FIATAL BIOLÓGUS DOKTORÁLTAK ÉLETPÁLYÁJA A FOKOZATSZERZÉSIG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország – Szlovákia határon átnyúló együttműködési program
Advertisements

Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes.
Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
©MTA KIK TTO 2013 Fiatal kutatók Az MTA fiatal kutatói álláshely- rendszerének értékelése az érintettek szemszögéből Kutatói pályakövetés: egy multidimenziós.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
Női oktatók a felsőoktatásban - a Debreceni Egyetemen végzett vizsgálat eredményei Tornyi Zsuzsa Zsófia DE GyFK, CHERD
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
A fejlesztés hatása a szervezetre
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
AZ RTF MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TAPASZTALATAI Készítette: Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
A DPR portál bemutatása Pioker Zoltán Bence november 18.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Előadás másolata:

FIATAL BIOLÓGUS DOKTORÁLTAK ÉLETPÁLYÁJA A FOKOZATSZERZÉSIG Ízelítő az eredményekből Horváth Dániel – MTA Kutatásszervezési Intézet horvath.daniel@mail.iif.hu Oktatás, nevelés, élethossziglani tanulás Székesfehérvár, 2010. január 15.

Miről lesz szó? A projekt bemutatása A projekt célja A bemutatott kutatás módszertana Ízelítő az eredményekből További kutatási irányok Az eredmények disszeminációja

A projekt bemutatása A projekt címe: Fiatal kutatók: doktori képzés és életpálya-modellek Összetett kutatás: PhD képzés hazai és nemzetközi rendszerének áttekintése A biológus doktorképzés hazai intézményrendszerének feltérképezése Fókuszcsoportos és interjús kutatás a biológusi (kutatói) életpályáról Kérdőíves életpálya-kutatás a fiatal biológus doktoráltak körében A projektet az NKTH Jedlik Ányos kutatási pályázata támogatta

A projekt indoklása Miért foglalkozunk a doktoráltakkal, a PhD képzéssel? A Bolognai Folyamat révén a doktori képzés a háromlépcsős felsőoktatási rendszer integráns, egyre inkább intézményesülő részévé vált A kutatói életpálya sajátosságai is indokolják a doktoráltakkal való foglalkozást Magyarországon az európai uniós átlaghoz képest még mindig jóval kisebb arányban szereznek doktori fokozatot az egyetemi diplomával rendelkezők (Magyarország: 1,6%, EU-27: 2,7%, Ausztria: 7%) Érdemes felmérni, hogy az arány esetleges növekedése során milyen lehetőségek állnának a doktoráltak rendelkezésére

A kutatás célja Átfogó képet kapni a doktori képzés hazai és nemzetközi helyzetéről Fiatal kutatók életpályáját befolyásoló tényezők vizsgálata A kutatóvá válás lehetséges tényezőinek összegyűjtése Módszertani eszköztár létrehozása életpálya- vizsgálatokhoz Életpálya-modell létrehozása (létezik-e egyáltalán valamiféle kutatói életpálya- modell?)

A továbbiakban a kérdőíves életpálya-kutatás eredményeiről lesz szó

A kutatás módszertana Online kérdőíves adatfelvétel Biológus doktoráltak körében Életkori behatárolás: maximum 40 évesek Fiatal kutató: hivatalosan ennek felső korhatára 35 év, de az életszakaszokat megvizsgálva indokoltnak láttuk a 40. életévet határnak szabni A kérdőívvel megkeresettek száma: 360 fő Mintanagyság: 122 fő Mintánk néhány alapvető ismérv tekintetében megegyezik a MAB biológus doktoráltakra vonatkozó adatbázisával

Miért pont a biológusok? Átfogó, nem egy konkrét tudományterületre koncentráló felmérés már született a közelmúltban (Fábri Gy. és kutatócsoportja) Biológus kutatók: felsőoktatási, akadémiai, vállalati és egyéb szférákban egyaránt el tudnak helyezkedni A hazai kutatás-fejlesztés egyik kiemelkedő tudományterülete a biológia Viszonylag nagy az elérhető alapsokaság

Fontosabb eredmények Az online kérdőíves életpálya-kutatás a fiatal biológusok eddigi karrierútjának minden lehetséges állomását, illetve befolyásoló tényezőjét vizsgálta. Ezek közül a következőket mutatjuk be: A biológia iránti érdeklődés kialakulása Doktori képzés megítélése PhD fokozat megszerzését ösztönző tényezők Külföldi tapasztalatszerzés Fokozatszerzés Pályázati lehetőségek fokozatszerzés után

A biológia iránti érdeklődés kialakulása A természet szeretete, mint motiváló tényező nagyon sok esetben megjelenik (interjúkban és fókuszcsoportos beszélgetések során is sokan említették) Szülői háttér: biológus rekrutáció elhanyagolható, de az általános értelmiségi-kutatói attitűd szempontjából fontos a szülők végzettsége (apa legmagasabb iskolai végzettsége: 14,9% tudományos fokozat, 37,6% egyetemi diploma, 13,9% főiskolai diploma) Tanári ráhatás: sokan említették e tényezőt is (általános iskolás tanítótól egészen a szakdolgozati konzulensig bezárólag jelentős szerepe lehet az oktatóknak) A kialakuló érdeklődést jelzik: részvétel fakultáción, szakkörön, OKTV-n, OTDK-n

Biológia szeretete – természet szeretete „Szerintem középiskolásként nagyon kevés fogalma van az embernek arról, hogy egy biológus mit csinál. Nem hiszem, hogy sokakat az motivált, hogy ők majd micsoda sejtbiológiai problémákat fognak megoldani, meg hogy milyen energetikai folyamatok játszódnak le a sejtben, mert nem tudtuk, hogy mit csinál egy biológus. Az én esetemben sokkal inkább a biológia szeretete, meg a természet szeretete volt az, ami ebbe az irányba vitt, és aztán mikor az egyetemen már konkrétan szembesültünk vele, hogy mit jelent biológusnak lenni, akkor alakult ki bennem az, hogy akkor a mikrobiológia és a kutatás és a labor érdekel jobban, mint mondjuk az ökológia.”

Biológia iránti érdeklődést jelző tényezők

Doktori képzés megítélése Öt tényezőn keresztül vizsgáltuk Alapvetően pozitívnak mondható a PhD képzés megítélése Ennek ellenére számtalan kritika merült fel a hazai biológus doktorképzéssel kapcsolatban A doktori iskolák (egyetemek) között megítélés tekintetében csupán minimális különbségek állnak fenn A külföldön is tanult/dolgozott doktoráltak kicsivel kedvezőtlenebbül ítélik meg a hazai PhD képzést

Vizsgált tényezők – minősítendő állítások Skálapontszá-mok átlaga (1-5) A PhD képzés során az órákon való részvétel jelentősen hozzájárult szakmai fejlődésemhez 3,10 A PhD képzés során a témavezetőm jelentősen hozzájárult szakmai fejlődésemhez 4,00 A PhD képzés, amire jártam, színvonalas és hatékony kutatóképzést jelentett 3,38 A PhD képzésen szinte semmi szakmai pluszt nem kaptam az egyetemhez képest (negatív állítás) 1,98 A PhD hallgatókat az egyetem túlzottan kihasználja (negatív állítás) 2,64

Elégedettség a doktori képzéssel

Felmerülő kritikák A doktori kurzusok sokszor semmi pluszt nem adtak a negyed-ötödévben tanultakhoz képest Sokszor olyan kurzusokat kell elvégezni, melyek egyáltalán nem kapcsolódnak a doktoranduszok kutatási témájához A kutatóhelyek és témavezetők színvonala igen változatos A doktori védés „komolytalansága” A nyugat-európai, illetve észak-amerikai felsőoktatáshoz képest a doktori képzés terén a legnagyobb a lemaradásunk

Intézmények közötti különbségek

Külföldi tapasztalatok és PhD képzés megítélése

Doktori fokozat megszerzését ösztönző tényezők Doktori fokozat megszerzését ösztönző tényezők (többszörös választás) Külső ösztönzők és kiválasztási arányuk (%) Belső ösztönzők és kiválasztási arányuk (%) Munkahelyi elvárás volt 15,6 Önálló kutatói munka reményében kívántam megszerezni 39,3 Elsősorban saját tudományos ambícióim miatt kívántam megszerezni 45,9 Magasabb beosztás elérésének feltétele volt 8,2 Magasabb szintű intellektuális tevékenység igénye vezetett 28,7 A fokozatszerzés a diplomázást követően automatikusan következett 37,7

Külföldi tapasztalatszerzés tanulmányok idején Tanult/dolgozott külföldön... Igen (%) Nem (%) Egyetemi évei alatt 26,4 73,6 Doktori képzés idején 56,3 43,7 Egyetemi és/vagy doktori képzése idején 63,8 36,2 Tevékenységi forma (többszörös választás) Részvételi arány egyetemi évek alatt (%) Részvételi arány doktori évek alatt (%) Önálló kutatás témavezető segítségével 56,3 58,2 Órák látogatása, konzultáció 37,5 9,0 Szakirodalmak feldolgozása 28,1 10,4 Együttműködés kutatócsoporttal 31,3 Teljesen önálló kutatás 3,1 17,9 Egyéb tevékenységek 9,4 1,5

Fokozatszerzés Legtöbb esetben 4-7 év szükséges ehhez (átlag: 5,58 év) A PhD ösztöndíj ideje (36 hónap) a legritkább esetben elég a fokozatszerzésig való eljutáshoz Átlagos életkor fokozatszerzéskor: 30,2 év Leggyakoribb hátráltató tényezők: Publikációk elfogadásának/megjelenésének nehézkessége Kísérletek időigényessége

Lehetőségek fokozatszerzést követően – kutatási pályázatok A kutatásban részt vevők 80%-a nyújtott be kutatási pályázatot fokozatszerzést követően A többség egynél több pályázatot adott be eddigi pályafutása során Legalább egy alkalommal a megkérdezettek 53,3%-a nyert el valamilyen ösztöndíjat Kritikák: Kevés típusból lehet választani Alacsony támogatási összegek Gyakran változó pályázati kiírások Nehézkes a pályázás Kevés a pályakezdőknek, illetve nőknek kiírt pályázat

Lehetőségek fokozatszerzést követően – kutatási pályázatok Pályázat/ösztöndíj Pályázott és megkapta (%) Pályázott és nem kapta meg (%) Nem pályázott (%) Magyari Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj 4,3 8,5 87,2 Bolyai János Kutatói Ösztöndíj 35,0 31,7 33,3 Békésy György Posztdoktori Ösztöndíj 6,4 89,4 Polányi Mihály Program 0,0 4,2 95,8 Öveges József Program 12,5 2,1 85,4 Jedlik Ányos Program 6,3 87,4 Pályaindító fiatal kutatói 29,8 22,8 47,4 Saját kutatócsoport létrehozására irányuló 6,7 93,3

További kutatási irányok Fiatal biológus doktoráltak munkahelyei Karrierutak, lehetőségek Kutatói sikeresség Fiatal kutatói életpálya-modell megalkotása

Az eredmények disszeminációja Publikációk szakfolyóiratokban (Közgazdasági szemle, Felsőoktatási Műhely) Szakmai anyagok közzététele az MTA-KSZI honlapján (www.mtakszi.hu) Műhelytanulmányok az MTA-KSZI Kszi- Akták honlapján (www.mtakszi.hu/kszi_aktak) Tanulmánykötet (hamarosan…) Workshop (2009. május 12.)

Az eredmények összefoglalása A biológia iránti elkötelezettség a legtöbb esetben visszavezethető a természet szeretetére, emellett a szülői és tanári hatás is jelentős A doktori képzés megítélése többnyire jónak mondható, de egy-egy területen komoly kritikák is megfogalmazódnak (főleg a doktori kurzusokkal kapcsolatban) A doktori fokozat megszerzését főként belső tényezők motiválják, legerősebb ezek közül a tudományos ambíciók hatása A doktoranduszok többsége a képzés évei alatt járt külföldön szakmai tapasztalatszerzés céljából (főként kutatási tevékenységet végeztek) A fokozatszerzéshez a legritkább esetben elég a PhD ösztöndíj 36 hónapos időtartama A posztdoktori kutatási pályázatok rendkívül népszerűek a doktoráltak körében, s többségük már legalább egy alkalommal sikerrel pályázott, ám ezzel kapcsolatban is felmerültek kritikák

Köszönöm figyelmüket! Horváth Dániel – MTA Kutatásszervezési Intézet horvath.daniel@mail.iif.hu