Az észterek
Kémiai tulajdonságuk: Tipikus reakciójuk a szubsztitúció. Hidrolízis (víz által történő bontás) CH3-O(O)CH + H2O → CH3-OH + HO(O)CH Alkoholízis (alkohollal történő bontás) CH3-O(O)CH + HO-CH2-CH3 → CH3-OH + CH3-CH2-O(O)CH Ammonolízis (ammóniával történő bontás) CH3-O(O)CH + NH3 → CH3-NH2 + HO(O)CH
A gyümölcsészterek kis szénatomszámú észterek gyümölcsök íz és aroma anyagai poláris molekulák vízben oldódnak általában folyadék halmazállapotúak.
Elnevezésük alkohol CH-csoportjának neve+ savmaradék ion neve.
Almában előforduló gyümölcsészter:
Ananászban előforduló gyümölcsészter:
A viaszok =növény- és állatvilágban előforduló, nagy szénatomszámú észterek.
Tulajdonságai Nagy szénatomszámú észterek szilárd halmazállapotúak poláris molekulák vízben nem oldódnak víz lepergető hatású védőréteget képeznek
Felhasználása: Gyertyák készítése Fafelületek polírozása
Mircil-palmiát A méhviasz legfontosabb észtere
Köszönöm a figyelmet!!!
Készítette: Szabó Melánia