Losoncz Miklós Egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem A magyar gazdaság versenyképességének néhány forrása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A gazdasági fejlettség mutatói
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Magyarország hosszú távú versenyképessége: kihívások és lehetőségek Vértes András március 26.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Árszabályozás a postai piacokon Kiss Károly Miklós, MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet (Hálózatok gazdaságtana kutatócsoport) Stenger Zsolt, Pannon.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Az értékkategóriák.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Fizetési mérleg jelentés április
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Költségvetés – vállalkozói hatások
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Losoncz Miklós Egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem A magyar gazdaság versenyképességének néhány forrása

Tartalom A versenyképesség értelmezése Az alkalmazott definíció A versenyképességet meghatározó tényezők Termelékenység Gazdasági környezet Beruházások, külföldi működőtőke-beáramlás Költségoldal: reálárfolyam-indexek, munkaerőköltségek A nemzeti fejlesztési terv és a versenyképesség Gazdaságpolitikai következtetések

A versenyképesség értelmezése Sokféle meghatározás van. Más-más elemet hangsúlyoznak. Sokan a sikerességgel azonosítják. Relatív fogalom, abszolút mércéje nincs. Komplex fogalom. Egyes meghatározásokban keverednek egymással a gazdasági növekedést (fenntartható növekedés) és a versenyképességet meghatározó elemek. Technológia, kapacitás, költség és kereslet hangsúlyozása.

A mértékadó definíció A nemzetgazdaság ama képessége, hogy biztosítsa a gazdasági növekedés tartós tényezőinek megfelelő kínálatát. A versenyképesség az a hatékonyság, amellyel az egyes országok részt vesznek a nemzetközi munkamegosztásban (OECD). A hatékonyság nagymértékben függ azoktól a tényezőktől, amelyek a termelékenységet is befolyásolják

A mértékadó definíció A feldolgozóiparban a hazai termelők és a versenytársak egységnyi munkaerőköltségének (termékegységre jutó munkaerőköltség) és a hazai termelők és a versenytársak feldolgozóipari termékei export egységértékének különbségein alapuló mutatószámok.

A versenyképességet meghatározó tényezők Kínálati oldal: termelékenység, teljes tényezőtermelékenység, munkatermelékenység különös tekintettel a vállalati szférára és az iparra Intézményi oldal: átfogó gazdasági, gazdaságpo- litikai, üzleti környezet Nemzetközi munkamegosztásba való bekapcso- lódás: külföldi működőtőke-vonzó képesség Költségoldal: fogyasztóiár-, termelőiár- és egységnyi munkaerőköltség alapú reál árfolyamindexek

Termelékenység Adatok a munkatermelékenységről

Termelékenység Az ipari munkatermelékenység évi átlagos növekedési üteme, %

Termelékenység Az export döntőhányada feldolgozóipari termékek, a nemzetközi versenyképesség szempontjából termelékenység szempontjából a feldolgozóipar a meghatározó A feldolgozóipari termelékenységet legjobban alakító vállalati, illetve feldolgozóipari beruházások aránya csökkenő

Intézményi feltételek Az állam gazdasági szerepvállalása, a gazdaságirányítás minősége (EBRD) mikrogazdasági környezet: adóterhek az adószabályozással együtt; makrogazdasági környezet: a gazdaságpolitika instabilitása vagy stabilitása, infláció és árfolyamrendszer; fizikai infrastruktúra; jogi környezet: bírói kar, korrupció, bűnözés (utcai bűnözés és szervezett bűnözés).

Intézményi feltételek Világbank, Doing business: A vállalatalapítás, illetve a piacról való kilépés időigénye és költsége Munkaerő-piaci rugalmasság Jogérvényesítés Finanszírozási feltételek (hitelhez jutás stb.)

Intézményi feltételek Európai Unió: Termék- és szolgáltatáspiacok rugalmassága, versenyhelyzete Munkaerő-piaci rugalmasság és verseny Makrogazdasági stabilitás Lisszaboni stratégia

Intézményi feltételek Az üzemi szintű termelékenységet a gazdasági környezet is befolyásolja, az üzemi, illetve mikro és makro szintű termelékenység eltér egymástól MNB: a vállalati hatékonyságjavulás egyre kisebb mértékben járul hozzá a növekedéshez Intézményi reformok hatásai kifulladóban, újabbak kellenek.

Külföldi működőtőke-vonzási képesség Külföldi működőtőke-állomány

Külföldi működőtőke-vonzási képesség A működőtőke-import meghatározói Kiszámítható, piacbarát gazdasági környezet – összefüggés az intézményi feltételekkel Költségelőnyök, főleg munkaerőköltség, beleértve a munkaerő közterheit Egyéb tényezők Szoros korreláció a termelékenység alakulása és a működőtőke-import között

Munkaerőköltségek A termékegységre jutó munkaerőköltség éves átlagos változása, %

Munkaerőköltségek Átlagos havi bruttó bérek (euró)

Bérelőnyök, bérfelzárkózás Árfolyam-és vásárlóerő-paritás eltérése: sajátos versenyelőny forrása A bért terhelő munkaadói járulékok magasak Magyarországon Bér nem minden, bizonyos iparágakban (pl. járműgyártás stb.) más is fontos GDP/fő, illetve bérek felzárkózása jórészt a külföldi működőtőkétől függ.

Nemzeti fejlesztési terv és versenyképesség SA és KA mögött nincs koherens elmélet, a tagországoktól függnek a célok Cél: versenyképesség növelése → fejlett régiók preferálása Cél: felzárkóztatás → fejletlen régiók preferálása → nem hatékonysági követelmények érvényesülnek Cél: kohézió → reg. kül. csökkentése GDP/fő, életminőség vagy struktúra alapján?

Nemzeti fejlesztési terv és versenyképesség Intézményi megközelítés: windfall profit 1. következtetés: infrastruktúra- és humán erőforrás-fejlesztést preferálni vállalkozásfejlesztés helyett 2. következtetés: piackonform vállalkozásösztönzés

Gazdaságpolitikai következtetések A nemzetközi versenyképesség javítása legyen a gazdaságpolitika prioritása. Nincs csodaszer, egy irányba mutató kis lépések, konzisztens piac- és vállalkozóbarát, megtakarítás-ösztönző gazdaságpolitika. Technológia, kapacitás, költség, kereslet. Termelékenység, azon belül a feldolgozóipari termelékenység javításának, VA tartalom növelésének ösztönzése (hazai és külföldi beruházások, K+F eredmények diffúziója, szervezeti súlyképzés stb.)

Gazdaságpolitikai következtetések Beruházásösztönző kamatláb-, árfolyam- és adópolitika (gyorsított amortizáció!) Intézményi reformok: termék- és munkaerő-piaci rugalmasság erősítése stb. Bérpolitika: termelékenységjavulás és reálbéremelés összhangja mikro-makroszinten, fő versenytársakkal szemben összehasonlítva A munkaadókat terhelő járulékos munkaerőköltségek mérséklése feltételeinek megteremtése. ÚMFT: szinergikus és multiplikátor hatások