A válság és az orosz szénhidrogén-ágazat Kormányzati fórum, MeH-MTA FÁK-kutatás Deák András György, Magyar Külügyi Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Sándorfi Balázs Globális gépipari trendek és ezek hatása a magyarországi piaci szereplőkre Sándorfi Balázs - -
Gazdasági helyzetkép és várakozások Előadó: Erdei Tamás A Magyar Bankszövetség elnöke Az MKB elnök-vezérigazgatója Budapest, május 3-4. A Magyar.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
A növekedés gyorsításának esélyei és lehetőségei Burány Sándor államtitkár Tiszteletbeli Konzulok IV. Konferenciája Budapest, május 27.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
1 Bank relationship management a válság idején Pesel Andrea Tőkepiac vezető MOL Csoport.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Oroszországi befektetési lehetőségek Magyar-Orosz Üzleti Fórum Budapest, október 30. Tóth Imre Tiszteletbeli elnök BKIK, MKIK Magyar-Orosz Tagozat.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Közel-Kelet és Észak-Afrika. Iszlám fundamentalizmus XIX. Század eleje – szembesülés az elmaradottsággal. Két lehetőség a kitörésre: a/
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
Latin-Amerika – egy (újra)felfedezendő terület
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Orosz atomerõmû-beruházások a nagyvilágban Paks vobiscum? december 13. Deák András, MKI külső munkatárs.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Oroszország.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Fizetési mérleg jelentés április
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A válság és az orosz szénhidrogén-ágazat Kormányzati fórum, MeH-MTA FÁK-kutatás Deák András György, Magyar Külügyi Intézet

Az orosz válság legkézenfekvőbb viszonyítási alapja a többi olajtermelő állam. Orosz szénhidrogén ágazat részesedése pár a nemzetgazdaságban: GDP: 25% Költségvetési bevétel: 45% Külkereskedelem: 60% 1.A függés dinamikus növekedett az elmúlt 20 évben: a kilencvenes évek második felében ezek a mutatók 15% - 25% - 40% voltak. 2.A függés növekedésének vannak volumen-, árkonjunkturális- és strukturális okai. 3.Ma Oroszország a „közepes olajdependenciájú csoport” felsőbb kategóriájába tartozik: Norvégia, Irán kategóriája, de függése kisebb, mint Szaúd-Arábia, Algéria vagy Kuvait esetében (durván 40%-75%-90%). 4.„Másfeles gazdaság”: Erős kitermelői szektor, illetve annak közvetett hatásaitól erősen függő feldolgozóipari enklávék és szolgáltatási szektor.

Az orosz gazdaság a válság előtt 1.A szénhidrogén-ágazat volumennövekedésének tartalékai középtávon kimerültek. 2.Az olajdollárok közepes mértékű sterilizálása, közepes méretű költségvetési és jegybanki tartalékok. 3.A holland kór egyértelmű tünetei (magas infláció, szolgáltatási szektor burjánzása, erős rubelárfolyam, termelékenységnövekedést magasan meghaladó bérkiáramlás). 4.Közepes fiskális expanzió főleg a szociális szektorban, erős eladósodási folyamat a magánszektorban főleg devizában. 5.Külkereskedelmi többlet apadása, „fogyasztási boom”. „Általános folyamat” egy olajexportőr esetében. A folyamat feltehetően központi intervenciót igényelt volna legkésőbb középtávon. A kormányzat kellő tartalékokkal rendelkezett volna egy egyszerű árdekonjunktúra esetére.

Indicators of Ruble’s Exchange Rate Dynamics

The volume of RF external indebtedness, billions USD

A válság általános hatásai Két fő hatás: 1.Átmeneti árdekonjunktúra a nyersanyagpiacokon. 2.Likviditáshiány a pénzügyi piacokon. Reakciók: 1.Kormányzat bénultan, az eseményeket követve reagált, alulbecsülte a következményeket, nem volt egységes és megtévesztő üzeneteket küldött a gazdasági szereplőknek elejétől némi javulás. 2.Nincs eszközrendszer gazdaságélénkítésre >> egyetlen opció a fiskális egyensúly tartása, a restrikció és rubelleértékelés. Nincs igazi anticiklus-politika. 3.Mindvégig a politikai, ezen túlmenően a szociális stabilitás megőrzése dominálta a válságkezelést >> gazdasági értelemben kockázatkerülő, politikai viszonylatban veszélyes stratégia.

Main Indices of Russian Foreign Trade (as USD billion)

A válság következményei 1.A szénhidrogén-szektor egyelőre viszonylag intakt maradt, középtávon a következmények kezelhetőek. Az ágazat kihívásai jobbára függetlenek a válságtól. 2.Olajár – magas volatilitás, feltehetően közepes-magas ártartományban az elkövetkezendő 3-4 évben. 3.Egyéb szektorokban maradandó pusztítás és lassabb kilábalás várható. 4.Elmúlt a „tartalékokba vetett vakhit”. Nem csodafegyver. 5.A gazdaságirányítás nem eléggé centralizált, nem volt képes kellően befolyásolni saját ipari csoportjait, illetve egyes esetekben le kellett mondani megvédésükről.

Következmények az olajszektorban 1.Az olajszektorban hozott kormányzati lépések két folyamattal hozhatók összefüggésbe: válság kezelése és Igor Szecsin miniszteri tevékenysége. Kevés olyan lépés detektálható, ami ne lett volna már korábban előkészületben, legfeljebb a válság felgyorsította bejelentésüket. 2.A fő célok: termelési szint stabilizálása (a csökkenés megállítása) aktívabb „energetikai külpolitika” diverzifikáció a célpiacok és a termékstruktúra szintjén 3.Komolyabb lépések, következmények: Adócsökkentés OPEC-kel való nyilvános „flört” Kínai kapcsolat megerősödése (Rosznyeft, Transznyeft hitelek) Centralizációs tendenciák kiújulása („olajmonopólium”?) Nyílt sisakosabb külpiaci fellépés valószínűsége megnövekedett Beruházási programok lelassultak

Következmények a gázszektroban: 1.Súlyosabb likviditási problémák, mint az olajszektorban. Siralmas helyzet a közeljövőben. 2.Két stratégiai projekt maradt talpon: Bovanyenkovszkoje – meghatározó ügy. Északi Áramlat – célszerű. Minden másról nem érdemes túl komolyan beszélni. 3.Közép-Ázsiában kritikus helyzet, Gazprom exportvárakozásai túlzottak (kínai áttörés). 4.Növekvő nyomás a belső árak emelésére. 5.A válság megváltás, a Gazprom „időt nyert”, lazíthat feszes mérlegén. 6.Tranzit ügy rövid távon súlyosbodhat, Moszkva megnyerhetőnek véli ezt az ügyet.

Köszönöm a figyelmet!