A szócikk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PASSÉ COMPOSÉ FRANCIA.
Advertisements

A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Mellérendelő összetett szavak
Helyesírási gyakorlatok az interaktív táblán
AZ IGENEVEK.
Beszédhangok kapcsolódása
A mondat szintagmatikus szerkezete
Szemiot i ka.
Leképzési szabályok.
A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata
Képességszintek.
Szaknyelvi és terminológiai ismeretek SZTE 2010 Kiss Gábor TINTA Könyvkiadó, kissgabo kukac tintakiado pont hu.
A földrajzi nevek betűrendbe sorolása
Sztringek.
Általános könyvtárismeret
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Szófajok rendszere.
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Eredetük szükségessé vált a határozói viszonyok árnyaltabb kifejezése, újabb nyelvi eszközökkel erre analitikus (szintagma) és szintetikus szerkesztésmód.
A magyar igemódok és igeidők története
A szöveg a kommunikáció eszköze.
Ómagyar Mária-siralom
A tárgyas szószerkezet
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
A szófajok.
IGENEVEK.
Szó, szókészlet, szókincs
A szótár szerkezete.
A jelentés.
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
A szintagmák 18. tétel.
Hány szó van a magyarban?
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
A szövegszerkesztés alapjai
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Összeállította: Dóber Valéria
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Szaknyelvi és terminológiai ismeretek SZTE 2010 Kiss Gábor TINTA Könyvkiadó, kissgabo kukac tintakiado pont hu.
A „diszes” problémák korai jelei
Szókincsünk bővülésének forrásai
Fontos szempontok a glosszárium (MultiTerm adatbázis) elkészítéséhez
A német főnév és a névelői
Terminus (terminus technicus). Terminology - Vocabulary International standard: Terminology - Vocabulary (ISO 1087, 1990 Genf)
Alma, barack, citrom; avagy amikor a növény nem (csak) növény Növényneveink jelentésfejlődése Kozma Judit Eötvös József Collegium, Budapest IX. Bolyai.
Palócföldet „...a palóc nyelvjárás tartja össze…” (Dr. Balázs Géza)
„Kincsem a szókincsem” játékos szókincsfejlesztés
A magyar igeragozás kialakulása és története: igei személyragjaink eredet szerinti rétegei.
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
11.A magyar helyesírás alapelveinek alkalmazása, magyarázata
1. A szófajok.
A magyar nyelv területi nyelvváltozatai és a norma
A földrajzi nevek betűrendbe sorolása
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
2. konzultáció szeptember 27.
A nyelv mint jelrendszer
A finn-magyar nyelvrokonságról
Programozási nyelvek alapfogalmai
AZ IGEIDŐK.
Készítette:Bálint Rita
Bevezetés a nyelvészetbe 3. Alaktan
Többelemű földrajzi nevek helyesírása Készítette: Vas Sarolta Arany János Általános Iskola 6. osztályában tartott mintaórára.
A kerettanterv (5–6. osztály) Magyar nyelv és irodalom
A morfémaszerkezet felépítése és elemzése
A határozószó (adverbium)
Előadás másolata:

A szócikk

A készülő Akadémiai nagyszótár (A Magyar Irodalmi és Köznyelv Nagyszótára) alapján vizsgáljuk meg a szócikk tulajdonságait, a tartalmát és egyéb hozzá kapcsolódó információkat.

A szócikk első nagy egysége a szócikkfej. Tartalmazza: a címszót, esetleg annak alakváltozatait a teljes szócikkre vonatkozó grammatikai és lexikai megjegyzéseket

A címszó A Nagyszótár a magyar nyelv 1772 és 2000 közötti időszakának irodalmi és köznyelvi szókincsét dolgozza fel. A címszavak meghatározásánál és minősítésénél a mai nyelvállapotból indul ki. A szócikk élén álló címszót félkövér betűvel szedik és a mai helyesírásnak megfelelően írják.

Címszóként önálló, alapalakban álló egyszerű vagy összetett szavak szerepelnek a szótárban. Címszavak lesznek: a magyar ábécé magán- és mássalhangzóinak nevei köznévi betűszók közül azok, amelyeknél kiírjuk a betű nevét (tébécé, téesz), ill. a közszói és köznevesült szóösszevonások (radar, közért). A mozaikszók eredeti, a név kezdőbetűiből alakult formája (tv, ABC), a rövidítések (cm, kWó)csupán alaki utaló címszavakként kerülnek a szótárba a népnyelvi, tájnyelvi szavak válogatással a szakszavak, tudományos elnevezések szigorú szelektálással idegen szavak erős válogatással a képző- és ragszerű utótagok kötőjeles címszóként kerülnek be

Nem lesznek címszavak: a tulajdonnevek a több elemű idegen szavak - kivételek a mozaikszavak az összetételi előtagok a toldalékok az -ú/-ű, -jú/-jű képzős melléknevek a főnévi mutató névmás ragozott alakjai

Homonimák az azonos alakú szavak külön szócikkben szerepelnek a címszó jobb felső sarkához tett indexszámmal különböztetik meg egymástól a homonimák közül a szótári hagyománynak megfelelően az igei szófajú megelőzi a névszót, a magyar szó az idegen eredetűt, a fogalomszó a formaszót, az önálló címszó az alaki utaló címszavát a homonim címszavak sorrendjének eldöntésében az etimológiai és a jelentésfejlődési szempontok, a szó gyakorisága fontos szerepet játszanak

Ragos és jelezett alakok címszóként Képzett szavak a lexikográfiai gyakorlat hagyományosan nem szótároz egyes gyakori, produktív képzőkkel létrehozott szófajokat, pl. a főnévi és határozói igenév, ható ige stb. Igenevek a melléknévi igenevek nem kerülnek alcímszós egységbe, hanem a főnévi, határozói és igei igenévhez hasonlóan példaként szerepelhetnek az alapige szócikkében Ragos és jelezett alakok címszóként ha egy szó csak ragos vagy jellel ellátott alakban él a nyelvben, ez lesz címszó, pl. kelte és hasonlóan árgyélusát, kutyafáját

A szófaji minősítés a szócikkfejben a címszó után áll a szófaji minősítés, a szótári gyakorlat szerint rövidített formában ezen a helyen állhat csupán egy szófaj, vagy több szófaji minősítés a szófaji minősítés elmarad, ha a címszó több szóból áll ha ez az eset áll fenn, az adatokat szófajokat szétválogatják és külön blokkokba rendezik a szófaji minősítéseket a lexikográfiai hagyomány figyelembevételével rövidítik

Egyéb információk a szócikkfejben Az alakváltozatok a szócikkfejben megjelenhet hangalakváltozat és grammatikai változat Egyéb információk a szócikkfejben a szócikkfej a címszó, a szófaji minősítés és az alakváltozatok mellett más olyan információt is feltüntethet, amely az egész szócikkre vonatkozik. Ez lehet valamilyen grammatikai megjegyzés, vagy a szó lexikai - stílus és használati körére vonatkozó - minősítése is.