Demokrácia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

Alkotmány – alkotmányosság – alkotmányvédelem 1. Az alkotmány 2
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
A modern demokráciák működése
A görög poliszok: Spárta és Athén.
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
„vissza a természethez!”
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
A spártai és az athéni állam
Demokrácia és diktatúra
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A felvilágosult abszolutizmus
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Európai alkotmány- és integrációtörténet 1
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
„Többségi” és „Konszenzusos” Demokrácia
Alkotmány – alkotmányosság – alkotmányvédelem 1. Az alkotmány 2. Alkotmányosság – jogállamiság 3. Alkotmányvédelem.
A modern demokráciák működése
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Választási rendszerek
Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
avagy zavar minden szinten
Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Alapfogalmak: igazgatás, közigazgatás, bürokrácia Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Kormányformák.
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
Alapfogalmak, definíciók
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Politológiai alapismeretek
A magyarországi pártrendszerek változásai a 20. században
AZ ATHÉNI POLISZ.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
A demokrácia kialakulása Athénban
Mezey Barna Egyetemi tanár
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A közigazgatás szervezete és működése. A helyi önkormányzatok felépítése Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Bevezetés a jog- és államtudományokba
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
A közpolitika fogalma és osztályozása
Az athéni demokrácia intézményei és működése
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
A végrehajtó hatalom (államfő és kormány)
A magyar kormányzati rendszer
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jog- és állambölcselet I.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Demokrácia

Az Ókor esete a demokráciával Etimológiai eredete: magyarul népuralmat jelent, a démosz és a kratosz szóból származik, mon-archia, olig-archia, A démosz kifejezés kettős értelmű, Egyfelől a polgárság egészét jelenti, Másfelől jelentette a köznépet, a sokakat, a szegényeket, A hagyomány a kifejezés megjelenését az arisztokrata Kleiszthenész nevéhez köti, Kr.e. 508-507. Bár!! Arisztokrata frakcióharcban született meg, Akkor talán senki nem tekintette különlegesen igazságosnak, hatékonynak, békésnek vagy engedelmességre és lojalitásra érdemesnek, Talán nem volt szó ideológiai erejéről, ésszerűségéről,

Az Ókor esete a demokráciával Periklésztől Démoszthenészig az állampolgári igazgatás rendszerét jelentette, Az önkormányzás rendszerét jelentette, A demokrácia értelme a szabadság volt, a sorsolás demokratikus volt, a választás az arisztokráciának kedvez mindig, Kis csoport vezette őket, akik a politikáért éltek, de politikából is meg lehetett élni,

Az ókori értelmezés és a modern örökség szétválása a 19. században A demokrácia teljes győzelme újkeletű jelenség, A szét/elválás a 19. században tudatosodott, B. Constant: A régiek és modernek szabadságáról (1819) Szabadság; Szabadságot a és az egyenlőségét, Kisorsolt néphivatal → ←választott hivatalnok, A régi közvetlen → ← a modern képviseleti

A modern demokrácia meghatározása A legegyszerűbb és legszellemesebb megfogalmazása A. Lincolntól származik; a híres Gettysbury-i beszéd, A demokrácia nem más, mint a nép kormányzása a nép érdekében a nép által, A rövid megfogalmazásban négy kisebb probléma húzódik meg; Mit jelent a nép, Mi az a kormányzás, Mi az a nép érdek, és technikailag hogyan is valósítható meg?

A demokrácia meghatározása A megfogalmazás több mint kétszáz változat és akkor … Csoportba osztás metódusa lehet az érdekes (Mostafa Rejai) 1. Normatív - szubsztantív, közhatalmi döntések milyenségét vizsgálja 2. Empirikus meghatározások – proceduális, meghatározott intézményi és döntési rendszert jelent, 3. normatív- empirikus, 4. ideológiai meghatározások,

Normatív vagy klasszikus felfogás Ami közös bennük; Kísérletet tettek a szabadság és az egyenlőség eszméjének egyesítésére, Hasonló eszmények: Önigazgatás, önkormányzatiság é népuralom, Feltételezte az átlag ember józanságát, racionalitását és jóindulatát, A. Individualisták; jog és szabadság, J. Locke, Th. Jefferson, S. Mill, B. Kollektivisták; J.J. Rousseau, A Lincoln, → Erősen bírálták őket, főleg az elitisták,

Az empirikus felfogás (Robert Dahl) Dahl elfogadható mértékben reagálóképes demokrácia csupán akkor létezhet, ha létezik … 1. A szervezetek létrehozásának és a hozzájuk való csatlakozás szabadsága, 2. A kifejezés szabadsága, 3. A szavazati jog, 4. Választhatóság közhivatalokba, 5. A politikai vezetés azon joga, hogy versenyezzenek egymással a tömegek támogatásáért és szavazataiért, 6. Az információ egymást kiegészítő forrásai, 7. Szabad és tiszta választások, 8. Olyan intézmények, amelyek révén a kormány politikája a szavazatoktól és a tömegtámogatás egyéb megnyilvánulásaitól függ,

Az ún. Westmisteri modell (vagy többségi elv – Arend Lijphard) 1. A végrehajtó hatalom összpontosítása: egypárt és alig-alig többségi kabinetek, 2. A hatalom összeolvasztása és a kabinet uralma. (A végrehajtó és törvényhozó hatalom összeolvadása), 3. Aszimmetrikus kétkamarás rendszer késleltető funkcióval, 4. Kétpártrendszer, 5. Egydimenziós pártrendszer, homogén képviselet, 6. Pluralisztikus választási körzet, 7. Egységes centralizált kormányzat, függés a központból, 8. Íratlan alkotmány – a parlament szuverenitása, 9. Kizárólagos képviseleti jellegű demokrácia,

Konszenzus típusú demokrácia 1. a végrehajtó hatalom megosztása: nagy koalíciók, 2. formális és informális hatalom szétválasztása, 3. Kiegyenlített kétkamarás rendszer és kisebbségi képviselet, 4. Többpártrendszer, 5. Többdimenziós pártrendszer, 6. Arányos képviselet, 7. Területi és egyéb föderalizmus és decentralizálás, 8. Írott alkotmány és a kisebbség vétója,