Az új modulrendszer ű OKJ a gazdaság szemszögéb ő l Dr. Szilágyi János.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pásztor Tibor főosztályvezető
Advertisements

Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Versenyképes gazdaság Versenyképes szakképzés
Aktualitások a szakképzésben
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
TANULÓSZERZŐDÉSSEL A MUNKA VILÁGÁBAN
FELVÉTELI tájékoztató
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
A tanulószerződés intézményrendszere és új kihívásai Magyarországon
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az MKIK szerepe a szakképzésben
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szent László ÁMK Szakközépiskolai Intézményegysége
A gazdasági szféra elvárásai a pályakezdő diplomások tekintetében Budapest, Június 13. Dr. Szilágyi János – MKIK.
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
A szakképzés jövője - a jövő szakképzése
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
1 AZ ÁTALAKULÓ SZAKKÉPZÉS FŐVÁROSI PEDADÓGIAI NAPOK 2OO4.november 15. Dr. Szenes György igazgató.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
program minden kedves résztvevőjét !
A kerettantervek fejlesztése
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
A magyar közoktatás- politika irányvonalának változásai 1998-tól 2006-ig Készítette: Kemenczky Zsuzsanna.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
A hallgatói szerződés és intézményrendszerének bevezetése
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
Tanulószerződéssel a munka világában Versenyképes gazdaság, versenyképes szakképzés Budapest július 19 Dr. Szilágyi János MKIK képzési igazgató.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Szakmai nap Észak- alföldi Régió Kisvárda, november 24.
Szakiskolai fejlesztési program
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
Szent László Középiskola Szekszárd
Kompetencia Végzettség
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
A tanulószerződés intézményrendszere és új kihívásai Magyarországon
NYITOTT KAPUK NAPJA november 14.
Előadás másolata:

Az új modulrendszer ű OKJ a gazdaság szemszögéb ő l Dr. Szilágyi János

Gazdaság és szakképzés partneri együttműködése  A munkaerő-piac, a felhasználó szféra igényeinek nem megfelelő szakképzés  A tanulók felkészültségének hiányosságai, pályakezdőkkel történő elégedettség  Nem általában nem tartják megfelelően a pályakezdők felkészültségét, hanem, a képzések iránya, jellege és súlypontjai nem felelnek meg minden esetben az elvárásoknak

Pályázói csoportokElőnyt jelentKözömbös Hátrányt jelent Szakképzett fizikai dolgozó Az illető pályakezdő9,357,233,4 Fiatal, de gyakorlattal rendelkezik85,912,81, éves tapasztalattal rendelkezik61,334,54,2 Középfokú végzettségű szellemi dolgozó Az illető pályakezdő10,250,339,5 Fiatal, de gyakorlattal rendelkezik86,811,91, éves tapasztalattal rendelkezik5835,76,2 Forrás: MMSZ vizsgálat (1995.) Munkáltatói szempontok munkaerő-felvételkor

Forrás: Szakképzett munkaerő iránti kereslet a feldolgozóiparban egy empirikus vállalati felvétel tükrében MKIK-GVI július táblázat

Forrás: A pályakezdők iránti vállalati kereslet és a velük való elégedettség egy vállalati felmérés tükrében (MKIK-GVI szeptember táblázat)

Forrás: Szakképzett munkaerő iránti kereslet a feldolgozóiparban egy empirikus vállalati felvétel tükrében (MKIK-GVI július táblázat)

A problémák fontossági sorrendje (MKIK GVI felmérés alapján) Hiányosságok- problémák OKJ szakképzettséggel Főiskolai végzettek Egyetemi végzettek Érettségi nélkülÉrettségivel Önálló munkavégzés képességének hiánya Gyenge szakmai gyakorlati jártasság Munkafegyelmi problémák Munkakultúra hiányosságai általában Gyenge szakmai elméleti alapok Rossz együttműködési készség Gazdasági ismeretek hiánya Számítógépes ismeretek hiánya Idegennyelv-tudás hiánya

Új OKJ - tapasztalatok  Kiváló és a mai kor követelményeinek megfelelő elméleti modell  A gyakorlati megvalósításra, a működtetés kidolgozására nem maradt elegendő idő és humánerőforrás kapacitás  A felhasználói szféra számára még nem sikerült meggyőzően igazolni, hogy az új rendszer:  áttekinthető  könnyen kezelhető és  felhasználóbarát  Logisztikailag bizonyos elemek nem álltak időben rendelkezésre:  vizsgákhoz feladatbankok, szoftver, dokumentumok  modulokhoz igazodó tankönyvek  előzetes tudás mérése és beszámítása  A fő egységekhez kapcsolódó időkeretek kialakításában nem álltak rendelkezésre egzakt módszerek

Új OKJ - tapasztalatok  A tantárgyi rendszerről a modulrendszerre történő átálláshoz komoly támogató rendszer és humánerőforrás menedzsment működtetésére van szükség: modulokat tantárgyiasítják  A követelményrendszerben az elmélet orientáltság dominanciája érvényesül, a széles alapozású koncepciót differenciáltabban lehetett volna alkalmazni  Vigyázat, mert jön az FSZ képzés!  Az elméletigényes gyakorlat bevezetése és értelmezése a tanár és a diák szempontjából  A modulrendszerű képzés szinergiája a gyakorlati képzéssel: oktatásvezérelt gyakorlati képzés, két iskola – egy gyakorló hely  A 9-10 osztály és a NAT kerettanterv lehetőségei, előnyei, illetve a szakmacsoportos alapozás 9-12 évfolyamon

PISA Hazai rétegadatok nemzetközi összehasonlításban

Gyakorlati képzés óraszáma Magyarországon kőművesszobafestőkereskedő élelmiszer- eladó óraszám

Gyakorlati képzés óraszám arányának alakulása Németországban és Magyarországon fémforgácsoló kőműves élelmiszer vegyiárukereskedő óraszám

„Végy egy magyart, aki kitalálja aztán még hozzál öt németet, aki meg is tudja csinálni.” (egy vállalati interjú során idézett mondás)

A szakiskolai kilenc-tizedik évfolyamos program óraterve (óra/hét) 9. évf. 10. évf. Matematika 22 Magyar nyelv és irodalom 22 Történelem és társadalomismeret 2 2 Természetismeret és környezetei nevelés 2 2 Élő idegen nyelv 22 Informatika 22 Testnevelés2,52,5 Osztályfőnöki óra11 Pályaorientáció 2 Gyakorlati oktatás 6 Szakmai alapozó képzés (elmélet és gyakorlat) - 8 Helyi programban meghatározott 4 4 Összesen 27,5 27,5 Szabadon választható, nem kötelező órakeret 4 4

Új OKJ - tapasztalatok  A 16 kamarai szvk tapasztalatai: 2-3 éves képzések dilemmái  Bemeneti szintek, illetve bemeneti kompetenciák  Alap és rész szakképesítések rendszere: 5-ös szintkódú szakmák és rész szakképesítéseik:  hiányszakmák  szakiskolák gyengülése  államilag finanszírozott képzés  3+1 év  Rész szakképesítés nem cél az iskolarendszerű képzésben: a tankötelezettség miatt melegedőt csinál, nem kellően motivál  A vizsgáztatás és az új OKJ: feltételrendszer megteremtése

Gyakorlati képzés alakulása a régi és új OKJ-ban Kereskedő:16 %24 % Élelm. vegyiáru keresk.62 % Bolti eladó20 %30 % ABC eladó70 % Burkoló47 %13 % Épületburkoló63 % Épületgépész44%16% Vízvezeték szerelő70% Közp pr. gyak.Közp. pr. Elm. ig. gyak.

Gyakorlati képzés alakulása a régi és új OKJ-ban Kőműves60% Kőműves70 % Kozmetikus50 %10 % Kozmetikus65 %  Szabad sávnál nincs megkötés az elmélet-gyakorlat arányában! Közp pr. gyak.Közp. pr. Elm. ig. gyak.

„Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van.”

ÖSSZESEN ÖSSZESEN

Köszönöm a figyelmet!