Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, 2013. szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

Az információs társadalom helyzete Magyarországon
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
Valósidejű fenyegetések a virtuális térben Symantec Kiberbűnözési felmérés Teasdale Harold szeptember 26.
Digitális világ A digitális reklám
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
VI. Interaktív Tábla Konferencia
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
Könyvtárhasználati verseny
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Játék és reklám TNS Hoffmann.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Virtuális jelenlét a Facebook-on avagy adalékok az egészségügy számára Egészségtelen emberek egészséges profilja a Facebook-on.
MMORPG ONLINE SZEREPJÁTÉK JELENTŐSÉGE AZ EMBERI KAPCSOLATOK TÜKRÉBEN
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Digitális világ – interaktív táblán
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Kósa Éva : VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Médiapolisz lakói I. Közvetítő faktorok.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A gyermekek jogi védelme az új médiakörnyezetben „VII. Nemzetközi Médiakonferencia” A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra Dr. Koltay András a Médiatanács.
Szülői vélemények gyermekeik tévénézési szokásairól
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
IT mentor Digitális írástudás.
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Internet a családban Székely Levente –
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Gyerekek a hálón – gyerekek a hálóban? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra szeptember 29 – október 1. Balatonalmádi.
Érd utol a gyerekedet! szeptember Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
Tudja-e befolyásolni a Gyermekvédelmi Internet- kerekasztal tevékenysége a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatásait? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
A Nemzetközi Gyermekment ő Szolgálat biztonságos internet oktatási programjának tapasztalatai Nagyváradon.
Tanév előkészítő fórum szeptember Bedőné Fatér Tímea Szakmai blog: Magyartanítást.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
– Letölthető változat –
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Pálfi Erika főosztályvezető Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály
A világ sarkából is elérhető könyvtár, a könyvtár sarkából is elérhető világ Winkler Bea.
Előadás másolata:

Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...

Gyerekekkel és internettel/mobil technológiával kapcsolatos kutatások számának alakulása Európában

Kik vannak a kutatások fókuszában? gyerekek szülők tanárok A csak gyerekekkel foglalkozó kutatások arányának csökkenése…

Milyen témákkal foglalkoznak a kutatások és milyen módszereket alkalmaznak?

Hány éves gyerekekkel foglalkoznak a kutatások? 0-8 év 9-18 év

Az internetet egyre fiatalabb életkorban kezdik el használni a gyerekek Kutatások a 0-8 éves korosztályban a 3-4 évesek harmada, az 5-7 évesek 87%-a használja az internetet (Egyesült Királyság, 2012) a 7 évesek 64%-a internethasználó (Finnország, 2012) a 6 évnél fiatalabbak 78%-a online, de az 1 évnél fiatalabb csecsemők 5%-a is „fogyaszt” az internen valamilyen tartalmat (Hollandia, 2011) a 3-6 éves gyerekek közel fele rendszeresen használja az internetet (Ausztria, 2012)

INTERNET = JÁTÉK & SZÓRAKOZÁS Kutatások a 0-8 éves korosztályban 10%11%6%22%15% A Facebook-on saját profillal rendelkező 6-9 éves gyerekek aránya (2011)

A korai számítógép- és internethasználat jótékony hatással van a gyerekek iskolai teljesítményére USA (2006) – a gyakori internet és számítógéphasználat pozitív hatással volt a gyerekek olvasási és matematikai képességeire Ausztrália (2011) – az internethez és számítógéphez való hozzáférés pozitív kapcsolatban van a verbális képességekkel (kivételt csak a játékkonzolok jelentettek) Mik a kisgyerekek internethasználatának előnyei a kutatások alapján?

A korai számítógép- és internethasználat jótékony hatással van a gyerekek iskolai teljesítményére Mik a kisgyerekek internethasználatának előnyei a kutatások alapján? azok a gyerekek, akik már digitális tapasztalatokkal érkeznek az iskolába, jobb képességekkel rendelkeznek a különböző tartalmak közötti navigáció, hozzáférés és létrehozás területén ezek a képességek és tudás hozzájárulhatnak a későbbiekben a technológia felelős és tudatos használatához (a „digitális állampolgárság” kialakulásához)

az online játék (ha jó) ugyanolyan hasznos lehet, mint az offline játék bizonyos virtuális világok, játékok jellegzetességei a hagyományos játékokhoz hasonlóan működnek, hatásuk nem tér el lényegesen fantázia-játék, szocio-dramatikus játék, rituális játék, szabály-játék, stb. Mik a kisgyerekek internethasználatának előnyei a kutatások alapján?

a közösségi oldalak használata felkészültek-e mentálisan a kisgyerekek a csetelésre és az online netwörkölésre? egyedül vagy szülői segítséggel csatlakoznak? csak játszanak (pl. a Facebook csak azért kell, hogy játszani lehessen) vagy mást is csinálnak? mi történik a gyerek-barát közösségi hálózatokban? (valós idejű moderálás) hogyan kezelik a gyerekek azt a helyzetet, amikor valami rosszul sül el? Mik a kisgyerekek internethasználatának hátrányai a kutatások alapján?

videómegosztó oldalak „kisgyerekbarát” technológia (olvasás nélkül is működik…) nincs tartalomszűrés, célcsoport szerinti szűrés (pl. a YouTube) megoldás: a tartalom klasszifikációja? Mik a kisgyerekek internethasználatának hátrányai a kutatások alapján?

mobiltechnológia, érintőképernyők és mobil alkalmazások egér és billentyűzet: (szülői) segítség nélkül nehéz -> érintőképernyő: egyedül is megy találkozzon-e a gyerek pl. 2 éves kora előtt képernyővel? (háttértévézést is beleértve) (ezek a tiltások többnyire empirikus kutatásokkal nincsenek alátámasztva) szabályozott/felügyelt vs. szabályozatlan/felügyelet nélküli eszközhasználat Mik a kisgyerekek internethasználatának hátrányai a kutatások alapján?

Ebben az életkorban a szülő szerepe még nehezen megkerülhető… Az idősebb testvér jelenléte mint egyértelmű „driver” A totális „digitális lábnyomok” generációja? (blogok, családi fotóalbumok, gyerek-profilok, stb.) Vannak-e, számítanak-e a személyiségi jogok? Hogyan kezelik ezt a szülők, testvérek?

Egyre több termék és alkalmazás jelenik meg a 0-8 éves korosztálynak a számára Melyik a helyes stratégia? Zárjuk el a digitális világot az iskola megkezdéséig? Vagy engedjük? Ha engedjük, akkor hogyan, mennyire? Kutatás, megértés, hasznosítás… Végezetül…

Köszönöm a figyelmet!