Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Vállalatfinanszírozás
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
Ismétlés, rendszerezés
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Az innováció forrásai.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A válság vége? MBA Akadémia Budapest, november 19. Előadó: Bartha Attila (kutatási igazgató, KOPINT-TÁRKI)
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Magyar versenyképesség 2017
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Gazdasági rendszerek.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi magyarázatához Adósságszolgálat és gazdasági növekedés szekció 48. Közgazdász Vándorgyűlés, Szeged, október 1. Előadó: Bartha Attila (kutatási igazgató, KOPINT-TÁRKI)

Tőkebeáramlás és növekedés kérdései  Mást kíván-e a külföldi befektető mint a hazai vállalkozó?  Hogyan mérhető, „mit kíván” a külföldi befektető?  Milyen gazdaság- és társadalompolitikai következményei vannak annak, ha tudjuk, mit kíván a külföldi befektető? Válaszok elsősorban:  felmérési eredményekből nemzetgazdaságok „versenyképességének” magyarázatai alapján  Kormányzati hatékonyság vizsgálatai intézményi közgazdaságtani megközelítéssel

Növekedés és intézmények Magyarországon (és a hasonló helyzetű országokban)  Sajátosságok: a formális és az informális intézmények közötti súrlódás (North, Winiecki, Chavance)  A konvergencia feltételes, kedvezőtlen esetben az intézményi környezet miatt befagy a növekedés  A külső forrásokra (piac, technológia, pénz) történő ráutaltság miatt erős a kormányzati hatékonyság növekedési következménye Elemzés: a következmények felől 1) Gazdasági fejlettség 2) Fő növekedési tényezők: foglalkoztatás és beruházás 3) Az üzleti környezet és a kormányzati hatékonyság felmérési eredményei

Gazdasági fejlettség alakulása a V4-országokban

A beruházási ráták alakulása a V4-országokban

A foglalkoztatás alakulása a V4-országokban

A gazdasági nyitottság alakulása a V4-országokban

Gazdasági sebezhetőség a V4-országokban

Államháztartási pozíciók a V4-országokban

Versenyképességi pozíciók a V4-országokban

Kormányzati hatékonyság a V4-országokban

Az adóterhelés alakulása a V4-országokban

Konklúzió helyett: hol lehet az adózás/ közszolgáltatások minősége között az egyensúly Magyarországon (és a hasonló helyzetű országokban)  Siebert lokációs paradigma-megközelítése: adózás nagysága és a közösségi szolgáltatások minősége (humántőke minősége, infrastruktúra, bürokratikus eljárások kiterjedtsége) együtt számítanak  Az informális intézmények (értékek, normák, magatartási gyakorlatok) miatt a V4- országokban inkább a közepes adóterhelés, közepes kiterjedtségű közszolgáltatások kombinációja lehet reális középtávon (belátható időn belül nem leszünk Svájc vagy Svédország, de Szingapúr vagy Dél-korea sem!)

Köszönöm a figyelmet! Szeged, október 1.