1Magyar Közgazdasági Társaság 2002.11.06. Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, 2002. november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Henter Ágnes Sárvár, március 30.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI STRATÉGIA ÉS A GAZDASÁGPOLITIKA IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI Magyar Közgazdasági Társaság

 A küldetés  A makrogazdasági háttér  A gazdaságpolitika főbb elemei  Az új beruházás-ösztönzési csomag  A közlekedési ágazat stratégiai szerepe Az előadás tartalma

3Magyar Közgazdasági Társaság  A küldetés  A makrogazdasági háttér  A gazdaságpolitika főbb elemei  Az új beruházás-ösztönzési csomag  A közlekedési ágazat stratégiai szerepe

4Magyar Közgazdasági Társaság A Kormány gazdaságpolitikai elképzelései tömör összefoglalójaként megfogalmazta küldetését A kormány célja, hogy a gazdaságot a versenyképesség javításával újra tartós, gyors ütemű, az export és a beruházások által vezérelt, kiegyensúlyozott növekedési pályára állítsa. Ehhez a kormány elsősorban  piacbarát, kiszámítható és átlátható gazdasági környezet megteremtésével  az állami újraelosztás csökkentésével és  az adó- és járulékterhek mérséklésével fog hozzájárulni.

5Magyar Közgazdasági Társaság  A küldetés  A makrogazdasági háttér  A gazdaságpolitika főbb elemei  Az új beruházás-ösztönzési csomag  A közlekedési ágazat stratégiai szerepe

6Magyar Közgazdasági Társaság Mérséklődő dinamika és romló pénzügyi egyensúly jellemzi a makrogazdaságot  Az első félévi 3%-os GDP növekedési ütem jelentős lassulást mutat az előző évhez képest.  A mérséklődő dinamika a pénzügyi egyensúly romlásával járt együtt.  A termelő-beruházások és a külföldi működőtőke-beáramlás visszaesése nem segíti elő a magyar gazdaság tartós, kiegyensúlyozott növekedését.

7Magyar Közgazdasági Társaság A magyar gazdaság dinamikája együtt csökkent a nyugat- európai növekedési ütemmel

8Magyar Közgazdasági Társaság A gazdasági növekedés motorjává a lakossági fogyasztás vált...

9Magyar Közgazdasági Társaság …ami mögött elsősorban a kétszámjegyű reálkereseti dinamika húzódik meg

10Magyar Közgazdasági Társaság Az erősödő lakossági kereslet közrejátszik a külső egyensúly romlásában... * előzetes adat

11Magyar Közgazdasági Társaság hasonlóan a forint felértékelődéséhez, ami jelentősen rontotta a külső versenyképességet.

12Magyar Közgazdasági Társaság Ezzel egy időben mérséklődött a külföldi működőtőke- beáramlás...

13Magyar Közgazdasági Társaság …és az államháztartási hiány jelentősen meghaladja az egész évi előirányzatot.

14Magyar Közgazdasági Társaság  A küldetés  A makrogazdasági háttér  A gazdaságpolitika főbb elemei  Az új beruházás-ösztönzési csomag  A közlekedési ágazat stratégiai szerepe

15Magyar Közgazdasági Társaság A gazdaságpolitika fő céljai a gazdasági egyensúly javítása, a külső és belső versenyképesség biztosítása  Az állami újraelosztás, az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított arányának csökkentése  A piaci verseny kiterjesztése az állami tevékenységek területére az állam hatékonyabb működése érdekében  A gazdasági teljesítménnyel és a versenyképesség növelésével összhangban alakuló jövedelmek  Az infrastruktúra gyorsított fejlesztése  Az agrárgazdaság és az egészségügy reformja, az államháztartási reform folytatása A gazdaságpolitika fő elemei

16Magyar Közgazdasági Társaság A kormány középtávú gazdaságpolitikai programja az államháztartási hiány jelentős csökkentését irányozza elő

17Magyar Közgazdasági Társaság A külső egyensúlyt a versenyképesség javításával lehet biztosítani A versenyképesség javításához a kormány  piacbarát, stabil, kiszámítható és átlátható gazdasági környezet megteremtésére törekszik,  folyamatosan csökkenti az állami újraelosztás GDP-hez viszonyított arányát,  visszafogott jövedelempolitikára törekszik,  fokozatosan mérsékli az adó- és járulékterheket.

18Magyar Közgazdasági Társaság  A küldetés  A makrogazdasági háttér  A gazdaságpolitika főbb elemei  Az új beruházás-ösztönzési csomag  A közlekedési ágazat stratégiai szerepe

19Magyar Közgazdasági Társaság A beruházások és a tőkebeáramlás élénkítése érdekében a kormány beruházás-ösztönzési programot hagyott jóvá  A külföldi működőtőke-beáramlás ösztönzése  A Magyarországon működő vállalatok érdekeltté tétele nyereségük fejlesztési célú visszaforgatásában  Magyarország regionális szerepének növelése vállalati „szolgáltató-centrumok” kialakításával  A hátrányos helyzetű térségek tőkevonzó képességének erősítése  A magyarországi kutatás-fejlesztési és innovációs képességek jobb kihasználása, a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek letelepítése  Magyarország beszállítói hálózatainak kiépítése, fokozottabb igénybevétele, a klaszterek fejlesztése A beruházás-ösztönzési csomag céljai

20Magyar Közgazdasági Társaság A támogatási formák között megjelennek mind a közvetett, adójellegű támogatások …  Fejlesztési adókedvezmény  Nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű fejlesztési programban szereplő beruházások után, meghatározott feltételek esetén, egyedi eljárás keretében igényelheti az adózó; mértéke a beruházási költségek maximum 50%-a  Adómentes fejlesztési tartalék  Fejlesztési célra tartalékot képezhetnek a vállalkozások, amely után az adót csak a céltartalék felhasználása utáni évben kell megfizetni  A tartalékot meghatározott időn belül - általában 3-4 év - beruházásra kell fordítani  Vállalati K+F és innováció állami támogatása  A felnőttképzés adójellegű támogatása  Tételes egészségügyi hozzájárulás fokozatos mérséklése

21Magyar Közgazdasági Társaság Új támogatási eszközök bevezetése:  A Befektetők igényei szerint kialakított telephelyek  Infrastruktúra-fejlesztési támogatás - A telephelyen történő működés biztosításához szükséges,de telekhatáron kívüli infrastruktúra (pl. közműfejlesztés, gázbekötés, csatornázás, járda, tömegközlekedés)  Szakképzés, felnőttképzés, foglalkoztatás támogatása  Informatikai fejlesztések közvetlen támogatása - Szélessávú Internet hálózat építés, bővítés, korszerűsítés beruházási, illetőleg eszközbeszerzési támogatása - Szélessávú Internet szolgáltatást nyújtók által az Internet elérése érdekében beszerzett Internet-kapcsolódást biztosító eszközök (modem, router) értékének 50%-os támogatása … mind a közvetlen költségvetési támogatások, melyek új és megújuló elemeket egyaránt tartalmaznak

22Magyar Közgazdasági Társaság Az új elemek mellett három pályázat bővített forrásokkal, egyszerűsített formában fog tovább működni Megújuló támogatási eszközök:  A versenyképes beruházások kapacitás-létesítési és -bővítési támogatása  Európai regionális vállalati központok kialakításának támogatása  Vállalati K+F és innováció állami támogatása

23Magyar Közgazdasági Társaság  A küldetés  A makrogazdasági háttér  A gazdaságpolitika főbb elemei  Az új beruházás-ösztönzési csomag  A közlekedési ágazat stratégiai szerepe

24Magyar Közgazdasági Társaság Magyarország csatlakozása az európai, illetve regionális vérkeringésbe a nemzetközi hálózatokon keresztül lehetséges A Helsinki-folyosók Magyarországon 3 Helsinki-folyosó és további 3 csatlakozó folyosó ág halad át

25Magyar Közgazdasági Társaság A nemzetközi környezet, a helyi adottságok és a közlekedési igények változása az infrastruktúra fejlesztését teszik szükségessé Magyarország közúti és vasúti közlekedés-fejlesztési tervei

26Magyar Közgazdasági Társaság Köszönöm megtisztelő figyelmüket!