A visegrádi Herkules-kút

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
3. Ismerkedés a vízórával
Római építészet Augustus korában
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
KÉPTÁR Reneszánsz I..
Készítette: Tóth Evelin
Dóm kőtár, Pécs ( ).
Mezopotámiai régészeti leletek
Reneszánsz Magyarországon
BUDA MÁTYÁS idejében. (A Schedel-féle krónika képe után.)
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
Bibliotheca Corviniana
Kνωσός Knósszosz.
Mezopotámia és Egyiptom építészete
A lovagi torna.
Ókori görög régészeti leletek
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Mátyás és Beatrix-portrék
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
A Királyi Palota egykor és ma
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A lánchíd története.
- Már Aquincumot is vezeték látta el vízzel pilléren nyugvó, 5 méter magas boltívrendszer - Pannónia provincia egyetlen magas vezetésű vízvezetéke.
Ókori görög régészeti leletek
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
A RENESZÁNSZ KULTÚRA MAGYARORSZÁGON
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
Füvesi Dóra: Mátyás reneszánsz udvara
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Reneszánsz művészet.
A román kor (romanika) művészete
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Barokk művészet, sz. fordulójától a 18. sz. közepéig
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
CHENONCEAU A kastély a Cher folyó medrére épült egy hajdani erődített malom és a Marques család által megvásárolt aprócska erőd alapjain. Ez utóbbit,
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Tettye.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Eger Télanyók csapata.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Késő középkori magyar művészet -röpdolgozat- Anjou-, Zsigmond-, Mátyás- Jagelló- kor.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Budapest Programajánló
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Hunyadi Mátyás élete és kora
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

A visegrádi Herkules-kút < 2011 >

Királyi Palota A palota története akkor kezdődött, amikor 1323-ban Károly Róbert a királyi udvart Visegrádra helyezte, ekkor kezdett építkezni a városban. Az épületegyüttes első említése meglehetősen rossz emlékű: a Képes Krónika szerint Zách Felicián itt támadt rá a királyi családra. Károly Róbert idején csak néhány lakóház épült fel és kialakítottak egy lovagi torna rendezésére alkalmas teret, ahol olykor maga a király is nyeregbe szállt.

Visegrád látképe J. Hoefnagel 1595-ben készült metszetén.

Visegrád látképe W. Dillich 1600-ban készült metszetén.

Visegrád látképe a 19. század végén.

A Zsigmond által felépített új északkeleti palota belső udvarát nyolcszögű pillérekre támaszkodó emeletes árkádsor díszítette, belsejében ülőfülkékkel, emeletén karcsú pillérekre támaszkodó, mérműves mellvédű loggiával. Ehhez az árkádsorhoz kapcsolódott az udvar fő dísze, egy monumentális, torony-szerű, nyolcszögletű, emeletes díszkút. Mátyás korában az északkeleti lakópalota belső udvarába is kétszintes - alul késő gótikus kerengőből, felül reneszánsz baluszteres korlátú loggiából álló folyosó épült. Az udvar közepére, a gótikus nyolcszögletű kútház helyére került a vörösmárványból faragott reneszánsz Herkules-kút. A kerengő egyik boltozati bordájára vésett 1484-es évszám az egész együttest keltezi, ugyanis a kerengő- és kútalapozás összefüggése, valamint a kútalapozásban talált rontott borda és baluszterdarab tanúsága szerint a gótikus kerengő, a reneszánsz kút és loggia együttese egyszerre épült.

A szobrok, szökőkutak Giovanni Dalmata a szobrászműhelyében készültek A szobrok, szökőkutak Giovanni Dalmata a szobrászműhelyében készültek. Az ő nevéhez köthető a palota leghíresebb dísze, a Herkules-kút elkészítése is. (A kutat az európai művészettörténet a reneszánsz első Itálián kívül született emlékeként tartja nyilván. ) A kutat Mátyás címerei  díszítik, és a gyermek Herkules valószínűleg a hadvezér király törvénytelen fiára, Corvin Jánosra utal. Körülötte a Zsigmond-kori díszudvart  átépítve, annak első szintjén reneszánsz loggiát alakítottak ki. A kertben  új  teraszokat képeztek ki.

A Mátyás-kori díszudvar szökőkútja a magyarországi reneszánsz egyedülálló emléke. Mintaképei az olasz quatrocento szökőkútjai voltak. Nyolcszögű medencéjének kávalapjain szalagokkal átkötött gyümölcsfüzérek között Mátyás címerei jelennek meg. A puttók által tartott, drágakőmotívumokkal ékesített kerek kúttál fölé magasodott a kútszobor: Herkules és a lernai hydra küzdelme. A kút vízsugarai az állat torkaiból szökkentek ki. A kúttál ornamentikája és a gyümölcsfüzérek Andrea Bregno római mester műveivel rokoníthatóak.

1982

A görög mitológiában a lernéi hidra egy ősi, kígyóra  emlékeztető víziszörnyeteg, számtalan fejjel – írásokban több fej jelenik meg, mint amennyit az amfórafestők ábrázolni tudtak – és mérgező lehelettel. A lernéi hidrával Héraklész végzett tizenkét próbája másodikjaként. Búvóhelye Lerné mocsarában volt az Argolidban, s a víz alatt egy átjáró vezetett az alvilágba, amit a hidra őrzött. Héra annak reményében ajánlotta Héraklész második próbájának a hidra legyőzését, hogy a fenevad végez vele

VÉGE < Dr. Spissák Lajos, 2011. Forrás: INTERNET>