Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból? Simor András MNB 2011. Május 25. Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A KKE országok euró-csatlakozásának feltételrendszere a válság fényében Wisniewski Anna.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Gazdasági és piaci fejlemények Magyarországon 2010-ben Treasury Club Konferencia Barta György, CIB Elemzés Budapest, május 27.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Magyarország és az euroövezet: kihívások és lehetőségek Elemzés a konvergencia folyamatokról 2011 Kovács Mihály András
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás Szeptember 22.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
Gondolatok az euro bevezetése kapcsán Csermely Ágnes dec. 3.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból? Simor András MNB Május 25. Budapest

Miről lesz szó? 1. Miért érintette különösen erősen Magyarországot a pénzügyi válság? 2. Középtávú tanulságok a pénzügyi válság utáni világban 3. Az euró lehetséges horgony szerepe 2 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

1.Miért érintette különösen erősen a pénzügyi válság Magyarországot? 3 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Magyarország a KKE országok közül a leggyengébb fundamentumokkal rendelkezett 2008-ban, amikor a pénzügyi válság eszkalálódott 4 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A krízis egy fájdalmas alkalmazkodási folyamatot indított el, ami a nemzetközi környezet által indokoltnál elhúzódóbb recesszióval járt Az export kezdeti visszaesése mellett a belföldi kereslet is csökkent a belföldi szektorok alkalmazkodási kényszere miatt Költségvetés A mély recesszió ellenére fiskális szigorítás történt, mivel az állam nem volt képes a piacról finanszírozni magát Bank szektor A hitelezés a válság előtt túlzottan külső forrásbevonásra alapult, a globális pénzpiaci likviditási feszültségek begyűrűzésével és az államcsőd kockázat emelkedésével, a lejáró adósságok megújítása itt is nehézségekbe ütközött, a hitel/betét aránynak csökkennie kellett Lakosság S okan a teljesítőképességük felett vettek fel hitelt, a CHF/EUR erősödése felnagyította a problémát, a lakossági megtakarításoknak emelkedniük kellett 5 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A helyzet stabilizálódására utal, hogy a gazdaság növekedésnek indult, és egyúttal az egyensúlyi mutatóink is kedvezőek… Az államháztartás helyzete finanszírozható A bankszektor képes lejáró adósságainak megújítására A lakossági nettó megtakarítások érdemben növekedtek 6 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

… de a túladósodott szektorok mérleg- alkalmazkodási folyamata még évekig eltarthat 2 évvel a válság kitörése után még mindig az exportszektor az egyetlen növekvő szegmens a gazdaságban A Széll-Kálmán Terv ellenére, az államadósság csak lassan csökkenhet (lassú növekedés, magas kamatfelárak) A lakossági szektor eladósodottsága az erősödő svájci frank miatt nem igazán csökkent, így a fogyasztás tartósan nyomott maradhat A bankszektor nem képes támogatni a gazdasági növekedést leromlott jövedelmezőség tartós hosszú lejáratú források hiánya a portfolió finanszírozásában bizonytalan gazdaságpolitikai kilátások 7 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Lassan javuló költségvetési pozíció és gyenge növekedés 8 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A lakossági eladósodás lassan mérséklődik, a vállalati szektorban hitelkínálati korlátok hátráltatják a növekedést 9 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

2. Középtávú tanulságok a pénzügyi válság utáni világban 10 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Az eladósodott országok növekedési kilátásai tartósan kedvezőtlenebbek lesznek 11 *Forrás: IMF 2011 április WEO Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A külső forrásbevonásra alapozott magyar növekedési modell a jövőben nem tartható fenn Az elmúlt két évtizedben a magyar konvergencia egyértelműen külső forrásbevonásra épült A tartósan lecsökkent kockázati tolerancia és magas külső adósság miatt ez a tendencia nem tartható Ha a lecsökkent külső források mellett a vállalati szektor nem jut többlet belső forráshoz a konvergencia üteme lelassul…. 12 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A megoldás kulcsa leginkább a fiskális politikánál található A múltban a külső eladósodás alapvetően ikerdeficit probléma volt Ha az állam nem húzódik össze akkor a magánszektor nem jut elég forráshoz és nem vagy alig lesz reálkonvergencia A válságban egyelőre a magánszektor alkalmazkodott erőteljesen… 13 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A Széll Kálmán terv ígéretes irány, de a részletekben még vannak kérdőjelek Az intézkedéscsomag alapvetően azokra a területekre koncentrál ahol az államháztartási folyamatok fenntarthatóságával kapcsolatban a legfontosabb feladatok vannak Munkaerőpiaci ösztönzők erősítése Szociális transzferek Állami vállalatok fenntarthatóbb gazdálkodásának megteremtése Az intézkedések nem számolnak az esetleges másodlagos költségnövelő hatásokkal (szociális segélyből közmunka) Az adójóváírás szigorítása az aktív munkaerőpiaci programok megkurtításával rontja az alacsony képzettségűek foglalkoztatási esélyeit Bizonytalan, de kedvezőtlen inflációs hatásokkal járhatnak a szabályozási változások Az intézkedések kapcsán még sok a kidolgozatlan részlet, nagyok az implementációs kockázatok 14 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A külső sérülékenység csökkentéséhez hosszú éveken keresztül csökkenő adósságráta szükséges 15 A lakossági pénzügyi vagyona és az államadósság Gazdasági fejlettség és az államadósság Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

3. Az euró lehetséges horgony szerepe a magyar felzárkózásban 16 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Középtávon az eurónak nincs számunkra alternatívája Ha ki akarjuk használni a gazdasági integráció előnyeit, a hazai gazdaságpolitikának egyre inkább szinkronba kell kerülnie az európaival (Dani Rodrick lehetetlen hármassága). Az új EU intézményrendszer már ebbe az irányba mutat 17 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Bár az euróövezet is komoly kihívásokkal szembesül… 2011-re a legtöbb euró periféria tagállam fenntarthatósági problémákkal küzd Görögország, Írország és Portugália az államadósságát már nem tudta a piacról finanszírozni Spanyolország komoly versenyképességi problémákkal szembesül A problémák egy része a pénzügyi válság előtt megfigyelt globális pénzbőségből és magas kockázatvállalási hajlandóságból adódott A befektetők nem igazán nézték a gazdaságpolitikák fenntarthatóságát A helyzet kialakulásában azonban jelentős szerepet játszottak az euróövezet intézményi gyengeségei Az egyensúlyinál alacsonyabb reálkamat beépített velejárója az övezeti tagságnak felzárkózó gazdaságok esetében A privát szektor túlzott eladósodásának fékezésére hiányoztak az intézményi mechanizmusok, az államadósság kordában tartására pedig az SNE nem bizonyult hatékonynak 18 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

…nincs más út mint megoldani az intézményi problémákat Úgy tűnik az európai döntéshozók felismerték, hogy az eurónak nincs alternatívája, ha Európa a világgazdasági versenyben kedvező helyzetbe akar maradni/kerülni. Az elmúlt egy évben meghozott döntések Rodrick érvelését igazolják, a döntéshozók a további a közös valuta fenntartására a gazdaságpolitikák korábbiaknál jóval erőteljesebb koordinációját választották Stabilitási és növekedési egyezmény megerősítése Magán szektor egyensúlytalanságainak monitorozása, korrekciós mechanizmusok EURO PLUSZ paktum a gazdaságpolitikát különböző szféráinak koordinálására. Pénzügyi kockázatközösség: Közös pénzügyi alap létrehozása a bajbajutott tagállamok megsegítésére (EFSF majd ESM) 19 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Az, hogy mennyi előnyünk lesz az övezeti tagságból három egymással összefüggő dologtól függ 20 Gazdasági integráció: az árfolyamkockázat megszűnése annál több gazdasági előnyt generál minél nagyobb a Gazdasági szimmetria: az aszimmetrikus sokkok önálló árfolyam hiányában nehezebben kezelhetőek Rugalmasság: Az önálló árfolyam hiányát helyettesítheti a rugalmas munka- és árupiac Az egyes szempontok között átváltás létezik: Rugalmasabb gazdaság kisebb integráció és szimmetria mellett is optimális valutaövezetet alkothat egy régióval… stb. Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Magyarország az OCA kritérium szempontjából nem áll rosszul, és tudatos gazdaságpolitikával a helyzet még javítható… Integráltság Már most a külkereskedelmet és a tőkeáramlásokat tekintve a legintegráltabbak között vagyunk Európában Gazdaság szerkezet hasonlósága A gazdaság ágazati szerkezete hasonló Kérdés, hogy az alacsonyabb fejlettségi szint indokol-e addicionális kockázatokat? Rugalmasság Európában a kedvezőbb értékeket mutatjuk +A fennálló magas devizakitettség, miatt az önálló árfolyam fenntartása költségesebb az MNB ez esetben nem LOR az árfolyamváltozások növekedési hatása csökkent 21 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

.. kérdés, hogy mennyire érdemes sietni? Az euró előnyei alacsonyabb fejlettségi szinten nagyobbak, de a kockázatok is jelentősebbek, az euró periféria tapasztalatai alapján Az euró csatlakozás folyamatában a reálkamat a periféria országokban nagyot esett, ami gyors konvergenciát, reálfelértékelődést, növekvő külső eladósodást okozott A pénzügyi válság ebben a folyamatban hozott radikális törést, bár Portugália esetében a visszaesés már jóval a válság előtt megindult A külső egyensúlyhiány korrekciójához a reálárfolyam gyengülése szükséges, ami önálló árfolyam híján elhúzódó, fájdalmas folyamat lehet 22 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A fellendülés és visszaesés ciklusa 23 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból? Mag országok: Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Németország. Euró periféria: Írország, Portugália, Spanyolország, Görögország

Érdemes lehet megpróbálni egy elkötelezett euró stratégiát 24 Tudatos gazdaságpolitikával mérsékelhető a ‘fellendülés és visszaesés’ kockázata Ezek a gazdaságpolitikai lépések euró nélkül is szükségesek Az euró stratégia növelheti a fenntartható gazdaság politika melletti elköteleződés hitelességét Az új EU mechanizmus is a fellendülés és visszaesés kockázatát csökkenti Ugyanakkor nincsen ingyenebéd: Magyarország esetében egy konkrét euróstratégia meghirdetése rövidtávú hasznot aligha hoz Tekintve, hogy már volt számtalan céldátum Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Egy ‘euró tudatos’ gazdaságpolitika elemei 25 Gazdaságpolitikai lépésKell-e eurótól függetlenül? Fiskális mozgástér megteremtése az alacsony államadósságszint kitűzésével Igen, a külső sérülékenység csökkentésének legfontosabb lépése Inflációs várakozások lehorgonyzása euró övezeti szinten Érdemes, csökkenti a devizahitelezés kockázatait Makroprudenciális szabályozás erősítése a hitelboomok elkerülésére Igen, a válság előtt nem euró tagországokban is kialakul túlzott hitelezés Munkapiac rugalmasságának erősítése Érdemes, a foglalkoztatási ráta emelését kisebb társadalmi költséggel tenné lehetővé Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A monetáris politika szerepe: az inflációs várakozások euró-övezeti szinten való lehorgonyzása 26 Inflációs várakozások Franta et. al. (2007) alapján Hazai lakossági Inflációs várakozások Gábriel (2009) alapján Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Makroprudenciális politikák megteremtése a hitelboomok elkerülésére 27 Forrás: Antipa et. al. (2010) Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A magyar munkapiac európai összevetésben inkább rugalmasnak tekinthető… Korábbi kutatásaink alapján elmondható, hogy a magyar rugalmassága európai összevetésben kedvező A válság alatti béralkalmazkodás ezt alátámasztotta Kérdés mi a helyzet alacsonyabb inflációs környezetben? 28 Reálbér és munkatermelékenység változása 2009-ben Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

...de problémás pont az alacsony és regionálisan egyenlőtlen foglalkoztatási ráta Az inaktív opció nem költséges a magas helyettesítési ráta miatt Minimálbérezés kiterjedt gyakorlata Képzettségi problémák Munkaerő mobilitásának hiánya 29 A foglalkoztatási ráta regionális egyenlőtlenségei Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

A legfontosabb üzenetek még egyszer 30 A pénzügyi válság a növekedési modell megváltoztatására kényszeríti a magyar gazdaságot: a külső forrásbevonásra alapuló növekedési modell nem tartható fenn A növekedési modell megváltozásának kulcsszereplője a fiskális politika, a múltban alapvetően ez állt a külső eladósodás mögött A Széll-Kálmán terv és a konvergencia program ígéretes irányok, a sikeres konvergenciához, azonban hosszú időszakon át fegyelmezett fiskális politika szükséges Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Legfontosabb üzenetek folyt. 31 A fenntartható konvergencia további kulcselemei az árstabilitás mellett elkötelezett monetáris politika, hatékony makro-prudenciális politika és a munkaerőpiac rugalmasságának növelése Mindezen gazdaságpolitikák végrehajtása euróövezeti csatlakozástól függetlenül szükséges Egy határozott euróstratégia a globalizált világunkban erősítheti versenyképességünket, segítheti a sikeres európai konvergenciát Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?

Köszönöm a figyelmet! 32 Simor András : Mit kellene, hogy tanuljunk Magyarországon a pénzügyi válságból?