AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Várak a tatárjárás előtt és után
IV. Béla ( ).
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Törtel.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
A Bánk bán történelmi háttere
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Tatárjárás
Kalotaszentkirály.
Káloz.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Milota.
Kétsoprony.
Bihartorda.
Somogybükkösd.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Jáki Apátság, Ják ( ).
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
Molnár András bemutatja. MÁRIA-TEMPLOM A XIII. SZÁZADBAN ÉPÜLT, MAJD A XIV. SZÁZADBAN ÁTÉPÍTETTÉK - GÓTIKUS STÍLUSBAN.
Tihany.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Egyetemek és vágánsok 14/A.
Ungvár.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Napkor A mi településünk.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
TISZAKÓRÓD Készítette: Bercséné Grezner Emese
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
H AZAI ÉS NEMZETKÖZI TESTVÉRISKOLAI KAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSA TÁMOP A-12/1 K ALANDOZÁS A B ÁTHORYAK ÉS A R ÁKÓCZIAK FÖLDJÉN N YÍRBÁTOR
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Nagyudvarnok Veľké Dvorníky
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
A magyarok: Fekete és fehér magyarok.   Színre, vagy vallásra vonatkozhat a „fekete” jelző?  Az egyik esetben a fekete szó utalhat egyrészt a kazároktól.
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Készítette: Nemes Andrea Kereskedelem és marketing (Ba) 1. évf. 2.csoport.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Sárrétudvari.
02:233 Tartalom 1. Püspöki építkezések – Királyi alapítású szerzetesi építkezések – Kegyúri alapítású szerzetesi építkezések – Félköríves szentélyzáródású.
Az Aranybulla mozgalom és a magyar rendiség kialakulása.
IV. Béla királysága
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
Zsidai Bernadett Várak.
A TATÁRJÁRÁS ÉS ELŐZMÉNYEI
Kolozsvár.
IV. Béla, a „második honalapító”
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea

A TEMPLOM FELÜLNÉZETBŐL

A templom neve az Ákos magyar ősi személynévből ered, amelynek jelentése fehér sólyom. A település nevét az Ákos nemzetség egykori monostoráról, Ákosmonostorról kapta. A település nevét 1342-ben említették először az oklevelek, Akusmonustura néven. 1342-ben a váradi káptalan adta az akkor szolnokvármegyei Akusmonustora nevű birtok negyedrészét (leánynegyed) az Ákos nemzetségéhez tartozó Ákos leányának, Ilonának és vejének, Zywly Jánosnak.

A 800 éves ákosi református templom Szatmár megye egyik legjelentősebb műemléke. A templom története egybefonódik a község történetével. A község neve Ákosmonostorából (Akusmonustora) ered, melyet az Ákos nemzetségbeli Ákos bánról neveztek el, akit a Bánrekesz nevű határrészen felkoncoltak a hajdankorban a tatárok. Az oklevelek 1342-ben említik először a községet. Az Ákos nemzetség a hét vezérrel együtt érkezett Pannóniába, Szkítiából. A község nevében fellelhető „monostor”-szó arra enged következtetni, hogy a helységben monostor volt. A templom és a monostor története a XII-XIII. századig nyúlik vissza. Az 1241-es tatárjárás után IV. Béla király kénytelen megengedni a központi hatalom rovására a kőből való építkezést, sőt segíti is ezt. Így a főurak egyre inkább résztvesznek az építkezésben, kővárakat és családi monostorokat építtetnek. Ekkor épült az ákosi monostor és templom, az Ákos nemzetség adományaiból, melybe bencés szerzeteseket telepített. Az ákosi református templomot a magyar romanika egyik legjelentősebb épületének tartják.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!