Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Utazás, szabadidő és turizmus csoport Az egészségturizmus éve Oláh László igazgató Stratégiai Termékek Igazgatósága Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése.
Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Aktuális pályázati lehetőségek
QUO VADIS TURIZMUS? MSZP kormányzati ígéretei •Dr. Kiss Elemér Kancellária miniszter: „reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat…” május.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A fesztiválok turisztikai jelentősége Magyar Fesztivál Szövetség Évadzáró Konferenciája november Százhalombatta.
Klaszterizáció A klaszter fogalma:
Az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi regionális környezetvédelmi konferencia Budapest, november 11. Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető Nemzetgazdasági.
„Gyógyító Régiók” A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Wellness lehetőségek A wellness, mint az egészségturizmus része.
Hálózatépítés –Turisztikai klaszterek
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Uniós támogatású pályázati lehetőségek vállalkozásoknak.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Dél-Alföldi Termál Klaszter
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Egészségturizmus fogalma
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kis- és középvállalkozások versenyképességének támogatása,klaszter együttműködéseken keresztül Bihor-, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
turizmusért felelős helyettes államtitkár
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Vonzástényezők vizsgálata két fürdőváros példáján
A Magyar Turizmus Zrt. egészségturisztikai marketing tevékenysége Dr
INNOVÁCIÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁG EGÉSZSÉGTURIZMUSÁBAN – Kutatási részeredmények- Printz-Markó Erzsébet „Cooling Cubes - Fürdőfejlesztési Stratégiák és Hálózatok”
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Azért egészségturizmus, mert:  Dinamikus fejlődés,  Rohanó életmód,  Célcsoport bővülés,  Pozitív gazdasági hatások,  2000.,  2003.,  ,
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Az Országos egészségturizmus fejlesztési stratégia gyakorlati alkalmazása Mosonmagyaróvár példáján bemutatva Printz-Markó Erzsébet NYME-AK, Turizmus Intézet,
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A gyógyturizmus Általános tudnivalók.
Master of Art Spa Management
Egészségügyi szolgáltatóinkban rejlő turisztikai lehetőségek
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita
Előadás másolata:

Magyar Fürdőszövetség Közgyűlése A gyógy- és termálfürdők helyzete, az egészségturizmus fejlesztésének aktuális kérdései Hadházy Sándor országgyűlési képviselő Sport- és Turizmusbizottság tagja Hajdúszoboszló, 2010. október 19. 1

Az egészségturizmus adottságai 197 gyógyvíz, 65 minősített gyógyfürdő, 4 gyógyiszap, mofetta 1372 termálvízkút közül 197 elismert gyógyvíz 385 településén működik termál vagy gyógyvizű fürdő, ebből 65 minősített gyógyfürdő. Nagy számban megjelentek a gyógy- illetve wellness szállodák

Fürdők helyzete Az önkormányzati tulajdonú fürdők súlyos vesztességgel működnek Oka, hogy a önkormányzati fürdők nem tesznek meg mindent az árbevételük maximalizálása érdekében, ugyanakkor számos olyan, a helyi politika irányából érkező „megrendelést”, engedményeket kell hogy teljesítsenek, melynek következtében veszteségük keletkezik legtöbb önkormányzati tulajdonú fürdő döntően a jegy árbevételekből akar megélni, ami egyértelműen lehetetlen Egyéb bevételi források lehetnek: saját szolgáltatások – gyógyászati- és wellness –, külső szolgáltatások – tréningek, képzések –, vendéglátás, kereskedelem – ajándéktárgyak, fürdőcikkek, gyógyvízből készült termékek értékesítése A működés finanszírozásának 2 lehetséges módja: külföldi vendégkört megcélzó gyógyászati- és orvosi szolgáltatókkal vállalkozói- és állami hozzájárulással marketing alap létrehozása. Pénzügyi alap létrehozása a gyógyvizek hatékonysági vizsgálataira. Előírásként, törvényileg meg kell követelni a gyógyfürdő, ill. gyógyhely cím megtartásához a gyógyhatások bevizsgálását, dokumentálását.

Az egészségturizmus számokban Vendégérkezések száma- gyógy, wellness-szállodákban Vendégérkezések száma wellness-szállodákban

Stratégiai irányok 2000-ben induló Széchenyi terv egyik alappillére szintén a termál- és gyógyturizmus volt (sikerprojektek: Visegrád, Kehidakustyán, Hévíz, Mórhalom, Hajdúszoboszló, Győr, Zalakaros, Gyula, Pápa, Sárvár, Cegléd…) A mai kormány-program a munkahely teremtést helyezte a kilábalás középpontjába, amelynek az építőipar- és a mezőgazdaság mellett a turizmus lehet a motorja Stratégiánk egyik alapköve az egészségturizmus támogatása: A világ - és főleg Európa - népessége folyamatosan öregszik, az egészség és a szabadidő folyamatosan felértékelődik, komoly fizetőképes kereslet mutatkozik A súlypont folyamatosan eltolódik a megelőzés irányába, ugyanakkor a rehabilitációs igények is erősödnek Jelentős orvosszakmai-, gyógyászati-, rehabilitációs-, gyógyszeripari háttér és az orvosképzés Érdeklődés mutatkozik pl. a német egészségbiztosítók részéről. Ennek oka a jó imázs/hírnév és a kedvező ár/érték arány.

Országos egészségturizmus fejlesztési stratégia Fő cél: Az egészségturizmus termál- és gyógyvízre épülő ága Európa vezető hatalma legyen 2015-ben. PRIORITÁSOK I. A természeti adottságokra épülő gyógyhelyek tudatos termékfejlesztése IV. A gyógy- és wellness szállodák fogadóképességének fejlesztése II. Egészségügy és az orvostudomány összehangolása az egészségturizmussal, kutatások támogatása V. A marketing-tevékenység hatékonyabbá tétele VI. Az oktatási-képzési rendszer fejlesztése, átstrukturálása III. Wellness-szel összefüggő szolgáltatások fejlesztése VII. Az egészségturizmus működési kereteinek megteremtése

TERMÁL egészségipar programja Az új Széchenyi terv TERMÁL egészségipar programja Cél: Magyarország legyen az EU-n belül a minőségi- és sokszínű gyógytényezőkre, magas orvosi kompetenciára alapozott gyógyturizmus helyszíne/desztinációja Az egészségipar – a gyógyító-megelőző és rehabilitációs szolgáltatások mellett a kiszolgáló- és háttérágazatokat, a termálvíz hasznosítását megalapozó kutatásokat és az egészségtudatos életmódhoz kapcsolódó termékek gyártását és forgalmazását is magába foglalja Az elvárt hatások: Munkahely teremtés, a (Kis- és középvállalkozások) KKV-k erősítése A lakosság egészségi állapotának javítása Az oktatás képzés élénkítése Tartós növekedés biztosítása Az ország energiafüggőségének csökkentése Környezeti-, gazdasági- és társadalmi fenntarthatóság Együttműködés erősítése

A Gyógyító Magyarország – egészségipar program fő irányai A turizmus alprogram prioritásai Egészségturizmus Egyéb kapcsolódó kínálatfejlesztés turisztikai attrakciófejlesztés (kulturális-, kongresszusi-, öko-, lovas-, kerékpáros, vízi, stb. turizmus) Fogadóképesség fejlesztése (szálláshely, vendéglátás, szolgáltatások) Turisztikai desztináció menedzsment szervezeti rendszer (helyi-, térségi, regionális) A termál egészségipari alprogram prioritásai Geotermikus energia hasznosítás Növényházi kertészet (bio élelmiszer alapanyagok előállítása) Termál-, gyógy-, és ásványvizek komplex hasznosítása Egészségipari innováció (gyógyszeripar, orvosi műszergyártás) Egészségipari háttérágazatok (egészségipari szakképzés, specializált építőipar, egészségipari klaszterek)

Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Termál egészségipar program állomásai Termál-egészségipar 12 fejezet a ÚSZT-ben A Termál-egészségipari konzultáció 2010. július 16-án a Parlamentben több mint 300 résztvevővel A vitairat július 28-i közzétételét követően közel 100 észrevétel érkezett be az üzleti szférából és egyéb szakmai szervezetektől szeptember 15-ig Egészségipari konzultáció - 2010. szeptember, közel 100 meghívott Ősz végéig elkészül a részletes program tervezete a konzultációk, a beérkezett vélemények és a tárcaközi egyeztetések eredményeinek figyelembe vételével A Kormány decemberben tárgyalja az új Széchenyi tervet 2011. január 15-én jelennek meg az első pályázatok

A Gyógyító Magyarország („egészségipar” várható megvalósítása) A stratégia készítése, a pályázatok szakmai tartalmának előkészítése – Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztály feladata Az új pályázati rendet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium év végéig készíti elő A pályázati rendszerrel szembeni követelmény: az eljárási rend egyszerűsítése, gyorsítása A finanszírozás döntően Európai Uniós forrásokból történik A pályázatok meghirdetése 2011. január 15-én kezdődik – Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) feladata

Az egészségturisztikai pályázati témajavaslatok Természetes gyógytényezőkre alapozott egészségturizmus: fürdők jövedelmezőségének javítása Orvosi szolgáltatásokon alapuló gyógyturizmus fejlesztése - a magán egészségügyi szolgáltatók és turisztikai szolgáltatók együttműködésén alapuló beruházások ösztönzése Gyógyhelyek fejlesztése - a fürdők mellett a szálláshelyek és egyéb turisztikai szolgáltatások valamint a városképet befolyásoló komplex fejlesztések elősegítése Balneológiai kutatások - a gyógyvizek hatásának orvosi bizonyítékokon alapuló vizsgálatának ösztönzése, balneológiai technológiai platform kialakítása (a kutatási tématerületben érdekelt szervezetek közös stratégiai programjának kidolgozása) Egészségipari klaszterek (valamennyi érdekelt szereplő részvételével) létrejöttének, közös programjaik megvalósításának elősegítése

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!