Könyvtár-pedagógiai program készítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Hazai könyvtár-pedagógiai kutatások a tanulás-tanítás szolgálatában
Az iskolai dokumentumok
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Könyvtárhasználati verseny
Az iskolai könyvtárak helyzete és a szakmai szolgáltatás szerepe Heves megyében Zentai Péterné, PKI Eger április 24.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
A nevelési-oktatási program előzményei
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A kerettantervek fejlesztése
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
A PROJECT CITIZEN PROGRAM HONOSÍTÁSÁRA INTÉZMÉNYÜKBEN
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Szakmai gyakorlat január 18 - február 7.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
A tanárképzés szerkezete
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Minőségfejlesztés Szülői elégedettség mérés március Készítették: Kemény Viktória, Pástiné Rozinay Ágnes, Tölgyesi Henrietta.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
Pedagógus értékelési rendszer
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Tervezési folyamat.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Szent László Középiskola Szekszárd
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Könyvtár-pedagógiai program készítése Könyvtárostanárok műhelyfoglalkozása Eger, 2013. április 16. Valakovicsné Lakatos Marianna Iskolai könyvtári szakértő, könyvtárostanár

„A könyvtár-tudománynál nincs szélesebb tudomány, az minden tudománynak melléktudománya.” (Szabó Ervin)

Az iskolai könyvtár szerepe Jogszabályi háttér: A tanuló joga, hogy igénybe vegye az iskolai, kollégiumi könyvtári szolgáltatásokat. 2011.évi CXC.tv. 46.§(6)c) Az iskolai, kollégiumi könyvtár az iskola, kollégium működéséhez, a pedagógiai program megvalósításához, a neveléshez, tanításhoz, tanuláshoz szükséges dokumentumok rendszeres gyűjtését, feltárását, megőrzését, a könyvtári rendszer szolgáltatásainak elérését és mindezek használatát, továbbá könyvtárhasználati ismeretek oktatását biztosító, az intézmény könyvtárpedagógiai tevékenységét koordináló szervezeti egység. 20/2012. rend. 163.§(1) Alapfeladata: az intézmény helyi pedagógiai programja és könyvtár-pedagógiai programja szerinti tanórai foglalkozások tartása 20/2012 rend. 166§(1)c)

Iskolai könyvtár Információs-kommunikációs központ Forrásközpont Tudástár A tanulás-tanítás színtere Az iskola legdemokratikusabb, legintelligensebb, legnyitottabb, legegyénreszabottabb tanulási tere Közösségi tér

Könyvtár-pedagógia A könyvtárban vagy könyvtári dokumentumok felhasználásával való, ismeretszerzéssel, ismeretközvetítéssel, információkereséssel foglalkozó pedagógiai elmélet és gyakorlat. A könyvtár gyűjteménye, szolgáltatása és a könyvtár használói közötti közvetítő tevékenység. Közvetlen célja a könyvtári dokumentumok és szolgáltatások sokoldalú, gyakorlatias és élményszerű megismertetése. Hosszú távú célja a könyvtárak, a könyvtári dokumentumok, szolgáltatások és az informálódás szükségletének felkeltése és ezáltal a könyvtárhasználóvá nevelés. Az a tudományterület, ami a könyvtárhasználó, a tanuló személyiségének az olvasás, könyvtárhasználat,informálódás során való előmozdításával foglalkozik.

Könyvtárpedagógia A könyvtárhasználat tantárgy tanításának-tanulásának és a kapcsolatos nevelési feladatok ellátásának módszereivel foglalkozó pedagógiai tudományág. Egyfajta tantárgy-pedagógia, melynek feladata az is, hogy a könyv- és könyvtárhasználati ismeretek a tanítási-tanulási folyamatban elhelyezze. A könyvtári munkafolyamatok nevelési céloknak és/vagy nevelési-oktatási intézmények tevékenységének alárendelt tervezése, szervezése, végzése. Pedagógusok és könyvtárosok felkészítése a könyvtárhasználat tanítására és a könyvtár használatára mind szakmai, mind módszertani szempontból.

Kik végeznek könyvtár-pedagógiai munkát? Család Iskolán kívüli könyvtárosok Iskolai könyvtárosok – könyvtárostanárok Pedagógusok

A nevelőtestület felelőssége Olvasási igényesség, írásbeliség szintjének emelése, személyiségfejlesztés – ez a teljes tantestület közös felelőssége, különösen az osztályfőnöké. Az osztályfőnök tart szoros kapcsolatot a tanulókkal, az osztályban tanító tanárokkal és a szülőkkel. Ő tudja továbbítani direkt vagy indirekt módon a könyvtárostanár jelzéseit – s ő tudja tájékoztatni a könyvtárban dolgozót az eredményekről és megoldandó problémáiról. Könyv(tár)ismeret és könyv(tár)használat szakórákon - a könyvtárban ismétlődő feladatok szükségesek.

Könyvtárostanár felelőssége Kezdeményezés Rendszeres tájékoztatás, igényfelkeltés Az adott iskola évfolyamai részére elkészüljön a könyvtár-pedagógiai program , amit a nevelőtestület közösen valósít meg.

A könyvtár-pedagógiai program célja A könyvtár „forrásközpontként” való felhasználásával meg kell alapoznia az önműveléshez szükséges attitűdöket, képességeket, tanulási technikákat. Felkészíteni és ébren tartani az írott betű, a szellemi munka iránti tiszteletet, az elmúlt korok értékeinek megbecsülését, az önművelés iránti igényt. Felkészíteni a tanulókat az önálló könyvtárhasználatra, ismeretszerzésre. Kialakítani és fejleszteni azokat a magatartásmódokat és képességeket, amelyek a könyvtár mindennapos használatában elengedhetetlenül szükségesek. A tanuló joga az információhoz való hozzáférés, képes legyen azokat céljainak megfelelően feldolgozni és alkalmazni.

A könyvtár-pedagógiai program célja Az iskola feladata felkészíteni a tanulókat a megfelelő információszerzési, tárolási, feldolgozási és átadási technikákra, valamint megismertetni velük az információkezelés jogi és etikai szabályait, azok képes legyen az információszerzés kritikai szelekciójára . A könyvtárhasználat azon lehetőségeinek megismertetése, amelyek elősegítik valamennyi műveltségi terület ismereteinek feltárását. Megismertetni a tanulókat azon alapvető információhordozók fajtáival, szerepével és felhasználásával, amelyek elősegítik az önálló szellemi alkotás létrehozását. Az iskolai és más típusú könyvtárak, könyvtári források, eszközök megismertetésével, valamint a velük végzett tevékenységek gyakoroltatásával tudatos és biztos használói magatartás kialakítása. A modernkor követelményeinek figyelembevételével az önálló gondolkodás, a kreativitás fejlesztése, az önművelés igényének felkeltése és megszilárdítása.

A könyvtár-pedagógiai program elkészítésének folyamata 1. Helyzetelemzés Iskolai környezet Állomány – elhelyezése, tagolása Könyvtárhasználók köre Gyűjtemény, feldolgozottság, szolgáltatások, kapcsolatok TANULÓK

A könyvtár-pedagógiai program elkészítésének folyamata 1. A diáknak képesnek kell lennie arra, hogy - az információból értelmezze a lényeget, - jó minőségű munkákat készítsen, - önállóan tanuljon, - munkacsoport tagjaként hatékonyan tevékenykedjen, - az információt és információs technikát felelősen és etikusan használja. Az ehhez szükséges tanulási készségek a következők: - az önálló (önszabályozott) tanulás készsége, - az együttműködési készség, - a tervezési készség, - az információ megtalálásának és összegyűjtésének készsége, - a kiválasztás és az értékelés készsége, - a rendszerezés és a jegyzetelés (rögzítés) készsége, - a közlés (kommunikálás) és megvalósítás készsége, - az értékelési készség.”

A könyvtár-pedagógiai program elkészítésének folyamata 2. Nevelési program megtervezése, átgondolása Az oktatási program tekintetében a nevelőtestülettel való konzultáció Küldetésnyilatkozat és jövőkép SWOT analízis Stratégiai program, fejlesztési lehetőségek

A könyvtár-pedagógiai program elemei – NEVELÉSI PROGRAM Küldetésnyilatkozat és jövőkép Az IFLA és az UNESCO közös iskolai könyvtári nyilatkozata NAT 2012 A könyvtár-pedagógiai munka jelenlegi helyzete Célok (olvasóvá, könyvtárhasználóvá nevelés), alapelvek, feladatok, eszközök, eljárások Feltételrendszer – tárgyi, humánerőforrás Az információs műveltség fejlesztési lehetőségei

A könyvtár-pedagógiai program elemei – NEVELÉSI PROGRAM A helyi pedagógiai program könyvtári támogatása Ellenőrzés, értékelés Nevelési feladatok A kiemelt figyelmet igénylő tanulókkal kapcsolatos tevékenységek Differenciált tanulásszervezés Együttműködési formák Személyiségfejlesztéssel és közösségfejlesztéssel kapcsolatos feladatok Az esélyegyenlőség megteremtését célzó feladatok

A könyvtár-pedagógiai program elemei – HELYI TANTERV OKTATÁSI PROGRAM Univerzális tartalom, tantárgyköziség A nevelésben-oktatásban a könyvtárhasználat oktatásának alapvető célja, hogy lineáris/spirális felépítés szerint felkészítse a tanulókat a megfelelő információszerzési, feldolgozási technikákra, valamint megismertesse velük az információkezelés jogi és etikai szabályait.

A könyvtár-pedagógiai program elemei – HELYI TANTERV A tanulás tanítása – eszköz Kötelező tananyagtartalom „Az informatika mindennapi életünk szerves részévé vált. A földrajzi elhelyezkedésből és az anyagi különbségekből adódó esélyegyenlőtlenség jelentősen csökkenthető az informatikai eszközök és a könyvtári szolgáltatások használatával. Az információ nyilvánossá és mindenki számára hozzáférhetővé válása esélyt ad a demokrácia erősítésére.”

A könyvtár-pedagógiai program elemei – HELYI TANTERV Kerettantervek Könyvtárhasználati tananyag: Könyvtárhasználati célismeret, általános követelmények Eszköztudás Komplexitás Tervszerűség Bemenet-kimenet

A könyvtár-pedagógiai program elemei – HELYI TANTERV Célkitűzések Általános fejlesztési követelmények Koordináció – újabb ismeretek beépítése a korábbi tananyagba Értékelés – könyvtárhasználati tudás mérése

A könyvtár-pedagógiai program elemei – HELYI TANTERV Alapvető befogadó tárgyak: Informatika Magyar nyelv Osztályfőnöki órák Kapcsolódási pontok megkeresése Tantervek, tanmenetek Kerettantervi óraszámok az informatikán kívül nincs meghatározva, így az adott intézményére szabva kell hozzárendelni az óraszámot a körülmények figyelembevételével.

A könyvtár-pedagógiai program elemei – HELYI TANTERV Fejlesztési követelmények Tanórán kívüli foglalkozások rendjében Könyvtári szakkör Egyéb szakkör Versenyfelkészítő TDK Rendezvények

Ki készítse, hogyan? Közös tervezés, szervezés, alkotómunka Könyvtárostanár – koordinátor és menedzser Együttműködés Fejlesztési stratégia Koherencia a szabályozók között – iskolai és könyvtári

Ajánlott irodalom Az IFLA és az UNESCO közös könyvtári nyilatkozata Bevezetés a könyvtárhasználat tanításába. Szerk. Dán Krisztina, Bp., FPI, 2001 Dömsödy Andrea: Könyvtár-pedagógia. KTE-Flaccus, Bp., 2003 Melykóné Tőzsér Judit: Könyvtár-pedagógiai program az iskolában. In: Korszerű könyvtár, 2006. február. p. 1-25.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!