Magyar Könyvvizsgálói Kamara -PSZÁF Konferencia november 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Compliance Önálló Főosztály Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai az OTP Bankban Michnai András igazgató Budapest, április 16.
A Regresszió pénzintézeti kockázati elemei Elemzési, értékelési szempontok, a prevenció elemei Fialka György Biztonsági vezető.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
A vízjog időszerű kérdései
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Állam munkavédelmi feladatai
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
1 KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, március 30. dr. Gincsai János főosztályvezető A évi tevékenység összefoglalása.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
MNB felügyeleti integráció
Biztosítók irányítási rendszere
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
főigazgató-helyettes
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Bankkártya- visszaélés én 01:34 órakor az OTP biztonsági ügyeletese telefonon tett bejelentést, hogy a Győr Teleki utca 51.
1 Tájékoztatási feladatok a központi bevallás-befizetés kapcsolatában.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
A betétbiztosítás.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A közigazgatási eljárás II.
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Pénzmosás elleni harc audit feladatai
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

Magyar Könyvvizsgálói Kamara -PSZÁF Konferencia 2009. november 24. A Felügyelet törekvései és tapasztalatai a pénzügyi szektor ellen irányuló visszaélések terén Magyar Könyvvizsgálói Kamara -PSZÁF Konferencia 2009. november 24. Dr. Hegedűs András Pénzügyi visszaélések elleni főosztály főosztályvezető

Alapvetés A pénzügyi szektort érő külső belső támadások, visszaélések a működési kockázat körébe tartozó, a pénzügyi szolgáltatások biztonságát meghatározó, kiemelkedő figyelmet érdemlő kérdéskör A pénzügyi a szektort a bűnözők kiemelt támadási célpontként kezelik, ezek a cselekmények adott esetben kiemelkedő kárt okozhatnak, a belső elkövetők egyre nagyobb számban fordulnak elő Egyes bűncselekményi kategóriákban a szervezett bűnözői körök célzottan, a pénzügyi szektor belső viszonyainak teljes körű ismerete alapján tudatosan kidolgozott és válogatott módszerekkel, esetenként sorozat jelleggel károsítják a pénzügyi szolgáltatókat, illetve azok ügyfeleit A Felügyelet felmérése szerint a felügyelt intézmények 2007-ben közel 22.000 feljelentést tettek, e cselekmények esetén az érintett kárérték közel 40 milliárd Ft A Felügyelet 2010-ig szóló stratégiájában alapfeladatként került megfogalmazásra az aktív részvétel a pénzügyi bűnözés visszaszorításában A Felügyelet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hatékony fellépés feltételeit megteremtse

Összbűncselekmény és a gazdasági bűncselekmények száma: Összbűncselekmény számhoz viszonyított arány: 2000 2008 Gazdasági bcs-k 2,4 3,9 Pénzügyi bcs-k 1,4 2,1

Érték-biztosítás aránya (%) Pénzügyi bűncselekmények kárérték adatai:   1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Érték-biztosítás aránya (%) 19,1 12,9 18,1 16,8 14,2 10,1 21,3 13,8 16,3 9,3

A pénzügyi bűncselekményekhez kapcsolódóan a pénzügyi tevékenység sérelmére elkövetett csalás bűncselekményekről:   1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Pénzügyi tevékenység sérelmére elkövetett csalás bűncselekmények aránya az összes csalás jogsértéshez viszonyítva (%): 2,6 5,6 3,9 7,2 6,2 7,0 10,7 13,6 9,4 12,7

A Felügyelet rendelkezésére álló információk A Felügyelethez a pénzügyi visszaélésekről esetlegesen korlátozott információk jutnak el A kockázat értékelése szempontjából releváns adatok sem szektorálisan, sem pedig az egyes konkrét pénzügyi szolgáltatók tekintetében teljes körűen nem állnak rendelkezésre Az információ szerzés módjai: média hírek panaszok, bejelentések vizsgálatok felügyelt intézmények jelentik az e körbe tartozó eseményeket hatósági megkeresések bűnüldözési és igazságügyi szervek szignalizációi

A bűncselekmények megoszlásának jellemzői a 2007 évi feljelentésekkel kapcsolatos felmérés adatai szerint Az elkövetett bűncselekmények 90%-a a bankkártyákkal való visszaélésekhez kötődik. Kiugróan magas a csalások száma, amelyek jellemzően okirat hamisításokkal ezen belül magánokirat hamisításokkal párosulva valósultak meg. Jellemző bűncselekmények még: hitelezési csalás lopás sikkasztás hűtlen kezelés rablás rongálás hitelsértés.

Az intézményi körök rangsora a kockázati kitettség szerint: A legnagyobb kockázati kitettség a bankoknál regisztrálható a sérelmükre 19.060 bűncselekményt követtek el, amelyek közel 15 milliárd Ft kárértéket képviselnek A pénzügyi vállalkozások 2005 bűncselekmény kapcsán tettek feljelentést és az érintett kárérték 6,724 milliárd Ft A biztosítók 182 bűncselekmény kapcsán tettek feljelentést, az érintett kárérték 4.376 milliárd Ft A takarékszövetkezetekhez kötődően 179 bűncselekményt regisztráltunk, amelyhez kötődő kárérték 2,183 milliárd Ft A befektetési társaságok és a pénztárak kapcsán az elkövetett bűncselekmények elhanyagolhatónak tekinthetők, mivel az előbbinél 1, míg az utóbbinál 4 bűncselekményt jeleztek

Jellemzőbb, nagy számban előforduló, nagy kárt okozó elkövetési módok A bankok vonatkozásában a rablások, az adathalász támadások A bankok és takarékszövetkezetek vonatkozásában az ATM-ek elleni erőszakos, illetve új, ismeretlen technológiával elkövetett támadások A pénzügyi vállalkozásoknál szervezetten nagy mennyiségben, kiemelkedő kárértékre, gépjárművekre és haszonjárművekre elkövetett finanszírozási visszaélések A biztosítóknál az ügynöki visszaélések A takarékszövetkezeteknél a közel 50 intézményre kiterjedő, hitelezéssel faktorálással összefüggő14 milliárd forint kárt okozó csalások Lopott, hamisított közokiratokkal, munkáltatói igazolásokkal elkövetett hitelezési csalások Készletezési hitelezéssel és közraktározási tevékenységgel összefüggő visszaélések

A pénzügyi szektor elleni visszaélésekkel kapcsolatos hatékony fellépés feltételezi: A jelenség ismeretét, a célzott és átfogó adatgyűjtési háttér kialakítását, folyamatos szélesítését, az erre épülő elemző munka feltételeinek megteremtését A megelőzés orientált, proaktív felügyeleti tevékenység szervezeti és szakmai hátterének megteremtését A Felügyelet, az intézmények és társhatóságok összehangolt fellépését, az együttműködés kereteinek kialakítását A szemléletváltást

A Felügyelet által megtett lépések I. 2006 márciusában megalakult a Felügyelet pénzügyi visszaélések elleni speciális, önálló szervezeti egysége, amely mellett az egyéb szakmai területek tevékenységébe is szervesen beépült a pénzügyi visszaélések visszaszorításával és megelőzésével kapcsolatos feladat A VPOP-val és az ORFK-val megállapodás került aláírásra a stratégiai és az egyedi ügyekre is kiterjedő együttműködésre, a tudatos összehangolt információ cserét és a közös helyzetértékelés kereteit és szakmai feltételeit megteremtve Az MNB-vel a meglévő együttműködési megállapodást az új feladatoknak megfelelően módosította Operatív, szoros együttműködést alakított ki a szakmai szövetségekkel Új típusú együttműködési, konzultatív fórumot alakított ki a Pénzügyi Visszaélések Elleni Albizottság és munkacsoportjainak létrehozásával és működtetésével Konkrét szakmai feladatok végrehajtására eseti munkacsoportokat hozott létre és működtet (pl. a KHR adatszolgáltatás és a bűnügyi statisztikai adatgyűjtés fejlesztése)

A Felügyelet által megtett lépések II A pénzügyi szektor ellen irányuló bűncselekményekkel kapcsolatos felmérések végzése, helyzetértékelések és megelőzési módszertanok készítése Ajánlások és vezetői körlevek kiadása Feljelentések, bejelentések a VPOP Pénzügyi Információs Osztályához Az összes együttműködésben érintett bevonásával konzultációk, konferenciák szervezése, konkrét feladatok magvalósítására munkacsoportok létrehozása A felügyelt intézmények vonatkozásában a rendszeres statisztikai jellegű adatszolgáltatás és a kiemelt incidensek tekintetében az azonnali bejelentés bevezetésének kezdeményezése (a szakmai és informatikai előkészítése megtörtént, bevezetésére a jogi háttér kialakítására javaslatot tettünk) Javaslattétel a Psztv. és az ágazati törvények módosítására

A Felügyelet által végzett felmérések A felügyelt intézmények által 2007. évben tett feljelentések átfogó felmérése Gépjármű-finanszírozással kapcsolatos visszaélések 2006-2007-ben Napon belüli körbeutalásokkal kapcsolatos visszaélések Hamis munkáltatói igazolásokkal való visszaélések Készletezési hitelezéssel és közraktározási tevékenységgel összefüggő visszaélések Internet biztonság A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) felé a felügyelt intézményeknek a Hpt. 130/D §-ában meghatározott adatszolgáltatási gyakorlata, jogértelmezési és jogalkalmazási problémái

Napon belüli körbeutalásokkal kapcsolatos visszaélések A Felügyelet témavizsgált keretében feltárta, hogy egymással keresztfinanszírozásban lévő gazdasági társaságok folyószámla túlhívások útján a pénzügyi intézmény által rendelkezésre bocsátott összeget napon belül körbeutalták egymás között, így a cégek valós forrás nélkül igazolhattak különböző jogügyleteket (ingatlan adás-vétel, törzstőke emelés, tagi kölcsön nyújtás és visszafizetés) A folyószámlahiteleket a bankok külön hitelszerződés nélkül biztosították a gazdasági társaságok számára, amely lehetőséget teremtett visszaélésekre A Felügyelet a feltárt visszaélések kapcsán feljelentést tett és vezetői körlevélben előírta, hogy a bankok készítsenek belső szabályozást, vagy egészítsék ki a meglévő kockázatvállalási, hitelezési szabályzatukat, lehetővé téve a napon belül nyújtott folyószámla-hitelek fokozott ellenőrzését és a visszaélésre alkalmas konstrukciók kiszűrését

Az ügyfél részéről tanúsított megtévesztő magatartásokkal kapcsolatos KHR adatszolgáltatási gyakorlat jogértelmezési és jogalkalmazási problémái A Hpt. 130/D. §-a 2006-tól előírja, hogy a szerződéskötés során az ügyfél részéről tanúsított megtévesztő magatartásokkal (valótlan adatközlés, hamis vagy hamisított okirat használata) kapcsolatos adatokat is szolgáltatni kell, ha az ügyfél magatartása okirattal bizonyított A KHR-t működtető BISZ Zrt. a Felügyeletnek jelezte, hogy az ún. Elutasítás nyilvántartásba 2006-tól 2009. április végéig összesen csak 399 adat került be, így a feltöltöttség kb. 1%-ra tehető A Felügyelet felmérése szerint a szabályozás nem egyértelmű, számos értelmezési probléma adódik: a referencia szolgáltatók - és a BISZ Zrt. is – az adatszolgáltatási kötelezettséget jellemzően az elutasított hitelkérelmekhez kapcsolják annak ellenére, hogy a jogalkotói szándék a létrejött hitelszerződések esetén is adatszolgáltatás kívánt elérni. Maga a BISZ Zrt. is helytelenül nevezi meg a nyilvántartást „az ügyfél magatartása okirattal bizonyított” törvényi követelmény tartalma is tisztázásra szorul, sokan tévesen jogerős bírói ítélet meglétéhez kötik az adatszolgáltatást a szolgáltatók többsége adatvédelmi aggályokra figyelemmel nem teljesít adatszolgáltatást Szükségesnek látszik a törvény módosítása, felügyeleti ajánlás kiadása

Készletezési hitelezéssel és közraktározási tevékenységgel összefüggő visszaélések A Felügyelet észlelte, hogy a bankok kereskedelemfinanszírozási tevékenysége kiemelt kockázatú tevékenység, melyhez számos visszaélés kapcsolódik, ezen esetekben a kárérték elérheti, esetenként meg is haladhatja a milliárdos határt. A tevékenység jellemzője: a bankok kereskedelmi tevékenységi körrel rendelkező vállalkozásokat hoznak létre, mivel a bank ilyen tevékenységet nem végezhet az ügyfél eladja az árut a kereskedőcégnek egyidejű visszavásárlási lehetőség kikötése mellett az ügyfél általi visszavásárlás opcionális, harmadik személy vevőkénti kijelölésére is sor kerülhet a kereskedőcég a visszavásárlás megtörténtéig az áruk tulajdonosává válik, áru-, és árfolyamkockázat jelentkezik a hitelezésre jellemző ügyfélkockázat helyett Felügyeleti lépések felügyeleti elvárások megfogalmazása vezetői körlevél kiadása útján a kereskedelemfinanszírozási tevékenységgel összefüggő visszaélések elemzése a társhatóságokkal (ORFK, VPOP, Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóság Közraktári Felügyelet) közös szakmai egyeztetés és cselekvési terv kidolgozása

Ajánlások A 11/2006. (XII. 14.) számú ajánlás a belső védelmi vonalak kialakításáról és működtetéséről A 4/2007. (X.31.) számú ajánlás a pénzügyi szervezetek vezetőinek és tulajdonosainak alkalmassági és megbízhatósági értékeléséről A 2/2008. (VIII. 14.) számú ajánlás a bennfentes információról és a bennfentes információ jogos érdekből való késleltetéséről, valamint a bennfentes nyilvántartás vezetésének szabályairól az Európai Értékpapír Szabályozók Bizottsága ajánlásának alapján A 3/2008. (XI.20.) számú ajánlás a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról A 4/2008. (XII.04) számú ajánlás a közvetítői tevékenységgel kapcsolatos visszaélések megelőzéséről, a közvetítők ellenőrzéséről, pénzkezelési és dokumentációs kérdéseiről Az 1/2009. (II.10.) számú ajánlás az internet-biztonsági kockázatokról

ORFK-val folytatott együttműködés: Együttműködés formái: stratégiai kérdésekben és napi szakértői együttműködés közös helyzetelemzés, értékelés kölcsönös tájékoztatás képzés, oktatás, konzultáció együttműködés nemzetközi szervezetek munkájában Kiemelt területei: a készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel történő visszaélés a hitelezéssel, kiemelten a gépjármű-finanszírozással összefüggő csalás és orgazdaság a lakás-finanszírozás, ugyanazon tulajdonosi vagy ügyfélkörhöz kapcsolódó ismétlődő, szervezett kereteket öltő pénzügyi visszaélések a hitelintézetek sérelmére elkövetett rablások készpénzkiadó automaták (ATM-ek) elleni támadások elektronikus pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogellenes magatartások visszaszorítása és megelőzése. Közös munkacsoport létrehozása az Egységes Nyomozati és Ügyészségi Statisztikának és a ROBOTZSARU-nak a pénzügyi szektor ellen irányuló visszaélésekre vonatkozó adatgyűjtések fejlesztésére illetve kialakítására A rendőrségi statisztikákban jelenleg nem kezelhetők rugalmasan a Btk.-ba nem tartozó bűncselekmény elkövetési formák (pl.: ATM lopás)

Köszönöm a figyelmet !