Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról - 2008 Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság 2009. szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

A kultúra támogatása, a támogatás kultúrája Kultúraközvetítés
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A tanári munka értékelése
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A WEXEdU Alapítvány tapasztalatainak összegzése. Miért érdekli a külföldi fiatalokat Magyarország? - kíváncsiság a nyugatitól eltérő kultúra iránt - történelem.
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
Parajdi István.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
„Férfinak és nőnek teremtette”
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A felvilágosult abszolutizmus
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Ápolásetika.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
GOLDEN GLOBE Kft. Bearanyozzuk az életét! Szeptemberében vettük át a már jól bejáratott és megfelel ő vev ő körrel rendelkez ő céget a Golden Globe.
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
MINDENKI NYERTES Készült a az IRM (OBmB) támogatásával.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Kamarai előadás március 2.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Mindennapi veszteségeink
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Ugrás az első oldalra Folyamatközpontútanácsadás/ 1 1 Folyamatközpontú tanácsadás Folyamat = ember + tevékenység feltételek Folyamat = a tevékenységek.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
IVSZ AKADÉMIA, október 2. Cégműködtetésről, gyakorló vezetőknek Dr. Kornai Gábor, elnök AAM Tanácsadó Zrt.
Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Miért fontosak a határok?
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Biztonság és GDPR kancellar.hu
Előadás másolata:

Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus Intézet

Cégeink, családjaink nemcsak a világgazdasági válság hazánkra jutó árát kénytelenek meg- fizetni, hanem azt is, hogy Magyarországon rossz kapitalizmus alakult ki. AAki sikeres, az akadálytalanul előzi a buszsávban a kocsisort, ami egyre hosszabb, mert a rendőrlámpa nem működik. 1

Közjó és Kapitalizmus Intézet Új megközelítés A szerződés szabadsága a bizalom infrastruktúrájára épül. Az értékek, az intézmények, a jogszabályok adta keretek a meghatározóak. Makroökonómia és a jóléti közgazdaságtan helyett intézményi, jogi közgazdaságtant. 2

Közjó és Kapitalizmus Intézet Új megközelítés A gazdasági mutatók eredmények, nem célok. Az állam csak a bíró, a meccs nem róla szól. Az értékteremtésen a hangsúly, nem az elosztáson. 3

Közjó és Kapitalizmus Intézet Jelentés a magyar kapitalizmus állapotáról Célunk évente számot adni arról, hogy mennyire lehet a tisztességes vállalkozás sikeres Magyarországon. Tisztességes – kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik, betartva a társadalmi normákat. Vállalkozás – arra törekszik, hogy új értéket hozzon létre, ezért hajlandó kockázatot is vállalni. Nem csak üzleti vállalkozásokról van szó – a közösségi életben, kulturális, tudományos életben tevékenykedőkről is. Sikeres – képes kitűzött céljait elérni, kivívja a társdalom elismerését. A cél nem csak a profit lehet.

Közjó és Kapitalizmus Intézet Rossz kapitalizmus Magyarországon A z ország polgárai és vállalkozói tisztességesen szeretnének érvényesülni, de úgy érzik, ez lehetetlen. N em bízunk egymásban, nem bízunk az államban, nem bízunk a vállalkozásban. A z üzletmenet intézményeit a személyes kapcsolatok pótolják. 4

Közjó és Kapitalizmus Intézet Rossz kapitalizmus Magyarországon A z állam ellenségnek tekinti a vállalkozásokat. A hatóságok a gyengék védelmezőjének szerepében érzik jól magukat. A tulajdon védelmének és a munka megbecsülésének hiánya már heves tiltakozásokat gerjeszt. 5

Közjó és Kapitalizmus Intézet Tanuljunk a válságból A bizalom infrastruktúrájának megerősítése, Az értékteremtést segítő intézmények meg- szilárdítása kínálhat lehetőséget. 6

Közjó és Kapitalizmus Intézet Jelentés C élunk: E rős módszertani, elméleti alapokra építve, közérthetően bemutatni a magyar kapitalizmus állapotát évről évre; F olyamatosan és rendszeresen rávilágítani, mi működik és mi nem. 7

Közjó és Kapitalizmus Intézet Jelentés K ét rész 1.Á llandó tematika: értékek, bizalom, együtt-működés, szabályozói és jogi környezet - kérdőív, mutatók, elemzések hatósági, törvénykezési döntésekről 2.F ókuszban a válság hatása a kapitalizmus állapotára 3.P ozitív példák – jó kapitalizmusunk mozaikkövei 8

Köszönöm a figyelmet. Folytassuk közösen!