Dr. Kisné dr. Szabó Adrienn osztályvezető Belügyminisztérium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A rendvédelmi szervek helye a kibervédelemben
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
1 Az NMHH nemzetközi szerepvállalása a biztonságos kibertér megteremtésében Mátrai Gábor Hírközlési Elnökhelyettes Szeptember 3.
Elektronikus vám – E-Customs
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
Az EEA szakértői hálózatának szerepe és működése, főbb eljárások és eszközök Hazai EIONET Találkozó december 9. Pajna Gabriella Stratégiai Főosztály.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Safer Internet Plus magyarországi programBudapest március 24. Az EU Safer Internet Plus magyarországi programja.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
NELI-projekt bemutatása
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Az ÚMVP intézményrendszere
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
INTERNETES – SZÁMÍTÓGÉPES BŰNÜLDÖZÉSSEL FOGLALKOZÓ HAZAI HATÓSÁGOK AKTUÁLIS BEMUTATÁSA Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra II., Budapest.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
Beszámoló a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság tevékenységéről (2010. október – május) 1/13.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Belső Biztonsági Alap I
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Bundesministerium für Inneres Bundeskriminalamt Abteilung 1 Kriminalstrategie und zentrale Administration Büro 1.6 Kriminalprävention und Opferhilfe Leiter:
A GYERMEKEK ONLINE SZEXUÁLIS KIZSÁKMÁNYOLÁSA ELLENI KÜZDELEM RENDVÉDELMI TAPASZTALATAI Szigeti György r. százados KR NNI KGBEFŐO Csúcstechnológiai Bűnözés.
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Fejlemények a kiberbűnözés ellen folytatott harcban uniós és nemzetközi szinten Dr. Kisné dr. Szabó Adrienn osztályvezető Belügyminisztérium Európai Együttműködési Főosztály, Rendőri Együttműködési Osztály  

A szervezett bűnözéssel kapcsolatos uniós szakpolitikai ciklus A 2010-ben elfogadott uniós Belbiztonsági Stratégia valamint az annak végrehajtását szolgáló Cselekvési Terv, illetve az Europol által legutóbb 2011-ben készített fenyegetettség értékelés egyaránt a biztonságot fenyegető legfontosabb veszélyek között nevesítik: a szervezett bűnözést, a számítástechnikai bűnözést. A magyar uniós elnökség óta uniós szinten a szervezett bűnözés elleni küzdelem un. szakpolitikai ciklusok mentén zajlik. 2011-2013 szakpolitikai ciklus meghatározott prioritásai között szerepel az informatikai bűnözés elleni küzdelem.

A szervezett bűnözéssel kapcsolatos uniós szakpolitikai ciklus Munkacsoportok és Műveleti akciótervek A tagállamok az Europol közreműködésével speciális munkacsoportokat alkottak. Speciális munkacsoportokat egyes prioritásokhoz konkrét cselekvéseket tartalmazó un. műveleti akcióterveket fogadtak el. Az akció terveknek a végrehajtásában a magyar rendőrök is jelentős szerepet vállalnak.

Európai informatikai bűnözés elleni központ EC3 (European Cyber Crime Center) Európai Bizottság 2012. március 28-án nyújtotta be a javaslatát a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem európai központjának létrehozására. A központot Hágában az Európai Rendőrségi Hivatalon belül hozzák létre. A központ célja, hogy: európai kapcsolattartó pontként működjön a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemben; részt vegyen unión belüli rendészeti koordinációban; operatív támogatással segítse a tagállami rendészeti szerveket a konkrét nyomozások során.

Európai informatikai bűnözés elleni központ EC3 (European Cyber Crime Center) A hivatal 2013. január 1-jétől áll fel és 2014. január 1-től fog teljes üzemmódban működni. Aktív szerepet vállal több uniós ügynökség is a központ portfóliójának kialakításában. A legfőbb partnerek ebben: ENISA CEPOL (humánkapacitás fejlesztés) EUCTF INTERPOL A Központ életében kiemelt szerepet kapnak majd a gyermek internetes védelmét szolgáló tevékenységek.

Ingyenes eszközök, kiválósági központok Rendészeti együttműködés Szorosabb együttműködés: a tudomány képviselőivel és az egyetemi kutatóműhelyekkel Két kiemelkedő példa van ilyen szerű együttműködésre: 1. FREETOOLS ír projekt A projekt januárban indul. Célja, hogy a projekt csapat nyomozások támogatását szolgáló szoftvereket gyűjt össze majd ezeket továbbfejleszti, illetve a hibáikat kiküszöböli és egy biztonságos platformon keresztül a nyomozó hatóságok számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi. Ezt összekapcsolnák a képzés fejlesztés keretében indított másik ír projekttel. 2. Európai kiválósági központok Már folyamatban Célja a fejlesztés és ez alapján a rendészeti szervek állományának képzése mely egy helyen összpontosul és folyamatosan megvalósul. Ez lehetővé teszi azt, hogy a felderítéssel és nyomozással foglalkozó kollégák naprakész tudással és egyben megfelelő szakértői kapacitással is rendelkezzenek.

Gyermekbarát internet európai stratégiája 2012 májusban fogadta el az Európai Bizottság a gyermekbarát internet európai stratégiáját. A stratégia célkitűzései: egy olyan hatékony bejelentési mechanizmus rendelkezésre bocsátását, amelyen keresztül jelenthetők a gyermekek szempontjából káros tartalmak és kapcsolatok a számítógépes bűncselekményekkel foglalkozó nemzeti figyelmeztető platformok hálózatán és az EC3-on keresztül. A gyermekek szexuális zaklatása és kizsákmányolása ellen küzdelem fontos elemeiként definiálja a stratégia: az áldozatok azonosítást, az elkövetők elleni eljárásindítást, a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek felkutatását, internetről való eltávolítását és az újbóli feltöltésük megakadályozását. A stratégia utal a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelemről szóló irányelvre és célként tűzi ki annak biztosítását, hogy a rendészeti szerveknek hatékony nyomozati eszközök álljanak rendelkezésükre és nagyobb kapacitással rendelkezzenek a gyermek áldozatok beazonosítására, továbbá hatékony védelmi intézkedések biztosítására.

Transzatlanti együttműködés Fontos stratégiai partner az Európai Unió számára az Egyesült Államok. EU–USA számítógépes bűnözéssel, és biztonsággal foglalkozó munkacsoportja 2010 novemberében hozták létre és négy almunkacsoportja működik, a munkacsoportok közül az egyik az informatikai bűnözés elleni küzdelemre, ezen belül a gyermek védelmére is fókuszál, sőt a gyermekek oltalmazását az informatikai bűnözés ellen a 2012-es év közös célkitűzéseként határozták meg. Globális szövetség a gyermekek online szexuális bántalmazása ellen Célja: előmozdítsa a világ országainak elköteleződését a gyermekek online szexuális bántalmazása elleni küzdelemben való aktív közreműködés iránt, a gyermekpornográfiától és a gyermekek kizsákmányolására irányuló megtévesztésektől mentes internetnek a kiszolgáló szerverek földrajzi pozíciójától független biztosítása. Júniusban a felek találkozóján jóváhagyták a globális szövetség alapjául szolgáló dokumentumot. Hamarosan csatlakozhat: India, Kanada, Dél-Afrika, Ausztrália, Oroszország

Transzatlanti együttműködés Globális szövetség általános politikai célkitűzései szexuális zaklatás áldozatainak azonosítására, segítésére, támogatására és védelmük irányuló erőfeszítések fokozását, a gyermekpornográfia online hozzáférhetőségének minimalizálását, de inkább megszüntetését, a reviktikmizáció elkerülését, a bántalmazások felderítésére és kivizsgálására, az elkövetők azonosítására, irányuló erőfeszítések fokozását, illetve a gyermekek körében a tudatosságnövelést. A formális csatlakozás lehetősége globálisan 2012 decemberében nyílik meg.

Hazai fejlemények Konferenciák: Európa Tanács Számítástechnikai Bűnözésről szóló Egyezménye, A „Budapest Egyezmény” megszületésének 10. évfordulójára rendezett strasbourgi konferencia A „londoni Cyberspace” konferencia Céljaként a politikai célok összehangolását, a világ országaival való globális párbeszéd kezdeményezését fogalmazta meg, mégpedig az informatikát érintő valamennyi kérdéssel összefüggésben. Nyomon követésére idén október 4-5-én kerül sor Budapesten, majd 2013-ban Szöul adja majd a helyszínt a folytatásnak. Jó szakmai háttérként szolgált Nemzeti Biztonsági Felügyelet által 2012. szeptember 3-4 –én tartott konferencia és Belügyi Tudományos Tanács szeptember 17-18-án tartott szakmai konferenciája.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! adrienn.szabo@bm.gov.hu