Csípőszúnyog imágó-együttesek minőségi és mennyiségi vizsgálata populációdinamikai nézőpontból a Balaton térségében, 2006-ban Sáringer Gyula 1 és Kenyeres.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Advertisements

Radó Krisztián1, Varga Kálmán1, Schunk János2
A Balatoni Viharjelzés
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Könyvtárhasználati verseny
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Környezettudatos fogyasztói magatartás – a zöld marketing perspektívái
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Szárazföldi gerinctelenek mintavételezése
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Programfejlesztési Központ
Környezetértékelési módszerek
MONITORINGRENDSZEREK
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
„Balaton” TÁMOP A-11/1/KONV Az egyedi tájértékek és kataszterezésük a Kaposvári Egyetemen Pál-Fám Ferenc Kazinczi Gabriella.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Éves tervezés a magyar bankszektorban
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
A BALATONBA TELEPÍTETT HALFAJOK BIOLÓGIAI SZEREPE ÉS HATÁSA ÖTM-MTA-BLKIBudapest-Tihany2007.
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kvantitatív Módszerek
A GYŰJTEMÉNY KVANTITATÍV ELEMZÉSE AZ ELEMZÉS KÉRDÉSE: SZÁMSZERŰEN ÉS ARÁNYAIBAN HOGYAN OSZLIK MEG A GYŰJTEMÉNY?
Felszín alatti vizek minősítése
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Madárürülék fürdővíz-szennyező hatásának vizsgálata
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Régi fenológiai adatforrások: az éghajlatváltozás detektálásának kihasználatlan lehetőségei Csecserits Anikó & Czúcz Bálint MTA Ökológiai és Botanikai.
Alapkérdések általában „... az erdő természetes fejlődési folyamatai …” „... a természetes és a gazdasági erdők szerkezete és működése közötti különbségek.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
„Nekem a Balaton a Riviéra” – tapasztalatok a balatoni strandellenőrzés kapcsán Varga-Dani Barbara Regionális marketing igazgató.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
A hőmérséklet ivararányt befolyásoló hatása csapó sügéren (Perca fluviatilis) Balikó Tímea¹, Demeter Krisztián¹, ² Merth János¹, Marton Csaba¹, Bene Szabolcs¹.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Regionális marketing igazgató
ÖKOLÓGIA.
Országos Statisztikai Tanács
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyarország vízrajza
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Területi eloszlások összevetése: Hoover index
Hagyományos ökológiai tudás és
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadás másolata:

Csípőszúnyog imágó-együttesek minőségi és mennyiségi vizsgálata populációdinamikai nézőpontból a Balaton térségében, 2006-ban Sáringer Gyula 1 és Kenyeres Zoltán 2 1 PE Georgikon Kar, Keszthely, Deák. F. u Tapolca, Deák F. u. 7.

A balatoni csípőszúnyog kutatások 2006-os célkitűzései: a csípőszúnyog fajok populációdinamikájának vizsgálata (a) a lárvatenyésző-helyek egy adott partszakaszon történő térképezésével; (b) a csípőszúnyog imágó-együttesek vizsgálatával az imágók vonatkozásában a lokális denzitás- változások összevetése az országos adatokon alapuló fajspecifikus fenológiai jellemzőkkel a gyérítések lokális együttes-dinamikában játszott szerepének vizsgálata

Módszerek: lárvatenyészőhely-térképezés lárva-együttesek kvalitatív és kvantitatív vizsgálata imágó-együttesek mintavételezése gyérített és kontroll területeken

Eredmények (1) Megtörtént 128 kiemelt jelentőségű csípőszúnyog- tenyészőhely részletes mintavételézése, a háttér- változók és az együttesek szerkezeti jellemzői közötti korrelációk feltárására alkalmas adatgyűjtéssel [lárvasűrűség, földrajzi koordináta, víz pH és hőmérséklet, mélység, átlátszóság, fedettség, árnyékoltság, megnevezhető növénytársulás, legjellemzőbb vízi, vízparti, mocsári, mocsárréti növényfajok rögzítése]

Eredmények (2) A mintavételek során 16 csípőszúnyog faj lárvájának, illetve bábjának jelenlétét mutattuk ki. 6 faj részesedése lépte túl, ill. közelítette meg a 10 %-ot. A minták fajösszetétele és a mennyiségi viszonyok a korábbiaknak megfelelően alakultak.

Eredmények (3) A csípés közben gyűjtött egyedek 14 fajhoz tartoztak. A korábbi tapasztalatoknak megfelelően a gyűjtött anyag túlnyomórészt (89,6 %-ban) a három domináns faj [Ochlerotatus sticticus: 40,90%; Aedes vexans: 26,49%; Ochlerotatus annulipes: 22,22%] egyedeiből állt.

Eredmények (4) Az imágó-együttesek szerkezetére vonatkozó eredményeket települések szerinti bontásban vizsgálva (pl. Balatonfüred, Paloznak, Örvényes) megállapítható volt, hogy azok mind az összdenzitás, mind a fajösszetétel és diverzitás tekintetében leképezik a mintavételi pont térségében jellemző élőhely-struktúra méret és jellegbeli paramétereit.

Eredmények (5) A települések szerinti bontásban megjelenített diagramokon kirajzolódnak a gyérítési időpontok. A fajspecifikus populáció-dinamikai jellemzők jóval markánsabban jelennek meg az összevont adatokon alapuló diagramok esetében.

Ochlerotatus sticticus Egész évben jelentős részesedéssel bírt a csípőszúnyog- együttesek összdenzitásában os fenológiai diagram ~ országos adatokra épülő fenológiai diagram (Tóth 2004) / különbség: a gyérített területen végzett mintavételezés miatt nem csak a természetes dinamika, hanem a gyérítések hatása is kirajzolódik. Az imágó júliusi rajzáscsúcsa (Tóth 2004) 2006-ban nem látszott.

Ochlerotatus annulipes Nagy egyedszámmal a kora nyári csípőszúnyog-rajzások idején van jelen. Hosszú élettartama miatt egyedeit csökkenő egyedszámban augusztus végéig gyűjtöttük. A populáció-dinamikában itt is jelentős szerepet játszott a gyérítés.

Eredmények (6) Az Aedes vexans esetében a O. sticticus fajhoz hasonló dinamikát tapasztaltunk, még szorosabb összhangban az országos adatokra épülő fenológiai jellemzőkkel. A Coquillettidia richiardii esetében is feltárhatók voltak a faj fenológiai jellemzői. Jelenléte továbbra is erősen alárendelt (a faj egyes időszakokban a csípés közben gyűjtött anyagok 70%-át adta). Hasonló, bár mérsékeltebben kifejezésre jutó jelenség figyelhető meg az Aedes cinereus fajnál. A további kimutatott fajok - mintákbeli alacsony egyedszámuk miatt - populáció-dinamikai értékelésre nem voltak alkalmasak.

Összegzés (1) 2006-os eredményeink is azt mutatják, hogy (1) a feltárt tenyészőhelyek kiterjedése párhuzamba állítható a imágó-együttesek területi eltéréseivel, (2) a lárva- és imágó-együttesek fajösszetétele, mennyiségi viszonyai, éves dinamikája - az ökológiai környezet által meghatározottan - szélsőséges értékek között fluktuál. A biológiai és a kémiai inszekticides kezelések időpontját és helyét csak rendszeres tenyészőhely-térképezés, lárva- mintavételezés és imágósűrűség-mérések alapján lehet meghatározni.

Összegzés (2) A fentiek megvalósulása esetén elérhetővé válnak a közös célok: a környezetterhelés minimalizálása; a természeti értékek védelmének maximalizálása a kezelésekkel kapcsolatos ráfordítás minimalizálása; a kezelések országos szintű gazdasági hatásokat is magában hordozó céljainak megvalósulása.

Munkacsoportunk további tagjai: Dr. Tóth Sándor Bauer Norbert Sáringer-Kenyeres Tamás Köszönjük a Balaton Fejlesztési Tanács támogató hozzáállását!