Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia - 2012.Szeptember 25-26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Legújabb ismereti eredmények •A 2011-es II. János Pál boldoggá avatására több millió zarándokot vártak – joggal. •De a médiának sikerült olyan hangulatot.
Advertisements

Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
KÓSA ÉVA – LÁSZLÓ MIKLÓS: EGYÜTT-EGYEDÜL
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Az állatok olyanok, mint az emberek, mert… Ők is szeretnek játszani
Magyar Tudományos Akadémia
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Statisztika Érettségi feladatok
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi internethasználat Magyarországon
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
Amit a TDK-ról tudni kell…
Közösségi oldalak használata
Az emberi természet természettudományos vizsgálata
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER , BALATONALMÁDI A középfokú médiaoktatás legújabb.
Digitális világ – interaktív táblán
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Közösségi portálok használata
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Csörömpölj a cukorkáért!. 1. A pedagógusnak tanulmányai során miben NEM kell fejlesztenie önmagát? a) a választott szakterület tudományos igényű ismeretében.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Az internet. Kezdetei, elterjedése Az USA hadiipara orosz támadásra készülve decentralizált rendszert alakított ki Ennek civil ágát szabaddá tették egyetemek.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Internet a családban Székely Levente –
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
ZENEALATTI Halljuk, vagy hallgatjuk is? Székely Levente –
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
– Letölthető változat –
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Előadás másolata:

Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember

…a teenagerek ajtóján megjelenik:

sőt….

saját stílusuk van…

…kipróbálnak dolgokat..

függetlenednek a kapcsolataikban…

..és sok időt töltenek a neten…

1. KUTATÁS 1998 óta hatodik kutatás: tinédzserek és a média kapcsolata 2011 kiemelt téma: internetezési, mobiltelefon használati szokások 9 diák, tanári ill. szülői interjúk 2000 fős survey diákok két almintáján fókuszcsoportok

MÉDIAHASZNÁLAT az internettel (akár vezetékes, akár mobil) ellátott háztartások aránya a tizenévesek körében 91% (2009-ben 84% volt) a vizsgált háztartásokban átlagosan 2,7 televíziókészülék és 4,2 mobiltelefon található. a fiatalok családjainak 59%-ában van internetkapcsolatra képes mobiltelefon, és a megkérdezett diákok 43%-a rendelkezik ebből sajáttal 10

Internetes tevékenységek 11 A 2009-ben mért eredményekhez képest: 20%-kal nőtt a közösségi oldalakra nagyon gyakran felnézők aránya, 12%-ról 5%-ra redukálódott az ilyen oldalakra sosem látogatók aránya A 2009-ben mért eredményekhez képest: 20%-kal nőtt a közösségi oldalakra nagyon gyakran felnézők aránya, 12%-ról 5%-ra redukálódott az ilyen oldalakra sosem látogatók aránya

2. KUTATÁS kiemelt téma: Tanárok és diákok a közösségi oldalakon: ◘ ki mit mutat meg magáról? ◘ mi változik a tanár-diák kapcsolatban? A Pázmány Péter Katolikus egyetem pszichológia MA hallgatóinak – Lakner E. és Lászlóffy J.- közreműködésével Diákok és tanárok kérdőíves vizsgálata (n=100) Diákok és tanárok kérdőíves vizsgálata (n=100) Interjúk diákokkal és tanárokkal

Facebook látogatottsága

Tanárok aktivitása a Facebookon

Diákok aktivitása a Facebookon

Mit mutatnak meg a tanárok önmagukról a Facebookon?

Mit mutatnak meg a diákok önmagukról a Facebookon?

Változik-e a tanár diák kapcsolat a Facebookon megismert információk következtében?

Változás a tanár-diák kapcsolatban a diákok véleménye szerint : „azóta, hogy láttam az információkat róla…”

Változás a tanár-diák kapcsolatban a diákok véleménye szerint : „azóta, hogy látta az információkat rólam…”

Változás a tanár-diák kapcsolatban a tanárok véleménye szerint : „azóta, hogy láttam az információkat róla …”

Interjúk: tanárokkal „ …könnyítheti a munkánkat, hiszen emlékeztethetjük őket, mit kell tanulni, esetleg tananyagot is megoszthatunk velük.” „A tanárnak megfontoltan kell kezelni a közösségi oldalon való kommunikációt. Vigyázni kell a képfeltöltésekre és a kiírásokra. Nem szabad kellemetlen helyzetbe hoznia magát. A diákok kíváncsiak, kutatnak a tanárok után, ezt fejben kell tartani.” „A tanévközi szünetekben is tudom tartani velük a kapcsolatot. (Nyáron például hetente kaptak nem kötelező tananyagot.) „ „Szerintem a diákok sokkal nyíltabban beszélnek a dolgaikról és sérelmeikről a közösségi oldalakon üzenetek formájában.”

Interjúk diákokkal „A tanár elveszítheti a méltóságát, ha nevetséges dolgokat ír ki...” „A tanár diák kapcsolat csak romlik, ha egy közösségi oldalon egymással "barátkozni" próbálnak.” „ A tanár sok esetben visszaélhet ezzel a lehetőséggel. ” „Tanár-diák között mindig meg kell lennie egy tisztes távolságnak.” „A tanár-diák kapcsolat bizalmasabb és közvetlenebb lehet”. „Szerintem lehet jó hatása.”

Változott a tanár-diák kapcsolat? A vizsgálat azt mutatja, hogy a diákok veszélyesebbnek és kockázatosabbnak vélik a facebook-on való kapcsolattartást tanáraikkal, mint a tanárok diákjaikkal. A tanár veszíthet tekintélyéből, a róla szóló információk kiábrándítóak is lehetnek. A tanárok sem tudják függetleníteni magukat attól, amit megtudtak a diákról. ↓ „ oversharing” = a „túlzott megosztás” jelensége

Köszönöm a figyelmet!