülményeket bemutató ”Senki szigetére” talán mindenki emlékezik kötelező iskolai olvasmányaiból. A társadalomtól és az üzleti világtól elzárt dunai ködben megbújó szigetről az olvasó azt hinné, hogy csak az író fan-táziájában született meg, holott maga a „nagy mesélő” vallotta be „Utóhangok” című írásában, hogy a „jogilag sem a magyarokhoz, sem a törökökhöz sem tar-tozó” szigetrő Frivaldszky Imre természettudós mesélt neki egy al-dunai geoló- giai túráját követően. A szóban forgó sziget ráadásul Európa lakói előtt sem volt ismeretlen Ada-Kaleh első említése 1430-ból származik a teuton lovagok feljegyzéseiben, Saan szigetként említik, aminek 216 lakosa volt. Történelme során sokszor cserélt nevet és gazdát. A görögök Cotinusanak (vad olajbogyók földjének), a törökök Ada Kaleh-nak (Erődszigetnek), a Monarchia idején pedig Carolinának nevezték. Lakói kézműves és kereskedő törökök voltak. Utoljára 1972-ben látták, amikor a vízierőmű gátjának megépítésekor el-nyelték a gyűjtőtó hullámai. A gát megépítésekor az épületek egy részét a közeli Simian-szigetre költöztették beleértve az erõd katakombáit, a mecsetet, a bazárt, Mahmut pasa házát, a temetõt és egyéb építményeket. Ennek ellenére, a sziget közössége nem akart áttelepülni a Simian-szigetre, helyette Törökországba, kissebb részük pedig Dobrudzsába költözött, ahol szintén török kisebbség élt.    

A sziget legendája szerint Ada annyira szép volt, hogy a szultán otthagy-ta háremét, és erre a lakatlan szigetre költözött, hogy kizárólag imádott nőjével lehessen. Ada azonban boldogtalan volt, és egy utazás alkalmá-val a Dunába vetette magát..... A „Török-Orsova” lakói különleges jogokkal rendelkeztek: adó- és vám-mentességet élveztek, hadkötelezettségük nem volt.  Az Ada-Kaleh területén gyártott erős dohány és a locum (török rahát) igen keresett volt akkoriban. Sodrás előtt a dohányt katakombákban szárították, abból készült a több mint 15 féle cigaretta és szivar, amivel kereskedtek. A dohányon és édességeken kívül ékszerkészítéssel is foglalkoztak kis tételben, illetve - a kedvező földrajzi helyzetet kihasználva – csempé-szetből éltek.   A sziget növényzete paradicsomi volt, szőlő, füge, és egyéb mediterrán növények ékesítették. Minden növény, virág, Törökország dél-nyugati részéből származott. Erről is részletesen olvashatunk a regényben..... S most nézzük, hogy milyen is volt valójában a sziget, amit számtalan képeslap tanusít:

A sziget térképe 1870-ben

....majd 1918-ban....

.... és 1835 körül..

Ada-Kaleh képeslapokon:

VASKAPU SZOROS 2006-BAN

A VÍZLÉPCSŐ MŰHOLDAS FELVÉTELRŐL

VASKAPU I. VIZLÉPCSŐ, ÉPÜLT 1964-1972 KÖZÖTT

VÍZLÉPCSŐ-VIZIERŐMŰ-HAJÓZSILIP

Az író: Jókai Mór A mű fóliójának egy lapja A Szent Borbála és utasai című fejezetből

Képkockák az Aranyember c. filmből....

S utoljára egy vers a Hitelfolyóirat.hu oldalról: KENÉZ FERENC: Ada Kaleh látképe Sokáig ott hevert a képeslap a kis tükör-asztalkán. A dinnyeföldön a csőszök éjszaka már botra támaszkodva állva aludtak. A pilótasapkás Szúrd bácsi oldalkocsis motorbiciklijével megtért újabb titokzatos útjáról. A vendégbuvész tizenöt kalapot húzott elo egymás után a szégyenkezo kisdiák fenekéből. Hétről hétre, minden pénteken a lottó ötösröl álmodott éjszaka az egész kisváros. A képeslap ott hevert a kis tükör-asztalkán. „Drága szülejim, a tegnapi kiránduláson nagyon megáztunk, s elmosódott a kép! Nem baj?” állt a képeslap hátán. Készítette: Tóth ldikó 2012. Forrás: internet