Stratégia a magyar kis és középvállalatok beszállítói szerepének erősítésére a gép- és gépjárműipari ágazatban MKT Vándorgyűlés, Pécs 2011. szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
Magyarországi jármű- és járműalkatrész-ipar, ezek szerveződései
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Budapest, 2008 Február 22. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Hajt-A Csapat csoport Ad hoc térségi státuszjelentés A dokumentumban szereplő összes szellemi.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Településmarketing Értékaudit.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
IX. Ipar- és vállalatgazdasági konferencia, Szeged, Magyar multik? Kifelé irányuló tőkebefektetések Magyarországról, különös tekintettel a relokációra.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az EEM helye a menedzsmentben
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Harsányi László: Munkafüzethez 1. MOME 1. 2 A számításba veendő öt alaptényező: Beszállítók (írók, nyomdák, stb.) alku-pozíciója Vásárlók (fogyasztók)
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA A NYUGAT- ÉS KÖZÉP- DUNÁNTÚL RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉRE Alprojekt-záró konferencia Dr. Csizmadia Zoltán, egyetemi docens Győr, 2012.
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Előadás másolata:

Stratégia a magyar kis és középvállalatok beszállítói szerepének erősítésére a gép- és gépjárműipari ágazatban MKT Vándorgyűlés, Pécs szeptember 30. P alócz Éva

Kiindulási pontok A magyar gazdaság húzóereje az elmúlt évtizedben mindinkább a gép- és járműipari export volt, az idetelepült nemzetközi cégeknek köszönhetően; A külföldi vállalatok tőkét és technológiát hoztak Magyarországra, valamint munkahelyeket teremtettek; A Magyarországon megtelepedett gép- és járműgyártó nemzetközi vállalatok, valamint az őket kiszolgáló első szintű beszállítók legalább háromszintes beszállítói piramist építettek ki Magyarországon; Magyarországon a beszállítói hálózat fejlettsége nem tartott lépést a lehetőségekkel.

A beszállítások előnyei A beszállítói potenciál óriási, mivel nem csak a hazai gyártóknak, hanem a külföldi vállalatoknak is elemi érdeke, hogy a magyarországi beszállítói hálózatot bővítsék; Biztos, korrekten fizető, nagy mennyiséget felszívni képes piac; Több nemzetközi cég a beszállítókat gépek kihelyezésével, technológia betanításával is támogatja; Telephelyük közében támogatják az ipari parkokba betelepülő beszállítókat, amelyek között ma még nagyon kevés a hazai vállalat

Kihívások Szigorú előírások a minőségben és a szállítási feltételekben (just in time); Minőségbiztosítási tanúsítványok elvárása; Technológiai fegyelem elvárása, nemegyszer ellenőrzés a helyszínen; A beszállítói piramis alsóbb szintjein viszonylag nyomott ár és degresszív árképzés; Emiatt elsősorban azok a vállalatok tudják biztosan megvetni a lábukat, amelyek nagy mennyiségű és/vagy innovatív terméket tudnak előállítani.

Az elemzés célja A kutatás célja Behatárolni azt a vállalati kört, amely alkalmas beszállítói pozíció megszerzésére; Kialakítani egy szempontrendszert, amely alapján megítélhető, hogy egy vállalat egyáltalán alkalmassá tehető-e a beszállítói pozíció elnyerésére. Javaslatok azon gazdaságpolitikai intézkedésekre, amelyek a beszállítói rendszer elvárt fejlődéséhez szükségesek.

Az elemzés módszere interjúk 68 négy-számjegyű ágazatban: vállalatoknál, ágazati szövetségeknél és kamaráknál): gépgyártás, fémfeldolgozás, műanyag-feldolgozás, üvegipar gumiipar műszaki textilgyártás, stb. statisztikai adatfeldolgozás, irodalom-feldolgozás

A beszállítókkal szembeni elvárások Beszállítók minősítése, minőségtanúsítása, a minőség folyamatos fenntartása; K+F motiváció, innovációs képesség, technológiai adottságok, folyamatos termékfejlesztési képesség; Tőkeerő (álló- és forgótőke) ellátottság, hitellehetőségek; Személyi feltételek: jól képzett szakmunkás és mérnöki munkaerő, korszerű menedzsment, üzleti és piac- ismeretek (ez az egyik neuralgikus pont) ; Egyéb feltételek: referenciák, földrajzi közelség

A beszállítások jelenlegi helyzete és problémái A beszállítói hálózat alacsonyabb szintjein már ma is többszáz hazai tulajdonban álló vállalkozás működik, néhány tucatnak pedig sikerült az alsóbb szintről sikeres második lépcsős beszállítóvá avanzsálnia az elmúlt két évtizedben (Első szintű Tier 1) beszállítóknak azokat tekintettük, amelyek komplett részegységek szállítására képesek). A vállalati szektorban az egyik legsúlyosabb akadály a szétaprózottság, a vállalati együttműködések alacsony szintje. Csak elvétve van példa közös gépbeszerzésre, közös kutatásra, esetleg közös képzésre.

Az érintett vállalati kör nagysága A legalább 50 főt alkalmazó és 500 millió forint feletti árbevételű cégeket vizsgáltuk. A 68 szakágazatban Magyarországon 2008-ban (a válság előtti utolsó évben) mindössze 773 cég volt ebben a kategóriában, s közülük is: mindössze 607 a pozitív üzemi eredménnyel bíró (nem veszteséges) cég; ebből is 199 kizárólag (100%-ban) külföldi tulajdonú; A teljesen hazai vagy vegyes tulajdonú cégek száma 331, illetve 35, összesen 366.

Javaslatok 1: Állami feladatok Képzés: mérnökök, szakmunkások a kurrens fémipari szakmák oktatása, az iskolai nyelvoktatás javítása;. A foglalkoztatás rugalmasabb szabályainak kialakítása, a meglévő előnyös szabályok fenntartása. EU-s és kormányzati támogatási projektek elbírálásának felgyorsítása, átláthatóságuk javítása. A multinacionális vállalatok letelepedési támogatásának összekötése a magyar beszállítói részarány növelésének elvárásával. (Óvatosan, indikatív jelleggel, mert ez kétélű lehet.) A telekalakítás, kisajátítás szabályainak életszerűbbé tétele. A beruházásösztönző, klaszterprogramok folytatása.

Javaslatok 2: Önkormányzati feladatok Az önkormányzatok számára meg kell teremteni egy iparfejlesztési megbízott állításának jogi és pénzügyi lehetőségét. Párbeszéd a helyi kamarákkal, ágazati és egyéb vállalkozói szövetségekkel; A magyarországi munkaerő nagyon alacsony országon belüli mobilitásának javítása a helyi lakhatás megoldásával (önkormányzati lakások).

Javaslatok 3: Banki feladatok A banki számlavezetési díjaknak az adott cég működésére való szabása, hogy elkerülhetővé váljon pl. az, hogy egy bankok közötti hazai átutalás drágább legyen, mint egy külföldi. Rugalmasabb forgóeszköz-ellátás a Tier 2-3 beszállítók számára. Az adott beszállító igényeinek megfelelő, rugalmas, hosszabb lejáratú (éven túli, akár 3-4 éves) forgóeszközhitelek biztosítása. A bankok együttműködése abban az esetben, ha egy adott céget közösen finanszíroznak. Részletesebb tájékoztatás az ügyfeleknek a fedezeti ügyletekről

Köszönjük a figyelmet