Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
Tájékozott ügyfél – felkészült közvetítő FBAMSZ X. Jubileumi Konferencia szeptember 24. Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ.
Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Tehetségpont létrehozása
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
eTwinning – Az európai iskolák közössége
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Tudatos Pénzügyekért Alapítvány – célok és tervek dr. Várhegyi Éva az alapítvány kuratóriumának elnöke Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, 2008.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A magyar háztartások fizetési szokásai
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Dr. Várhegyi Éva „A pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank” cím odaítélésének szempontrendszere.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
Megtakarítás, befektetés, öngondoskodás Dr. Mohai György Budapesti Értéktőzsde Zrt. Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, október 2.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Szalay György december 12.
Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Kapcsoldától az Én Belső Szín Házam tematikus projektig és szakmai konferenciáig.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Iskolák határok nélküli együttműködése.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.

„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Növekedés a tőzsdével ELITE Program, együttműködésben a BÉT-tel
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
A Pénziránytű Alapítvány tevékenysége és a évi tervek
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Előadás másolata:

Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért 2010.04.15. Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért

Pénziránytű Alapítvány Tartalom Pénziránytű Alapítvány MasterCard év bankja díj – pénzügyi kultúra terén legaktívabb bank Kutatások, Konferenciák Pénziránytű Iskolahálózat Pénzügyi Oktatási Program Pénzbook

Pénziránytű Alapítvány 2008 szeptember: Tudatos Pénzügyekért Alapítvány Alapítók: MNB, Diákhitel Központ, Magyar Bankszövetség Kuratórium elnöke: Dr. Várhegyi Éva Kuratórium tagjai: PSZÁF, GVH, MNB, Budapesti Értéktőzsde delegáltjai Misszió: Pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló, társadalmi jelentőségű programok kidolgozásában szerepvállalás Érdekeltek közötti párbeszéd elősegítése

Pénziránytű Alapítvány 2010. március: Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért Névváltoztatás: célja, hogy az alapítvány tevékenysége – a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának és pénzügyi tudatosságának fejlesztése – az alapítvány nevében közérthető módon megjelenjen. 2010. június : Fúzió Budapesti Értéktőzsde által alapított Öngondoskodás Alapítvány kezdeményezésére - a pénzügyi kultúra fejlesztésére fordítható erőforrások hatékonyabb kihasználása érdekében – a két alapítvány egyesült. Kuratórium 7 főről 9-re bővült. Stratégiai együttműködő partnerek Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, Junior Achievement Alapítvány, Közép-Európai Brókerképző Alapítvány, Oktatási tárca

Az Alapítvány programjának elemei 2010.04.15. Az Alapítvány programjának elemei Mindennapi Pénzügyeink Program 2011- 2012 pénzügyi szemléletformáló és tájékoztató program mindennapi élethez szükséges, praktikus pénzügyi ismeretek közvetítése havonta változó témakörökben 22 bank és biztosító támogatásával ill. A Sanoma Kiadó együttműködésével A MasterCard Év bankja program 2010- „Pénzügyi Kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank díj” Kutatások 2011, 2012 hazai lakosság pénzügyi ismereteiről és termékhasználati szokásairól országos kutatás, 1000 fős reprezentatív minta, OECD módszertan alapján Konferencia 2010, 2012 MNB, a GVH és a PSZÁF szakmai támogatásával Befektetési kultúra fejlesztésében érdekelt szereplők mozgósítása, partnerség erősítése a lakosság megtakarítási szemléletformálása érdekében Középiskolásokat célzó programok: 2008 - Pénzügyi Oktatási – Program: Tanulmányi Verseny - tőzsdejáték Pénziránytű Iskolahálózat: Mentor Program

MasterCard év bankja díj pénzügyi kultúra terén legaktívabb bank A MasterCard Év bankja program: Magyarországon működő kereskedelmi bankok versenye 2010-ben új kategória: A Pénziránytű Alapítvány és a MasterCard Europe együttműködéseként bővült a kereskedelmi bankok által elérhető „MasterCard – Év Bankja” díjak köre. A pályázók már a „Pénzügyi Kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank” címért is versenybe szállhatnak. A győztes intézmény kiválasztásáról 5 fős független zsűri dönt, amely a kuratórium elnöke mellett a szakmai média, a tudományos közélet, a fogyasztói jogokat képviselő civil szervezet és egy pénzügyi kérdésekkel is foglakozó kutatóintézet 1-1 képviselőjéből áll.

www.penziranytu.mnb.hu Kutatás A Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány közös felkérésére 2010. végén egy átfogó, 1000 fős reprezentatív mintán végrehajtott országos kutatás valósult meg a hazai lakosság pénzügyi ismereteinek és termékhasználati szokásainak felmérésére. OECD módszertan alapján a világ 14 országának bevonásával folyó, az OECD által kezdeményezett nemzetközi kutatási projektnek képezi részét Országspecifikus kérdésekkel kiegészítve MNB korábbi kutatásának megismétlése, változások követése A felmérés a következő területeket érintette: Pénzügyi tájékozódás és attitűd; Bankszámla-ismeretek; Bankkártya-használat; Hitelekkel kapcsolatos ismeretek; Nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos ismeretek. www.penziranytu.mnb.hu

Konferencia A rendezvények célja: 2010: Az MNB, a GVH és a PSZÁF szakmai támogatásával 2012. június: Mindennapi Pénzügyeink konferencia A rendezvények célja: a lakossági megtakarítások ösztönzésének lehetőségei; az anyagi öngondoskodást célzó attitűd formálásának eszközei a pénzügyi kultúra fejlesztése által; pénzügyi szolgáltatókkal szembeni bizalom erősítése. a megtakarítási, befektetési kultúra fejlesztésében érdekelt szereplők mozgósítása partnerség erősítése a lakosság megtakarítási szemléletformálása érdekében.

Programok középiskolások részére Pénziránytű Iskolahálózat (PI) & Pénzügyi Oktatási Program (POP) 2006: Öngondoskodás Alapítvány: Beni&Ani – kísérleti tananyag 2008: Pénzügyi Oktatási Program (POP): MNB és a BÉT támogatásával. A 2012/2013-as tanévvel Több mint 70 KÖZÉPISKOLA 10 000 DIÁK Kb. 300 TANÁR 2009: Pénziránytű Iskolahálózat : Alapítvány, Oktatási tárca támogatásával Pályázati úton elnyerhető rangos cím Cél: gazdasági, pénzügyi, vállalkozási kultúra és ismeretek oktatásában résztvevő, és annak elterjesztésében szerepet vállaló oktatási intézmények összefogása. 3 éves vállalt stratégia alapján Jelenleg 104 oktatási intézmény a tagja, Tagintézmények össz. tanulólétszáma megközelíti a 100 ezret. Pénziránytű Iskolahálózat összesen 104 középiskola, amelyből 70 a POP-nak is tagja Pénzügyi Oktatási Program (POP) 70 középiskola Minden POP résztvevő Pénziránytű Iskolahálózati tag, de nem minden Pénziránytű Iskolahálózati tag POP-os

Pénziránytű Iskolahálózat 2009-ben elindított, az oktatási tárca által támogatott „Pénziránytű Iskolahálózat„ Cél: gazdasági, pénzügyi, vállalkozási kultúra és ismeretek oktatásában résztvevő, és annak elterjesztésében szerepet vállaló oktatási intézmények összefogása. Azon iskolák elismerésére, amelyek intézményesítetten és rendszerszerűen törekszenek a gazdasági és pénzügyi kultúra elterjesztésére Középiskolák részére, cím elnyerése pályázat útján Csatlakozás: 3 éves időtartamra Elvárás: kritériumrendszeren alapuló stratégiai terv teljesítése

Pénzügyi Oktatási Program MNB és a BÉT támogatásával került kifejlesztésre 2008-ban 2008: 25 iskolával pilot 2011: 60 középiskola Internet alapú komplex oktatási programcsomag Több mint 10 000 diák 300 tanár Az Alapítvány szakmai és anyagi támogatásával

Pénzügyi Oktatási Program szakmai támogatás 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés Internet alapú oktatási program Pénziskola honlap: www.penziskola.hu 28 gazdasági-pénzügyi témakört felölelő törzsanyag Oktatási segédanyagok, játékok, prezentációk, videók Tanulmányi verseny Rendszeres Hírlevelek: tájékoztatók kapcsolódó eseményekről, témákról Pénzbook a facebook-on

Pénzügyi Oktatási Program anyagi támogatás Pénzügyi Oktatási Program anyagi támogatási rendszere a 2012/2013-as tanévben Intézmény – támogatási szerződés Pedagógusok – megbízási szerződés . Az oktatási intézmények számára Összesen: 100 000 Ft Az oktatásban részt vevő tanárok számára a bevont diákok létszámától függ 1 fő – 30 diák alatt 2 fő – 30 diák felett

Mit kínál a pedagógusoknak a POP program?

Pénzügyi Oktatási Program Részvétel tanártovábbképzésen - cél: az oktatási tananyag megismerése Iskolai csoportos foglalkozás - 30x90 /ill 60x45/ perces időkeretben Online tanulmányi versenyen való részvétel biztosítása Éves beszámoló elkészítése - megadott szempontrendszer alapján összefoglaló a program oktatásával kapcsolatos tapasztalatokról Egyéb adatkérés az Alapítvány részéről

Pénziránytű Iskolahálózat & POP iskolák Minden POP résztvevő Pénziránytű Iskolahálózati tag, de nem minden Pénziránytű Iskolahálózati tag POP-os !

Hogy látják a diákok?

Pénzbook indulás: 2012. szeptember 1 – Elsősorban középiskolásoknak szól Gazdasági, pénzügyi témákkal foglalkozó Facebook oldal Cél: a pénzügyekkel kapcsolatos ismeretek átadása a Facebook sajátosságaihoz alkalmazkodva, rövid és informatív bejegyzésekkel, megalapozva a diákok gazdasági alapfogalmakkal kapcsolatos tudását segítve őket a pénzügyi döntéseik meghozatalában. Az oldalhoz bárki szabadon csatlakozhat, így a pénzügyi ismeretek elsajátítása azon középiskolák diákjai számára is elérhetővé válik, akik még nem csatlakoztak a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi ismeretterjesztő programjaihoz.

Köszönöm a figyelmet! Dreszler Viktória E-mail: dreszlerv@mnb.hu Elérhetőség Köszönöm a figyelmet! Dreszler Viktória E-mail: dreszlerv@mnb.hu Telefon: +36 (1) 428 2632