A cellulóz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
E85 Szűcs Dániel 11.A.
A mikrobák világa Szabad szemmel nem látható élőlények Vírusok,
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Készítette: Tóth Tünde
SO2.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Készítette: Seres Dávid
A növényi sejt.
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Szénhidrátok (Szacharidok).
A sejtet felépítő kémiai anyagok
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Kénsav H2SO4.
A halmazállapot változása
Kísérletek keményítővel. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást.
A HIDROGÉN.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A szénhidrátok.
SZÉNHIDRÁTOK.
Álszövetes állatok Szivacsok.
A kénsav és sói 8. osztály.
A salétromsav és a nitrátok
A kén Sulphur (S).
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Az oldatok.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Szénhidrátok Dolce vita……….
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Egyed alatti szerveződési szintek
Növényi rostok Cellulóz
Polimerek. Polimerek többségére jellemző tulajdonságok: rendezetlen óriásmolekulákból állnak molekuláik között gyenge, II. rendű kötések hatnak szilárd,
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Atomkristályok. Az atomkristály Atomtörzsek rendezett halmaza: benne nem meghatározott számú atomot kovalens kötések rögzítenek.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
melléklet: Észterek1 diasor
A kén=Sulfur.
Kristályrács molekulákból
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
BAKTÉRIUMOK.
22. lecke A szénhidrátok.
Oldatok töménysége.
A szénhidrátok a természetben leggyakrabban előforduló szénvegyületek
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Híg oldatok tulajdonságai
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

A cellulóz

Általános tudnivalók: A Földön előforduló leggyakoribb szerves anyag Növények vázanyaga Fehér, szilárd Vízben, híg savakban, híg lúgokban és organikus oldószerekben nem oldódik (Cellulóz a növényi sejtfalban) (Gyapotszál)

A cellulóz bomlása: Tömény savval főzve Cellobiózra, szőlőcukorra bomlik.

Felépítése: Molekuláit több ezer ß-glükózegység formálja lánc alakúvá. A hosszú láncmolekulák hidrogénkötésekkel kapcsolódnak össze (fonalszerű növényi rostokat alkotva).

Felhasználása: A természetben: Emlősök emésztéséhez Energiaforrás a kérődzők számára Termőtalajban humusszá átalakítva.

Felhasználása: Az iparban: Textilipar Papírgyártás Élelmiszeripar Építőipar Robbanóanyag gyártás

Cellulózból készült termékek:

Készítette: Tamasi Boglárka 10./B.