44. MKT Vándorgyűlés 2006. 09. 01., Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Csináljunk üzletet! Avagy,
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
I(K)T tájkép küzdelem előtt… CEBC – 2006 Eszes Gábor – GKM.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Az informatika mint a modern kereskedelem mozgatórugója Műszaki innováció a Praktiker Kft.-nél Ónody Sándor Magyar Közgazdasági Társaság, 43. Közgazdász-Vándorgyűlés.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. LEKTOR / Lexelerator workshop.
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Versenyképes Magyarország – integráló logisztikai központ „Közlekedés- és logisztikai fejlesztés Záhony – Csap térségében” Konferencia Nyíregyháza, 2006.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
MTA-MEH projekt Vértes András
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Új célterületek, jelentős támogatás az új Uniós pályázatokban Fókuszban az informatika.
Nemzeti Technológiai Platform a
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Közép-Dunántúl és Innováció - fókuszban a versenyképesség KÍGYÓSSY GÁBOR KDRFÜ Kht., program menedzser Dunaújváros, június 17.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
A határtérség.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 2 MKT-2005, Miskolc: KIHÍVÁSOK EU: Lisszabon kudarca… (félidőben rosszabbul álunk, mint a program indításakor…) (i2010: info.space – innovation – inclusion) EU kudarca… (CAP vs KBE /knowledge based economy/) M.o.: egészséges gazdaság – anorexiás államkassza

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 3 IKT hozzájárulása a termelékenység éves növekedéséhez között IKT felhasználó ágazatok IKT termelő ágazatok EUUSA 0,25% 1,0% 0,4% MKT-2005, Miskolc: KIHÍVÁSOK-2

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 4 (GKM) versenyképességi koncepció: Alapfeltételek:  Makrogazdasági stabilitás  Kormányzati terjedelem és szerkezet (reform!)  Aktív versenypolitika és piacszabályozás (policy!) Tartós növekedési tényezők:  Foglalkoztatási ráta növelése  Humán tőke állományának fejlesztése  Infrastrukturális feltételek minőségi javítása  Innováció és kutatás-fejlesztés  befektetések… MKT-2005, Miskolc: KIHÍVÁSOK-3 ?!?!?!

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 5 InfoSoc STRATÉGIA MITS update? inkább: fókuszpontok szerinti AKCIÓTERVek szélessáv, ICT írástudás, tartalom; e-gov, e-health stb. tárcaközi koordináció (ITKTB  ???) MKT 2006, Nyíregyháza

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 6 Szélessávú elérés „szélessávot mindenkinek!” avagy reálisabban: sehol ne legyen a fejlődés akadálya a szélessávú elérés hiánya forrás??? forrás??? üzleti modell? üzleti modell? MKT 2006, Nyíregyháza

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 7 Policy piac, verseny elsődlegességepiac, verseny elsődlegessége szabályozás!szabályozás! verseny erősödése - a felhasználó érdekében! ne alakuljon ki új monopólium nem bántani akarjuk az inkumbenseket, csak... nincs egyszeri statikus megoldás! (igény es technika is dinamikus) igény növelése!!! (elérhető szolgáltatás és tartalom; befogadó képesség) - ha van igény, lesz vállalkozó (!, ?) MKT 2006, Nyíregyháza

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 8 Informatikai írástudás Lehet, hogy elhanyagoltuk??? nagyon nagy a digitális szakadék (tudásban és igényben is!) nem várhatjuk ki a sulinet-nemzedék felnövekedését! tartalom/szolgáltatások: szükséges, de nem elégséges MKT 2006, Nyíregyháza

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 9 Versenyképes folyamatok Megvan a valódi, magas szintű politikai elkötelezettség / IKT fókusz ????? cég-adminisztráció bírósági eljárások ingatlan-eljárások e-gov e-banking; e-business forrás-”teremtés”: e-health, el. számlázás stb.forrás-”teremtés”: e-health, el. számlázás stb. MKT 2006, Nyíregyháza hogy könnyedén lehessen üzletet csinálni… hogy gyorsan, hatékonyan és eredményesen lehessen üzletelni…

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 10 Aktív EU lobbi aktív részvétel az EU bürokratikus folyamataibanaktív részvétel az EU bürokratikus folyamataibanhelyett: aktív szakmai képviselet/részvétel az előkészítésben szakmai fórumok, workshop-ok lobbi a többi tagállammal (K-Eu; „golden ring” stb.) eredményes érdekképviselet MKT 2006, Nyíregyháza

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 11 …és végül, de nem utolsó sorban: maga az IKT szektor: ha az előzőek megvalósulnak, nagy baj már nem lehet… nagyon érzékeny a magas élőmunka-terhekre  „pilot-projekt” a(z igazi) reformokra… K+F; export; KKV-támogatás stb. IKT felhasználás erősítése… MKT 2006, Nyíregyháza

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 12 MKT 2006, Nyíregyháza IKT stratégia, policy K+F; KKV EU… infrastr. projektek szabályozás

44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Kérem, segítsenek ötletekkel, akciótervekkel, projekt-javaslatokkal!