Védett növények a Bükkben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiskunsági Nemzeti Park
Advertisements

Fokozottan védett növényeink
Varga András NYUDU-NEKI 2013 márc.
Az év fája 2013-ban: HÁZI BERKENYE (Sorbus domesticus)
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
A paprika és a paradicsom
a szennyezett levegőt zajt az esetleges vízhiányt a gyökérzetnek az oxigénhiányt esetleg a téli sózást A növénynek tűrnie kell:
Védett növények gyűjteménye
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
Az első hazai vadvirágok
Tavirózsa, tündérrózsa
Kiss Kertész Duó Kft Díszfaiskolai bemutató 2006 március.
A szőlő.
A burgonya.
Növénytársulásaink - Talajaink
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Magyarország bennszülött növényei
Programfejlesztési Központ
Medvehagyma k-Roy. Medvehagyma Lat. Allium ursinum Lat. Allium ursinum Népies elnevezés: cigányhagyma Népies elnevezés: cigányhagyma vad /erdei fokhagyma,
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Készítette: Nagy Zsanett
Készítette: Rácz Imre Vince
A védett növények
A szilvafa.
A vöröshagyma és a fokhagyma
A sárgarépa és a petrezselyem
Tk. 89. oldal, Mf. 41. oldal Dr. Fischer Alajos
Hazai erdő.
A gyilkos galóca.
Jaboticaba.
A nyílméregbéka.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
Mirtusz.
A csírázástól az egyed haláláig
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
Az év fája.
NYÁRI TŐZIKE (Leucojum aestivum). Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon.
I A nyolc diasor képeit a feleségem gondozta virágokról, kertünkben, és lakásunkban készítettem, februártól januárig. 116 egynyári- vagy évelő.
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
A Mátra erdős táj, változatos erdőtársulásokkal. Legjellemzőbb erdőtársulásai a cseres-tölgyes erdők. A cseres-tölgyeseket északon 550 m, délen 650 m.
Mátra Növényvilága.
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
PAPRIKA.
Kerti csiperke Kalap: 12 cm átmérőjű is lehet, fehér színű.
Mező élővilága.
Általános növénytan előadás
„Istenek eledele” A csokoládé.
A füves puszták élővilága
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
A mohák sokfélesége készítette: Dr. Papp Beáta Magyar Természettudományi Múzeum Kropog Erzsébet ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és.
Növények tanításának módszertana. A növények tanításának algoritmusa 1. 1.Név – Magyar tudományos – Magyar szinonim nevek – Latin név (ha érdekes) Pl.
Virágos növények a vízben
Nyitvatermők törzse.
Az egyszikűek.
ZÁRVATERMŐK TÖRZSE EGYSZIKŰEK OSZTÁLYA FAJISMERET.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Szavanna.
Gyilkos galóca Kalap: 15 cm széles is lehet, sárgászöld színű.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Gyilkos galóca Kalap: 15 cm széles is lehet, sárgászöld színű.
Gyilkos galóca Kalap: 15 cm széles is lehet, sárgászöld színű.
Az egyszikűek.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Pillangósvirágúak családja - Fabaceae
Kétszikűek Fontosabb családok.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

Védett növények a Bükkben Hóvirág Védett növények a Bükkben

A hóvirág (Galanthus nivalis) az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növényünk, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon. Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra. Fontos tudnunk, hogy hagymája és föld feletti részei nem ehetőek. A hagymájában termelődő anyag mérgező, ám a gyógyászatban gyermekbénulás és Alzheimer-kór kezelése során tapasztalták kedvező hatását.

Tudományos neve a görög gala (tej), anthos (virág) szavak összevonásából származik. A hóvirágot Európa-szerte veszélyezteti a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérülnek. A hóvirág jellegzetes megjelenésű, ám az egy családba tartozó tavaszi tőzikével (Leucojum vernum) esetlegesen összekeverhető. A tavaszi tőzike lepellevelei közel egyforma méretűek, harang alakban összehajlók és csúcsuk zöldessárga vagy sárga. A hóvirág kereskedelemben kapható, hazánkban nem őshonos rokonaival és kerti változataival parkokban és kertekben is találkozhatunk. A Vadonlesőben a faj természetes élőhelyén való elterjedéséről szeretnénk információt gyűjteni.

Fajtái: Pompás hóvirág Redőslevelű hóvirág Kikeleti hóvirág

Pompás hóvirág A pompás hóvirág (Galanthus elwesii) Dél-Ukrajnában, Kis-Ázsiában és a Balkánon őshonos. Viszonylag nagy termetű, kocsánya 15–20 cm magas is lehet. Novemberben kihajt, s olykor már januártól virágzik. Levelei szélesek, szürkészöldek, a belső lepellevelek végig zöldek.

Redőslevelű hóvirág A redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) Dél-Ukrajnából és Dobrudzsából származik. Kocsánymagassága kb. 20 cm. Február végén - március elején virít. Levelei zöldek, belső lepellevelei a csúcsuk táján zöldesek.

Kikeleti hóvirág A legelterjedtebb a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), mely vadon is él. A hóvirágok Magyarország területén védettséget élveznek, letépésük bírságot von maguk után. Hagymájuk rendkívül erős toxint tartalmaz.

Előfordulása Dél-Ukrajnában, Kis-Ázsiában és a Balkánon őshonos A hóvirágok Magyarország területén védettséget élveznek. A redőslevelű hóvirág Dobrudzsából származik.