Avagy hol lesz a 21. század osztályterme? Hálózati tanulás 2012.09.25. 1 „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Közösségi pedagógiai gyakorlat
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
EURÓPA MAGYARORSZÁG.
Az „Y generáció” egyeteme
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Angol nyelvi kompetencia
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
E-learning és a multimédia
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Tudástranszfer egyetemi városokban
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
TIOP / „A tudás kulcsa” – tanulói laptopok az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez. Kedvezményezett: Jászárokszállás.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Az adaptivit á s szeml é lete é s m ó dszerei Lénárd Sándor ELTE PPK 2007.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A kapcsolati hálók szerepe a tudásháló építésében Kis Márta Heller Farkas Főiskola A konnektivizmus a tudásszervezés új paradigmája MAFIOK XXXIII. országos.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
Munkaerőpiaci kihívások Az új generációk elvárásainak megjelenése a kiválasztásban Készítette: Farkas Edit közvetítési üzletág vezető.
Belépés a hálózati/virtuális információs világba
Előadás másolata:

avagy hol lesz a 21. század osztályterme? Hálózati tanulás „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK)

„A tudás kapuját mindenki előtt ki kell tárni„ (H. Wilson) „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK)

Iskola falak nélkül?! „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) Múlt…. …és jöv ő jelen

Társadalmi és tanulási környezet változások „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) A premoder társadalom A moder társadalom A posztmodern társadalom Az információs társadalom (tudástársadalom, hálózati társadalom)

A premodern társadalom „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) a gyerekek a hagyományozott tevékenység-rendszerbe és normavilágba n ő ttek bele a szül ő k bevonták a gyermekeket a mindennapi munkába, a családi- közösségi életbe, azok szertartásaiba a család, a rokonság, a falu, az egyház nyújtotta keretekben egységes volt a szocializáció, a munka, a lakás, a társas kapcsolatok az informális tanulás színtere (Bessenyei István, 2007)

A modern társadalom „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) az iskolarendszer multifunkcionálissá vált sokféle feladat hárult rá a gyermekmeg ő rzés és ellátás az esélyegyenl ő ség, a mobilitás biztosítása a tudásátadástól az erkölcsi nevelésig, az általános m ű veltség átadásától a munkaer ő -piaci igények kielégítéséig a kötelez ő oktatás általános bevezetésével és a fels ő oktatás tömegesedésével feladatok halmaza teljesíthetetlenné vált (Bessenyei István, 2007)

A modern társadalom „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) Illich (1971), az „iskolátlanítók” képvisel ő je: a nevelés és oktatás újra-társadalmasításában látta az 1968-as világválság megoldását, az egyének a formális iskolarendszert meghaladva az életb ő l, a kortárs-csoportoktól és az id ő sebbekt ő l a kritikai reflexió segítségével, önszervez ő módon tanulnak az oktatási rendszert kommunikációs hálózatként vázolja fel a nyitott, önszervez ő, hálózatos oktatásügynek a víziója

A posztmodern társadalom „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) 8 A pluralista iskola: életteret ad, nyitott, multikulturális, biztosítja az önállóságot és az egyéni tanulási tempót, készségfejleszt ő, magas szint ű képzést nyújt. „a szül ő többé nem utasít, és nem hivatkozik olyan informális evidenciákra „Dönts és indokolj!” elve „Én els ő sorban én vagyok” individualista és az egyenl ő ségre törekvés ellentmondásai között az egyén tudatosan választja meg a csoportot (közösséget), amellyel azonosságot vállal Preuss-Lausitz, 1996

A hálózati társadalom „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) 9 „Az információs társadalom egyik kulcsfontosságú jellegzetessége, alapvet ő struktúrájának hálózati logikája, ami megmagyarázza a hálózati társadalom elvének használatát.” Az információs társadalom az emberi együttélés új módja, amelyben az információ hálózatba szervezett el ő állítása, tárolása, feldolgozása, el ő hívása játssza a legfontosabb szerepet. (Castells, 2000)

Hálózati társadalom tanulási környezete „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) 10 A hálózati társadalom tanulási környezete elektronikus tanulási környezet, amelyben a tanítás és a tanulás feltételrendszerének kialakításánál meghatározó szerepe van az elektronikus információ- és kommunikációtechnikai eszközöknek. (Komenczi, 2010)

Közösségi média „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK)

Web 2.0 eszközök „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) Andreas Kaplan és Michael Haenlein megfogalmazásában a közösségi média „internetes alkalmazások olyan csoportja, amely a web 2.0 ideológiai és technológiai alapjaira épül, ami el ő segíti, hogy kialakuljon és átalakuljon a felhasználó által létrehozott tartalom”. Az IKT és a 21. sz.-i média annyira összefonódik, hogy a tanulás-tanítási folyamatokban is a hálózati tanulás játszik egyre nagyobb szerepet. Azok, akik ezen alkalmazásokat ismerik és napi rendszerességgel használják, nem csak a tanulásban szereznek jelent ő s el ő nyt, hanem a munkaer ő piacon is jól boldogulnak a digitális kompetenciák birtokában. Mindezek hiányában pedig az álláslehet ő ségek többségéb ő l kiszorulnak. A hálózati tanulás során nem csak a tanulás tanulását sajátítják el a hallgatók, hanem a kulcskompetenciák fejlesztése kihat a munkavégzés hatékonyságára is.

Web 2.0 eszközök alkalmazása „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) A web2-es alkalmazásokkal az interaktív tartalommegosztás válik els ő dlegessé. A hálózatba szervez ő dés lehet ő sége a tanulói csoportok számára új tanulási környezetek kialakítását kínálja: Online hírforrások ismerete; hírforrások, RSS csatornák ismerete Blogírás, blogszerkesztési technikái Tartalommegosztó alkalmazások, dokumentumok webes megosztása Webes vizualizációs eszközök: képek, videófájlok, hivatkozások webes megosztása, állományok közös szerkesztése és megosztása

Hálózati tanulás „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) Az els ő értelmezés szerint „hálózatban tanulni”, azt jelenti hogy a tanulók szakmai közösséget alkotnak és a szervezeti tanulási folyamat eredményeként - a szervezet egy tagjának a tudása - a „szervezeti tagok többségének közösen értelmezett tudásává válik”. (Tanulás hálózatban, OFI 2011). Offline: adatbázisok, tananyagok Online: Internetes hozzáféréssel elérhet ő tanagyagok, tudásbázisok, kurzusok Virtuális: Az intézmények létrehozzák virtuális másaikat

Nyitott egyetem „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) 15 A nyitott egyetem, mint képzési forma óriási fejl ő dési pályát mutat, ami az elmúlt egy év óta töretlenül felfelé ível, de a változás az utolsó évtizedben nem csak gyors hanem mélyreható is volt. Ennek következtében a nyitott egyetemi képzési forma önálló oktatási formává n ő tte ki magát. A fejl ő dés jelenlegi szakaszát a tökéletesebb nyitottság, valamit a tananyag el ő állításába és közvetítésébe több korszer ű eszköz bekapcsolása jellemzi.

Nyitott tanulás (MOOCs) „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) 16 Phil Hill: A nyitott oktatás evolúciója (forrás:

Konnektivizmus, mint hálózati tanulás „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) 17 A konnektivizmus Siemens és Downes által összefoglalt ismeretelmélet, a hétköznapi és rendszerszint ű tudásokat „tapasztalatinak” és „racionálisnak” nevezi, és ezen a tudásfajták mellé önállóként a hálózati tudást is hozzárendeli. (Downes, 2008). A fentiekre támaszkodva Kulcsár Zsolt többek közt a hálózati tanulás alapelvei közé sorolja a következ ő ket:Kulcsár Zsolt 1. Minden tudás leírható hálózatként. 2. A hálózati tanulásnak legalább két szintje van: személyközti (interperszonális) és személyen belüli (intraperszonális). (Kulcsár, 2010).

Downes a konnektivizmusról „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK) Downes (2007) states that “to teach is to model and demonstrate, to learn is to practice and reflect” (p. 1) as a summation of connectivism.

Köszönöm a figyelmet! Thank you for your attention! „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” - Készítette: Zakupszki Tünde (ELTE PPK)