Elméleti közgazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrárgazdaságtan I. Előadás
Advertisements

EXTERNÁLIÁK.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
MAKROÖKONÓMIA „Lehetetlen a részeket az egész nélkül megismerni, és nem ismerjük az egészet addig, amíg minden részt egyenként meg nem ismertünk.” Pascal.
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
Fogalma, összefüggések
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Vállalkozói alapismeretek
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Negyedik előadás Március 11
Projektmenedzsment Költségtervezés.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Termelés  Fogyasztás
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
* C * A A közgazdaságtan tárgya és az alapfogalmai
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
A fogyasztó optimális választása
Mérnök informatika szak BSc.
Összehasonlító gazdaságtan
Makroökonómia 1. ea..
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.
Kereslet-rugalmassági számítások
Budapesti Gazdasági Főiskola
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
GAZDASÁGI ALAPOK A MUNKAERŐPIAC TANULMÁNYOZÁSÁHOZ
Az üzleti vállalkozások környezete A gazdaság kettős funkciója: Anyagi szükségletek kielégítése Alapot teremt, hogy működjenek a közszolgáltatások (egészségügy,
II. A MARKETING ALAPVETŐ FOGALMAI
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Bevezető előadás.
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Előadás másolata:

Elméleti közgazdaságtan 11. osztály

A közgazdaságtan alapfogalmai

A közgazdaságtan a tudományok rendszerében Közgazdaságtudományok Az embereknek a gazdaságban tanúsított magatartásával, döntési alternatíváival, a döntések társadalmi-gazdasági következményeivel foglalkozó társadalomtudomány. Elméleti közgazdaságtanok A gazdaság egészét, annak alapvető viszonyait, összefüggéseit elméletileg leíró közgazdaságtudományok (pl. mikroökonómia, makroökonómia).

Szűkösség A közgazdaságtan vizsgálja: Milyen szabályok szerint használják fel az emberek szűkös erőforrásaikat a különböző javak előállítására? Hogyan osztják el ezeket a javakat a társadalom tagjai között?

Közgazdaságtan 3 alapkérdése Mit? (termeljünk) Hogyan? (termeljünk Kinek? (termeljünk)

A közgazdaságtan részterületei Mikroökonómia Makroökonómia Nemzetközi gazdaságtan

A közgazdaságtan módszere A modell elvonatkoztatás a jelentéktelen, lényegtelen tényezőktől a gazdasági kapcsolatok lényeges elemeit, ezek összefüggéseit mutatja be

A modellek érvényességi feltételei meghatározott feltételek között érvényesek szabályszerű eseményekre nem örökérvényűek folyamatos ellenőrzés ceteris paribus elv

A gazdaság alapelemei A gazdasági tevékenység: Minden olyan tevékenység, amely a szükséglet-kielégítést szolgálja. Fő területei: Termelés Elosztás Csere Fogyasztás

A szükségletek Az emberekben felmerülő hiányérzetek összessége. Szükséglet = igény

A szükségletek csoportosítása létfenntartás szerint létszükséglet luxus szükséglet

Szükségletek csoportosítása kielégíthetőség alapján Latens szükségletek Effektív szükségletek

A szükségletek csoportosítása megjelenési formájuk alapján Anyagi Szellemi

Szükségletek csoportosítása a kielégítés módja alapján egyéni

A szükségletek kielégítése Javak (jószág) A szükséglet kielégítésre alkalmas dolgok összessége. termék szolgáltatás

A javak csoportosítása Szabad javak: A természet készen adja őket, korlátlan a mennyiségük, fizetni nem kell értük.

A javak csoportosítása Gazdasági javak: Ember állítja elő, fizetni kell értük, mennyiségük korlátozott.

A gazdasági javak anyagi javak nem anyagi javak dologi formát öltenek nem öltenek dologi formát

Szükségletek-termelés Szükségletek kielégítése TERMELÉS Termelési tényezők - Munka Természeti erőforrások Tőkejavak Vállalkozó Információ

Probléma Szükségletek Termelési tényezők Folyamatosan újratermelődnek Gyors ütemben bővülnek Termelési tényezők Korlátozott a mennyiségük Szűkösség A termelés fejlődésének motorja Mindig lesznek ki nem elégíthető szükségletek

A gazdasági körforgás szükséglet Újratermelés - egyszerű - bővített Termelés tényezők Termelő Termék Fogyasztó szükséglet Újratermelés - egyszerű - bővített - szűkített

Termelési lehetőségek-szűkösség-választás Termelési lehetőségek határa A maximálisan előállítható termékmennyiség kombinációk

A termelési lehetőségek határa y termék A nem megvalósítható termékkombinációk B megvalósítható termékkombinációk C nem hatékony termékkombinációk x termék

Munkamegosztás Termelők Elszigetel Összekapcsol Csak egyfajta terméket állítanak elő. Termelők Az előállítási folyamat különböző résztevékenységeit mások végzik el. Elszigetel Összekapcsol A munkamegosztás alapulhat: abszolút előnyökön komparatív előnyökön Annak a terméknek a termelésében,, amelyiket a termelő kisebb alternatív költséggel állít elő, mint mások.

1 KG HAL ALTERNATíV KÖLTSÉGE 1 KG HÚS ALTERNATíV KÖLTSÉGE Vadhús Péter 8 kg/8 óra 12kg/8 óra Pál 4 kg/8 óra 10 kg/8 óra Abszolút előny Hal Vadhús Péter 1kg/óra 1,5kg/óra Pál 0,5kg/óra 1,25 kg/óra 1 KG HAL ALTERNATíV KÖLTSÉGE 1 KG HÚS ALTERNATíV KÖLTSÉGE Péter 1,5/1= 1,5 1/1,5= 2/3 Pál 1,25/0,5= 2,5 0,5/1,25= 0,4 2,5 > 1,5 2/3>0,4 KOMPARATíV ELŐNY

Gazdasági rendszerek A gazdasági tevékenység során a gazdasági szereplők között kialakuló kapcsolatok összessége. A gazdasági körforgás megvalósulásának módja. - Termelés és a szükségletek összehangolásának módja. Termelési eszközök tulajdonjoga. Döntések

Gazdasági rendszerek típusai 1. tiszta piacgazdaság Állam Háztartások Vállalatok Piac

Gazdasági rendszerek típusai 2. központosított tervgazdaság Állam Vállalatok Háztartások Piac

Gazdasági rendszerek típusai 3. vegyes gazdaság Állam Háztartások Vállalatok Piac