Beszámoló az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közötti megállapodás keretében végzett Balaton kutatások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízben oldott oxigén meghatározása
Advertisements

Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Gázok.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Kromatográfiás módszerek
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
3.3. Reverzibilis állapotváltozások(2)
ÜLLŐI ÁLTALÁNOS IPARTESTÜLET
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Az egyenest meghatározó adatok a koordináta-rendszerben
3.2. A termodinamika első főtétele
Biológiai monitoring és mintavétel
Vízminőségi jellemzők
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
NH4OH Szalmiákszesz Ammónium-hidroxid
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Az entalpia és a gőzök állapotváltozásai
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Körfolyamatok n A körfolyamat olyan speciális állapotváltozás (vagy egymáshoz kapcsolódó állapotváltozások sorozata), mely önmagába záródik, azaz.
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
Születés másodperc hidrogén és hélium
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
dr. Szabó Tamás B.Braun Avitum, Kistarcsa Debreceni Nephrológia Napok
Balatoni és kis-balatoni kékalgák toxikusságának vizsgálata
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
A nyomás összefoglalás
Álszövetes állatok Szivacsok.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Innovatív Magyarország
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Felszíni vizek minősége
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Ideális folyadékok időálló áramlása
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
Kassa – Komárom. Megalakulás: 2006.február - Kassán október - Komáromban.
Felszíni vizek minősége
H3PO4 Hidrogén-foszfát Foszforsav
P-V diagramm.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Az áramló folyadék energiakomponensei
A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben tervezett vízpart-rehabilitációs projektek várható társadalmi fogadtatása Dr. Vári Anna - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A HB elnökségének beszámolója a 2014-es évben végzett munkáról Szenes Zoltán volt bizottsági elnök MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi.
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A FOSZFOR 1 – táplálék a talaj mikroszervezeteinek 2 – táplálék a növénynek 3 – szerkezet javító hatás a talajnak.
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Oldatok töménysége.
ENZIMOLÓGIA.
Kémia - matematika osztatlan tanári szak
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Beszámoló az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia közötti megállapodás keretében végzett Balaton kutatások évi eredményeiről A MIKROBIÁLIS PLANKTON FOSZFOR FORGALMA A BALATONBAN Herodek Sándor, Hiripi László, Shafik M. Hesham, Leitold Helga, Filla Adrienn MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet február 16.

A foszfor formák és a klorofill-a töménysége a vízben

A vízben oldott ortofoszfát radioaktivitásának csökkenése

A vízben oldott ortofoszfát turnover ideje

Az oldott reaktív foszfor és a foszfát turnover ideje alapján számított foszfor felvétel az elsődleges termeléshez viszonyítva

V1V1V1V1 P2P2 P1P1 V2V2V2V2

A szűrlet radioaktivitása az egyensúlyi állapotban

A mikrobiális planktonban lévő foszfor turnover ideje (T 2 ) a radioaktivitásnak a szűrlet és a partikulumok közötti megoszlásból (P 2 /P 1 ) és az ortofoszfát turnover idejéből (T 1 ) számolva, és ennek összehasonlítása a fitoplankton generációs idejével

A szűrlet és a dializátum kromatogramja

A szerves foszfor (X-PO 4 ) és az ortofoszfát (PO 4 ) radioaktivitása a szűrletben és a dializátumban a mintához adott összes foszfát radioaktivitásának százalékában

A mikrobiális planktonban lévő foszfor turnover ideje a dializációs-kromatográfiás eredmények alapján számolva, és ennek összehasonlítása a fitoplankton generációs idejével T 1 = az ortofoszfát turnover ideje T 2 = a mikrobiális planktonban lévő P turnover ideje P 1 = a dializátumban lévő ortofoszfát radioaktivitása P 2 = a mikrobiális planktonban lévő P radioaktivitása

A vízben oldott ortofoszfát töménysége a P 1 /P 2 arány és a klorofill-a ill. ÖPP alapján számolva

Az algák és baktériumok foszfát felvétele

A totál alkalikus foszfatáz enzim aktivitásának változása

A különböző frakciók alkalikus foszfatáz enzim aktivitásának változása

Az alkalikus foszfatáz enzim féltelítési konstans értékeinek változása