Losoncz Miklós Kutatásvezető, GKI Gazdaságkutató Zrt. A globális gazdaság és az EU: kihívások és lehetőségek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja 49. Közgazdász-vándorgyülés Pécs 2011.Szeptember.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
Roncz Gábor vezérigazgató
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Közös Monetáris Politika
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
GKI Zrt., Az EU statisztikai adatbázisa és az uniós politikák Prezentáció az MTA Statisztikai Bizottsága Budapest, december 6-i ülésére.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GKI Zrt., Növekedés, beruházás, foglalkoztatás Munkaügyek Világa Klub Győr, szeptember 29. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Losoncz Miklós Kutatásvezető, GKI Gazdaságkutató Zrt. A globális gazdaság és az EU: kihívások és lehetőségek

Kihívások Rövid távú kihívások: Globális pénzügyi válság Gazdasági recesszió Hosszabb távú kihívások (post Lisbon – Budapest (?) - strategy): Energia Klíma Európai szomszédsági politika

Válságkezelés: szervezeti hiányosságok Az EKB likviditási hitelek folyósításán túlmenően nem segítheti ki a GMU tagállamait. Az EKB kompetenciája a GMU-n kívül az ERM-2-ben résztvevő országokra terjed ki. Aszimmetria. Az Európai Tanács 2002-ben a jelenlegihez hasonló helyzetekre gondolva egy 12 milliárd eurós hitelkeretet hozott létre, ami felett az Európai Bizottság rendelkezik. Magyarország az első kedvezményezett. Kötvénykibocsátás. A bajba jutott országoknak az IMF-hez kell fordulniuk. Új intézményekre és mechanizmusokra van szükség.

Válságkezelés: az EU-n belüli együttműködés Új konfiguráció a válságkezelésben: Eurocsoport + UK + EKB + Bizottság A kiegészített Eurocsoportnak nincs formális létjogosultsága. A kiegészített Eurocsoport nincs összhangban a Lisszaboni Szerződés rendelkezéseivel.

Válságkezelés: a Breugel Institute európai konjunktúraösztönzési programja Szerzők: Jean Pisany-Ferry, André Sapír, Jacob von Weizsäcker Az Európai Tanács decemberi csúcsához készült háttéranyag. A bankmentő akciókon és a jegybanki kamatlábcsökkentéseken túlmenően fiskális ösztönzése is szükség van. EU-szintű koordináció a konzisztencia biztosítása és a potyautasok kiszűrése végett.

Válságkezelés: a Breugel Institute európai konjunktúraösztönzési programja Kockázat: sok EU-tagállamban strukturális államháztartási (ÁHT) deficit van. Veszély: a fiskális ösztönzés aláássa az ÁHT fenntarthatóságát. A fiskális ösztönzést ÁHT-reformokkal és a Stabilitási és Növekedési Paktum (SNP) megerősítésével kell kiegészíteni.

Válságkezelés: a Breugel Institute európai konjunktúraösztönzési programja Fiskális ösztönzés: ÁFA-kulcs csökkentés a GDP 1%-ának megfelelő adóteher-mérséklés érdekében január 1-től, 2010-ben visszatérés az eredeti állapothoz vagy az adócsökkentés mértékének megfelelő bevételi többlet elérése. (UK támogatja, D nem). Reformok melletti elkötelezettség: a GDP- arányos hiány 3%-os plafonjának átlépését az érintett ország az ÁHT fenntarthatóságát biztosító reformokkal kompenzálja.

Válságkezelés: a Breugel Institute európai konjunktúraösztönzési programja Kikényszerítés: ha a reformok melletti elkötelezettség sérül, akkor a túlzott deficiteket korrigálni kell 2010-ben. Prudens hitelezés: GMU-tagországok nem vesznek fel hitelt 200 bázispont felett a legalacsonyabb kamatlábú országok kamatlábánál. Részvételi korlát: Csak azokra az országokra vonatkozik, amelyek nem részesülnek IMF- hitelben (Magyarország nem vehetne részt a konjunktúraösztönzési programban).

Válságkezelés: Az Európai Bizottság konjunktúraösztönzési programja Fiskális ösztönzés: Olyan fiskális ösztönző program, amely mind a konjunktúrát, mind a hosszú távú versenyképességet ösztönzi (infrastruktúrafejlesztés, K+F, innováció, tiszta technológiák, beruházások stb.) Tagállamok sajátosságaira szabták, közpénzügyek erősségei és gyengeségei alapján (kiadásnövelés vagy adócsökkentés). Nagyságrendje 200 milliárd euró, ami a tagállamok GDP-jének 1,5%-a (170 md euró: tagállamok; 30 md euró: EIB+EB forrása).

Válságkezelés: Az Európai Bizottság konjunktúraösztönzési programja A fiskális ösztönzés alapelvei: Az alapelvek nem változnak, de rugalmasabban értelmezik őket. Írország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország: SNP megsértése, de kívülálló okok miatt: GDP visszaesése, pénzügyi válság. Túlzott deficit eljárás indul. SNP határértéke túlléphető, ha az érintett tagállam megígéri az ÁHT egyensúlyba hozását középtávon (2013-ig).

Az Európai Bizottság konjunktúraösztönzési programja Meglévő programok módosítása: 6,3 md euró kifizetését ( előirányzat 2%-a) gyorsítják SA-ból (utófinanszírozás helyett előfinanszírozás), 2009 közepére rendelkezésre áll: KKV, oktatás, tud. parkok, zöld technológiák, infrastruktúrafejlesztés ESZA forrásainak jobb kihasználása (évi 11 mrd euró, foglalkoztatási problémák enyhítésére). Az új EU-tagállamok számára lehetővé teszik a regionális támogatások (347 mrd euró ) későbbi időszakára előirányzott összegek ben történő kifizetését.

Az Európai Bizottság konjunktúraösztönzési programja Meglévő programok módosítása: Speciális támogatás az autó- és az építőiparnak, de feltételekkel (környezetkímélő autók, energiahatékony építkezés stb.). Autóipar: 5 md euró. Az Európai Beruházási Bank forrásainak a válságkezelés szolgálatába állítása (KKV- nek), 15 mrd euró többletforrás.

Az Európai Bizottság konjunktúraösztönzési programja Értékelés: EU összehangolja a nemzeti lépéseket Rövid távú válságkezelést a lisszaboni célok szolgálatába állítja. Nem világos: mennyiben van szó meglévő programok átfazonírozásról, és mennyiben új forrásokról.

Magyar javaslatok a 2008 decemberi európai tanácsi csúcsra Az egyes támogatott programokon belül kisebb legyen a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke, így csökkenhet a nemzeti költségvetés terhe. Egyes régiókon belül válságkezelő alapok jöjjenek létre, ahol koncentrálva lehessen felhasználni azokat az összegeket, amelyek eddig külön-külön álltak a pályázók rendelkezésére. Recessziós időkben célszerű felfüggeszteni a 3%-os GDP-arányos ÁHT-hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget, azaz 0 és 3% közötti hiány esetén szabadon meghatározható legyen a költségvetési pálya. Normális gazdasági viszonyok fennállásakor viszont kiegyensúlyozott költségvetésre van szükség.

Magyar javaslatok a 2008 decemberi európai tanácsi csúcsra Függetlenül attól, hogy egy EU-tagállam tagja a Gazdasági és Monetáris Uniónak vagy nem, az Európai Központi Bank ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa. A pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes európai uniós szintű szabályozást kell bevezetni.

Veszélyek és kockázatok A fiskális ösztönzés az ÁHT fenntarthatóságát veszélyezteti, a fiskális lazítás és a bankok feltőkésítése nyomán megnő egyes országok államadóssága, adósságcsapda jöhet létre. A GMU-ban az inflációs kritériumot az összes EU-tagállam adatai alapján számítják, a referenciaorszgáokban beálló defláció esetén irreális követelményeknek kell megfelelniük a GMU-ba belépni akaró országoknak.

Magyarország mozgástere és lehetőségei Magyarország mozgástere korlátozott: SNP rugalmasabb értelmezése elvileg tágítja a költségvetési politika mozgásterét. Fiskális expanzió azonban a törékeny egyensúly és nagy államadósság miatt nem jöhet szóba. ÁHT-deficitet növelő lépéseket az IMF-fel kötött megállapodás is kizárja. IMF+IBRD+EKB hitel külső fegyelmező erő.

Hosszabb távú kihívások: klíma A klímastratégia megvalósítása pótlólagos költségeket ró a tagállamok gazdasági szereplőire, ÁHT-t is beleértve. Kockázat: a válság miatt felpuhulnak az eredeti célok. Lehetőségek: rövid távú válságkezelésből előnyök (környezetbarát technológiák, megoldások stb.).

Hosszabb távú kihívások: energiabiztonság Ellátásbiztonság: Oroszországtól való függőség (főleg földgázból). Az energiahordozók világpiaci árának csökkenésével háttérbe szorulhat az energiabiztonság. Külpolitikai támogatás: EU-Oroszország párbeszéd. Tézis: vezetékvita nélkül is javítható az ellátásbiztonság jogi-intézményi eszközökkel.

Hosszabb távú kihívások: európai szomszédsági politika Új keleti stratégia: Ukrajna, Moldova, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia. Társulási szerződések tagsági ígéret nélkül. Az Európai Gazdasági Térségről szóló szerződés kiterjesztése.