A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében.    Apor Péter dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Szabadidősport, egészség
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
A válság és ami utána következik….
Aerobic (Testnevelés)
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Humánkineziológia szak
Szociális munka az onkológiában
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Hypertonia.
Dr. Berzéky József április 15.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Cím név.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
Peritoneálisan dializált betegek túlélése,
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
A krónikus vesebetegek csökkent fizikai aktivitása kapcsolatban áll a vesebetegség progressziójával és a fokozott kardiovaszkuláris halálozással Prof.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A szív betegségei.
SZŰRŐVIZSGÁLAT.
Testedzés diabetesben Apor Péter
Obesitas.
Obezitás-hypertónia-mozgásprogramok.
A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
Mozgatórendszer és Anyagcsere adaptáció
A belbetegségekben javasolt edzésprogramok integratív szemlélete Apor Péter dr. Apor-Med Bt., SOTE Testnevelési és Sporttudományos Kara, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A prevenciót és a rehabilitációt átívelő horizont
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
1 A nemzeti ITS rendszer-felépítési terv a magyar úthálózatra, valamint a nemzeti rendszerfelépítések harmonizációja HITS – Hungarian ITS Framework Architecture.
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
Oktatás kiemelkedő fontossága
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”
Nano Silver.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Újdonságok az anyagcsere betegségek területén
Modern edzésmódszerek
NETFIT® Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt mdsz
Hajlékonyság.
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
Hypertonia, diabetes és a mozgás Hypertonia, diabetes és a mozgás Dr. Barna István egyetemi docens Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati.
Mozgásszervi rehabilitáció
Egészség és sport.
Előadás másolata:

A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében.    Apor Péter dr.

Az egészség, a funkcionális képességek őrzése megkívánná, hogy mindenki ---lehetőleg a hét minden napján, de legalább ötször ---legalább fél órányi (amely 10 perceknél nem rövidebb szakaszokból is állhat) ---mérsékelt vagy lendületes aerob jellegű (lihegtető, megizzasztó, a pulzust jelentősen megemelő) testmozgást, ---ezen kívül heti kétszer a nagy izomcsoportokat fejlesztő rezisztencia-edzést végezzen.

A jó (epidemiológiai) vagy a javuló (beavatkozás: edzés-tanulmányok) fittség csökkenti a rizikót (alsó-felső harmadba vagy negyedbe tartozó fittség összevetése): Koronária betegségre Risk Ratio: 0,4-0,8 Diabetes 2-re 0,55-0,7 Perifériás arteriosclerosisra 0,58-0,76 Hypertónia betegségre 0,5-0,8 Egyes karcinómákra 0,7-0,85 Depresszió, szorongás 0,7-0,85

A MAGAS FITTSÉG ALACSONY MORTALITÁSSAL JÁR Jó-rossz fittség Mortalitás (Irodalom) Legjobb—legrosszabb kvintilis 46---18/10 000 személy-év (Blair..JAMA 1989) Nonfit---nonfit maradt 122/10 000 személy-év (Blair..JAMA 1995) Nonfit—fit 67,7 -„- Fit—fit 39,6 -„- Balke prot. felső 30%--alsó 30% 3-6-szoros csökkenés (Carnethon..JAMA 2003) diab, metab. sy, hypertonia 1 MET-tel jobb 12 %-kal több túlélés (Myers..NEJM 2002) Balke 1 perccel hosszabb 7,9%-os csökkenés A magas fittségűek/azzá válók halálozási esélye 0,45-0,76 az alacsony fittségűekkel szemben. (Hazai áttekintések: Orv. Hetil. 2004, 1801-04, Sportorv. Szemle 2007, No 1, 31-8.)

Kinek az érdeke a jó fittség? ---Az egyénnek ---Az országnak (Ellenérdekeltség: ??)

Az időskor nem lehet a „lustálkodás” ideje, mert Fent kell tartani a metabolikusan aktív izomtömeget és erőt a csonttömeget (elesés megelőzés) a mozgásügyességet --- „---- a (bizonyos mérvű) hajlékonyságot (napi feladatok) Emiatt a motorikus ügyességet és a hajlékonyságot szinten tartó/fejlesztő gyakorlásokra is szükség van (otthon, idősek tornáján..)

Az egészség, a funkcionális képességek őrzése megkívánná, hogy mindenki ---lehetőleg a hét minden napján, de legalább ötször ---legalább fél órányi (amely 10 perceknél nem rövidebb szakaszokból is állhat) ---mérsékelt vagy lendületes aerob jellegű (lihegtető, megizzasztó, a pulzust jelentősen megemelő) testmozgást, ---ezen kívül heti kétszer a nagy izomcsoportokat fejlesztő rezisztencia-edzést végezzen. ---valamint gyakorlatokat az ügyesség, hajlékonyság és csontállomány megőrzésére.

TESTMOZGÁS („EDZÉS”) MOZGATÓRENDSZERI BETEGSÉGEKBEN Osteoarthrosis minden formájában, erő, koordináció, tünet, fittség, erő, élethossziglan mozgásterjedelem quali: A-evid. Rheumatoid arthr. főleg az I-II kat. erő, mozgásképesség, erő és fittség: A (duzzadt, fájó izület: ne) korai halál prev. quali: B tünet: C Osteoporosis főleg az alsó végtaggal aerob, erő, egyensúly, csont: A ügyesség fittség, erő: A quali: B Fibromyalgia rekondicionálás, erő, fittség: A aktív életmód elfogadása tünet: B Krónikus fáradtság felügyelt tünet: B Irodalmi áttekintés: Sportorv. Szemle 2008, No 2, 104-8.

A MOZGATÓRENDSZER KARBANTARTÁSA/FEJLESZTÉSE NORDIC WALKING THAI-CHI CALLANETICS STRETCHING BODY ART BODY BALLS PILATES NIA (NEUROMUSCULAR INTEGRATIVE ACTION) www.fittarena.hu (2008 nov. 22)

Gazdasági oldal: az „egészségipar”, a wellness-fitness, az idegenforgalom,a sportrendezvények,a munkahelyi wellnes-lehetőségek, maguk az állampolgárok, (az Önkormányzatok ma is érvényes törvényi feladata),figyelembe vehetné az életbiztosítás, a betegbiztosítás… („Lustasági adó” ???)

Jólét = kényelem? Jólét = fittség!