Az Internet, mint a határok nélküli digitális média hatása a fiatalokra The effect of the Internet, as a borderless digital media on juveniles Balatonalmádi,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

Az információs társadalom helyzete Magyarországon
A SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME A FÓRUMOKBAN ÉS A BLOGOKBAN Felelősség és jogérvényesítés.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Valósidejű fenyegetések a virtuális térben Symantec Kiberbűnözési felmérés Teasdale Harold szeptember 26.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
?. Forrás: gemius/Ipsos Audience – szeptember.
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Mit csinálsz a szobádban
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
AZ INTERNET ADTA LEHETŐSÉGEK AZ ALKOTÓKÖZÖSSÉGEK KAPCSOLATÉPÍTÉSÉNEK TÜKRÉBEN Dóri Éva MMIKL képzőművészeti szakreferens október 1.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Adatbűnözés és gazdasági hatásai: adatbázis-kereskedelem
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Biztonságosabb Internet
Új hatóság – új kihívások Szalai Annamária elnök INFOTÉR PARLAMENT június 2.
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Számold meg a fekete pontokat!
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Kliensoldali Programozás
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Közösségi oldalak használata
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Iskolai internetbiztonsági prevenciós programok – a rendőrség szerepe a felvilágosításban Internet safety preventions at schools – the role of Police in.
Digitális világ – interaktív táblán
A kiskorúak védelmének etikai dilemmái
2011.szeptember 26. Balatonalmádi
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
INTERNETES – SZÁMÍTÓGÉPES BŰNÜLDÖZÉSSEL FOGLALKOZÓ HAZAI HATÓSÁGOK AKTUÁLIS BEMUTATÁSA Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra II., Budapest.
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
A helyi média, mint hatékony reklám felület – Fehérvár Médiacentrum
Amerikai Magyar Baptista Gyülekezet, Alhambra
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Miért a facebook-ot válasszuk kampány felületnek?  2011 júliusától decemberig fő, ezzel elérve a felhasználót  40. hely a világon.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
Have you ever asked yourself: PART FCL – What's behind it and how does it affect me? Airprox – What to do when coming too close? Alternative propulsion.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
A Biztonságos Böngészés Program március. 2 Az internet csodálatos dolog és nélkülözhetetlen eszköz MI A PROBLÉMA?
Közösségi oldalak az oktatásban gyakorlati szemszögből Uher Bertalan zenetanár Csermák Antal AMI, Veszprém Öveges József Szakképzőiskola, Gimnázium és.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
1 Néhány szó az EBSCO-ról Jan Luprich, Lukács Eszter - EBSCO.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Számítógépes bűnözés.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Személyes információmenedzsment
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
Mennyi? 3! Mi 3? Mi mennyi? platformfüggetlen médiamodell.
Microsoft SQL licenselés a gyakorlatban
Internet források használata az orvostudományban
Előadás másolata:

Az Internet, mint a határok nélküli digitális média hatása a fiatalokra The effect of the Internet, as a borderless digital media on juveniles Balatonalmádi, szeptember 26. Dr. Gazdag Tibor r. alezredes

Internet-elérés Magyarországon Internet-penetráció meghaladta az 50 %- ot (munkahelyi, iskolai, magán) Internet-penetráció meghaladta az 50 %- ot (munkahelyi, iskolai, magán) Adatforgalmi kapacitás (sávszélesség) a világ országainak felső középmezőnyében Adatforgalmi kapacitás (sávszélesség) a világ országainak felső középmezőnyében Felhasználóbarát szoftverek megjelenése Felhasználóbarát szoftverek megjelenése Internetes eszközök fejlődése Internetes eszközök fejlődése (a súlypont a vezetéknélküli megoldások, a mobilitás felé tolódik – „okostelefonok”, tabletek, netbookok) Σ : XXI. századi Magyarország - itt „az Internet korszaka”. Balatonalmádi, szeptember 26.

„Internetes” bűnözés …a számok alapján évi kutatói becslés 1 milliárd felhasználó („USER”) a NET-en 1 milliárd felhasználó („USER”) a NET-en 1 millió bűnelkövető, a felhasználók 1 ezreléke 1 millió bűnelkövető, a felhasználók 1 ezreléke 2010-es becslés 2 milliárd felhasználó… 2 milliárd felhasználó… 250 millió weboldal… 250 millió weboldal… ? bűnelkövető ? bűnelkövető Balatonalmádi, szeptember 26.

„Internetes” jogsértések …a rendőr szemével „Nincsenek határok” a cybertérben: Gyakran a sértett és az elkövető nem is tartózkodik ugyanabban az országban (nyelvi akadályok megszűnőben). Gyakran a sértett és az elkövető nem is tartózkodik ugyanabban az országban (nyelvi akadályok megszűnőben). Sokszor az elkövetés helye sem egyértelmű (mozzanatok több országban) – melyik ország rendőrsége nyomozzon? Sokszor az elkövetés helye sem egyértelmű (mozzanatok több országban) – melyik ország rendőrsége nyomozzon? A tettes különféle technikákkal tudja elrejteni a valódi személyazonosságát. A tettes különféle technikákkal tudja elrejteni a valódi személyazonosságát. Egy feltöltött adatot gyakorlatilag lehetetlen maradéktalanul törölni az Internetről. Egy feltöltött adatot gyakorlatilag lehetetlen maradéktalanul törölni az Internetről. Balatonalmádi, szeptember 26.

A Rendőrség az Internet „svájci bicskája” ? „Angelina Nicholson egy férfinak küldött magáról meztelen fotót, amit viszont annak barátnője felfedezett és kiposztolt a Facebook-ra. Angelina úgy gondolta, hogy úgy tudja a leggyorsabban eltávolíttatni a fotót, ha a 911-es rendőrségi segélyhívó számot hívja, és azt hazudja, hogy 17 éves, vagyis kiskorú. Angelina Nicholson - aki egyébként 18 éves - azonban nem hatotta meg a rendőrséget, akik előállították őt.” (forrás: Hirszerzo.hu január 17.) (forrás: Hirszerzo.hu január 17.) Balatonalmádi, szeptember 26.

Az Internet, mint a DIGITÁLIS MÉDIA kora XX. század I. fele – rádió (+ újságok, levelek, könyvek) XX. század II. fele – televízió (+ újságok, levelek, könyvek) XX. század vége/ XXI. század eleje – Internet ( + digitális újságok/levelek/könyvek + Internet TV/rádió) A médiafogyasztás súlypontja áthelyeződött az Internetre. (Lesz-e még helye világunkban a „Gutemberg-galaxis”-nak ?) Balatonalmádi, szeptember 26.

Az Internet, mint a „digitális média” összessége Hírek, információk állami- és magáncégek és egyéni hírforrások Oktatási, tanulási segédeszköz „szervezeti” és „egyéni” Felhő – „Cloud” – alapú adattárolás „korlátlan” adattárolási lehetőség, megosztás On-line szórakoztatás, szórakozás állami- és magáncégek és egyéni „produkciók” On-line játékok közösségi- és szerencsejátékok Közösség-építés, kapcsolattartás közösségi oldalak, blogok, chat stb. Balatonalmádi, szeptember 26.

Való(s) világ – virtuális világ Való(s) világ – virtuális világ A fiatalkorúak számára a „két világ” összemosódhat. (Egyesek „igazi” életüket már az Interneten élik.) Az Interneten tapasztalt magatartás-minták, történések dominánsan befolyásol(hat)ják világképüket, jog- és igazság-érzetüket, egyéniségüket, interakcióikat. A „csoporttudat” előtérbe kerül(het) a szülői, iskolai és a való világban tapasztaltakkal összevetve. A szülői, iskolai „szakadékok” a digitális világban még nagyobbra tágul(hat)nak. (Internetes „generációs különbség” → technikai ismeretek, képességek, nyelvezet, érdeklődési kör stb.) Σ : a fiatalok az Interneten tapasztaltakat fogadják el valósnak, ennek figyelembevételével alakítják önmagukat. Balatonalmádi, szeptember 26.

(…társkereső oldalon kötött ismeretség alapján: ) 1. levél hello My name is Miss Yarcine, i am new here, I decided to writes you after seeing your nice profile, please contacts with me at my private address…. Virtuális világ – való(s) világ Balatonalmádi, szeptember 26.

Fiatalokat veszélyeztető szituációk az Interneten 2. levél Hello my Dear…. …My name is Miss Yarcine Gaasu from Guinea in West Africa. Presently I am residing in the refugee camp here in Dakar Senegal as a result of the civil war going on in my country… …My father -Late Dr Winfred Gaasu- was a branch manager of Community Commercial bank Guinea before the rebels kidnapped and killed my parents with my only brother… … hardship from my wicked uncle who tried many times to kill me, He also succeded to have access to my father's local account… …i'm privileged to use our Reverend Pastors office computer…. … I have attached my photo here for you. I will like to see yours if possible…. Balatonalmádi, szeptember 26.

„Közösségi oldalak dominanciája” „Közösségi oldalak dominanciája” Forrás: Balatonalmádi, szeptember 26.

Kapcsolati háló, mint információs lehetőség Kapcsolati háló, mint információs lehetőség Egy példa a kapcsolatrendszerre: Balatonalmádi, szeptember 26.

Felületek a visszaélésekre a NET-en közösségi oldalak (Iwiw, MyVip, HotDog, IWFW - facebook stb.); közösségi oldalak (Iwiw, MyVip, HotDog, IWFW - facebook stb.); kommunikáció (voip, messenger, chat, irc, stb.); kommunikáció (voip, messenger, chat, irc, stb.); chat-szobák (közös és „privát”); chat-szobák (közös és „privát”); blogok, fórumok; blogok, fórumok; társkeresők („nigériai csalások”); társkeresők („nigériai csalások”); pedofília, zaklatás; pedofília, zaklatás; kölcsönös „mutogatás”, „szexting”. kölcsönös „mutogatás”, „szexting”. Balatonalmádi, szeptember 26.

Fiatalokat veszélyeztető szituációk „Akik megvoltak” „Nos az IWFW egy közösségi oldal, mint például az iWiW vagy a myVIP.” „Hogy ez mitől más? Ezen az oldalon azokat az ismerősöket tudod bejelölni akikkel bármiféle sexuális viszonyt létesítettél.” Balatonalmádi, szeptember 26.

Fiatalokat veszélyeztető szituációk Balatonalmádi, szeptember 26.

Fiatalokat veszélyeztető szituációk az Interneten Chat beszélgetés, a CsBeO egy tagja észlelte Internet- monitorozás során. Balatonalmádi, szeptember 26.

Polgári jogi és büntetőjogi eszközök a fellépésre Polgári jogi és büntetőjogi eszközök a fellépésre Polgári jog Személyhez fűződő jogok védelme Büntetőjog Zaklatás (176/A. §) ? – egyes esetekben Visszaélés személyes adattal (177/A. §) ? – egyes esetekben Kiskorú veszélyeztetése (195. §) ? – a jelen jogi környezetben nem Tiltott pornográf felvétellel visszaélés (204. §) ? – egyes esetekben Szeméremsértés (208. §) ? – a jelen jogi környezetben nem + Rágalmazás (179. §), Becsületsértés (180. §) Balatonalmádi, szeptember 26.

Közös felelősségünk… … a tudatos életre való nevelés A Rendőrség az Internet „svájci bicskája” ? – Nem! …de vannak bűnmegelőzési egységeink. Állami, önkormányzati intézményrendszer Az állami- és magán kézben lévő médiacégek Az Internetes „iparág” cégei (tartalom- és közvetítő- szolgáltatók, szoftverkészítők) Civil szervezetek Iskolarendszer, nevelők Szülők … és a fiatalok - önmagukért és társaikért. Balatonalmádi, szeptember 26.

Kérdések

Köszönöm a figyelmüket! Dr. Gazdag Tibor r. alezredes Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztály További informálódásra ajánlott: