Munkaadók a válság leküzdéséért 2009. szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A Kormány intézkedései és tervei
Magyar Export-Import Bank Rt.
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
A magyar gazdaságpolitikáról az IMF ürügyén Mottó: „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Felcsuti Péter.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ

1. MI TÖRTÉNT AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN? - Visszaesett a bizalom, befagyott a hitelezés, csődbe mentek vagy meginogtak a pénzintézetek és a vállalatok, leálltak a beruházások, mindenki inkább a túlélésre rendezkedett be. - Európa gazdaságaiban sosem látott méretű állami beavatkozás történt, hogy elkerüljék a gazdaság összeomlását. - Az ország kínosan közel került az államcsődhöz és a valutaválsághoz. - Az exportpiacok és a hazai kereslet visszaesése miatt zuhant a gazdaság teljesítménye. - A forintgyengülés nehéz helyzetbe hozta a devizában eladósodókat. - Az állami pluszforrások hiányában az IMF-megállapodás jelentette a megoldást a költségvetés finanszírozási nehézségeire EURÓPÁBAN 1.2. MAGYARORSZÁGON

2. MIT JAVASOLTAK A MUNKAADÓK? 2.1. EURÓPÁBAN A BUSINESSEUROPE Az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE – korábban UNICE – Európa legbefolyásosabb munkaadói érdek-képviseleti szervezeteként 39 nemzeti munka- adói szövetséget tömörít, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A BUSINESSEUROPE 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képvisel, amelyek összesen 106 millió embernek adnak munkát az Unióban. Az MGYOSZ 2005 óta tagja a szervezetnek. Innovatív vállalatok támogatása: - Adókedvezmények - Tőkévé konvertálható hitelek

Vállalatok finanszírozásának javítása rövid távú likviditás biztosítása érdekében: - Vállalati kötvénykibocsátáshoz állami garanciát - A vállalati kötvények központi bankok által történő megvásárlását - Gyorsított ÁFA- és egyéb adó-visszatérítést - Késedelmes állami fizetések visszaszorítását - Gyorsított amortizációt Növekedést célzó intézkedések: - A K+F-re fordított kiadások az EU GDP-jének 3%-ára való növelésével az EU GDP-jének 5%-os növekedése érhető el - A „jogi protekcionizmus” elleni harc 3%-os egy főre jutó GDP-növekedést eredményezne 2.1. EURÓPÁBAN A BUSINESSEUROPE

2.2. MAGYARORSZÁGON AZ MGYOSZ A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 15 megyei-regionális és 51 szakmai szövetséget tömörít. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a Reformszövetségben, a Gazdasági Egyeztető Fórumon az MGYOSZ - sürgette a kormánynál, tegyen lépéseket a vállalkozások finanszírozási gondjai csökkentésére (bankokkal való megállapodás, állami garanciarendszer erősítése) - javasolta: az uniós források nagyobb arányban és rövidebb idő alatt jussanak el a gazdaság szereplői számára - a vállalkozások versenyképességi helyzete miatt nem támogatta a munkavállalók béremelési törekvéseit - konkrét javaslatokat tett a vállalkozások általános pénzügyi és versenyképességi helyzetének javítására az építőiparban, az ingatlanfejlesztésben, a turizmus- vendéglátásban stb. - foglalkoztatást segítő vagy munkaerő-megtartó programok indítását javasolta az átmenetileg nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál

3. A MUNKAADÓK JAVASLATAI A MAI HELYZET ISMERETÉBEN 3.1. EURÓPÁBAN A BUSINESSEUROPE az új Bizottságtól a szabad piaci elvek iránti megingathatatlan elkötelezettséget vár és azt, hogy elősegítse a további növekedéshez és munkahelyek létrehozásához szükséges reformokat Európában. Az Európai Munkaadók az alábbi hat fő cselekvési prioritást javasolják: - A pénzügyi rendszer stabilizálása és a hiteláramlások helyreállítása - Beruházás- és innováció serkentő reformok végrehajtása - Életképes stratégia kidolgozása a túlzott államadósság kezelésére - A képességek és a munkaerő fejlesztés ösztönzése a gazdasági talpra álláshoz - Szabadkereskedelem elősegítése és protekcionizmus elleni küzdelem - Globális elkötelezettség kell az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de biztonságos és elérhető árú energiaellátásra van szükség

3. A MUNKAADÓK JAVASLATAI A MAI HELYZET ISMERETÉBEN 3.2. MAGYARORSZÁGON Az MGYOSZ javaslatai a gazdaságpolitika irányítói felé: - Elkötelezettség a kiegyensúlyozott költségvetési politika mellett - Strukturális reformokra, hosszú távon fenntartható, finanszírozható rendszerekre van szükség - Stabil és kiszámítható jogi vállalkozási környezet szükséges - Minden elfogadható eszközzel javítani kell a vállalkozások versenyképességét - Erősíteni kell az innovációt, többet kell fordítani K+F-re - Továbbra is szükség van az egészségügyi rendszer átalakítására - Mielőbb meg kell valósítani az adórendszer egyszerűsítését - Elengedhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése

Az MGYOSZ csakúgy, mint a BUSINESSEUROPE kiáll az európai integráció és annak továbbvitele mellett, a Lisszaboni Szerződés utáni időszakra is érvényes és használható megoldások további kidolgozása szükséges. Ebben jelentős szerepet kívánunk játszani a 2011-es magyar uniós soros elnökség ideje alatt, amelyre a trió (spanyol - belga - magyar) elnökség keretein belül már megkezdtük a felkészülést.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!