Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
3.tétel GDP,GNI.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
A nemzetközi üzleti élet etikája
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Negyedik előadás Március 11
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
JAPÁN.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A külső környezet elemzése
Makroökonómia Mundell-Fleming.
A makrgazdasági munkakínálat:
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Földünk a második világháború után
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A gazdasági élet problémái
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Fizetési mérleg jelentés
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A nemzeti kibocsátás mérése
Európai Uniós ismeretek
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete A gazdasági növekedés Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete

Alapfogalmak nemzeti jövedelem: a kommunista országokban használt mérőszám a gazdasági kibocsátás mérésére. Csak az anyagi javak termelését tartalmazza, a szolgáltatások értékét többnyire nem. GDP / GNP: (Gross Domestic Product, bruttó hazai termék; Gross National Product, bruttó nemzeti termék): egy adott gazdaságban egy bizonyos időszak (általában egy év) során előállított végső javak és szolgáltatások értékét foglalják magukban a GDP tartalmazza a külföldi befektetők által (külföldre) hazautalt profitot is, vagyis  ezt nem teljes mértékben az adott ország lakossága használja fel. A GNP-ben viszont figyelembe veszik a külföldről származó és a külföldre transzferált jövedelmek nettó összegét (különbségét) is vásárlóerő-paritás: (PPP – Purchasing Power Parity): e számítással a gazdasági kibocsátást (a GDP/GNP-t) nem a hivatalos valuta-árfolyamon, hanem a belső árszínvonal alapján váltják át valamilyen közös valutára (pl. dollárra).

A gazdasági kibocsátás mérése számos elméleti és gyakorlati nehézség; nincs egységesen elfogadott mérőszám a GDP általában 10–50%-kal nagyobb, mint a nemzeti jövedelem (fejlettebb országok: nagy tercier szektor: nagyobb különbség) GDP és GNP közötti különbség ált. nem számottevő (kivéve nagy tőkeexport vagy tőkeimport esetén) megfelelő módon számított GDP / GNP-t is nemzeti valutában kapjuk meg; át kell számítani (pl. dollárra) az árfolyamingadozást, alul- vagy felülértékeltséget a PPP segítségével lehet kiküszöbölni – ehhez igen sok adat és számolás kell, ezért visszamenőlegesen nehéz alkalmazni közép-európai adatok sokkal hiányosabban (határváltozások, statisztikai adatfelvétel hiánya, a kommunista korszakban adat-kozmetikázás – felfelé torzították az adatokat)

A gazdasági növekedés fő trendjei 1. Nyugat-Európa Kelet-Közép-Európa 1914–1918 az első világháború a háborús pusztítások kis területre terjedtek ki, de a gazdasági kapcso-latokban súlyos zavarok keletkeztek; liberalizmus helyett állami beavat-kozás; letérés az aranystandardról; a régió világpiaci helyzete romlik a háborús pusztítások nagyobb területre terjedtek ki, s gazdasági következményei is súlyosabbak 1918–1924 gazdasági rekon-strukció a versailles-i béke rontja Németország pozícióit; a területi változások zavarják a kereskedelmi kapcsolatokat, amit a nacionalizmus és a protekcionizmus új hulláma súlyosbít. 1924-re sikerült elérni a háború előtti szintet az új határok szétzilálják a régi gazdasági rendszert; Magyarországon a forradalmak is. 1924–1929 rövid fellendülés átlagosan évi 3,5%-os gazdasági növekedés, visszatérés az arany-standardhoz; erős beruházási és tőzsdei spekulációs láz Csehszlovákia fellendülése a legjobb, de Lengyelo. és Magyaro. is jelentősen fejlődik

A gazdasági növekedés fő trendjei 2. Nyugat-Európa Kelet-Közép-Európa 1929–1945 gazdasági világválság és a második világháború new york-i, majd európai tőzsdekrach, bankcsődök, a jelentősebb gazdaságok 14–24%-kal estek vissza; a legtöbb ország elhagyta az aranystandardot; a kilábalás erős állami beavatkozással volt lehetséges. Ennek üteme és ideje nagy különbségeket mutat. A II. vh. Franciao., Hollandia esetében súlyos visszaesést, Nagy-Britanniában és Németországban fellendülést hozott, a háborús pusztítás viszont sokkal nagyobb, mint az I. világháborúban Lengyelország és Cseh-szlovákia visszaesése 18–21%-os, Magyarország csak 9%-ot esik vissza és kilábalása is a legsikere-sebb. A II. világháborúban Csehszlovákia szenvedi el a legkisebb károkat; Lengyelo., Magyarország, Jugoszlávia súlyos visszaesést szenvedett 1945–1950 újjáépítés az 1945-ös GDP-szint a századelő szintjén állt; meglepően gyors a rekonstrukció, kialakul a Bretton Woods-i rögzített árfolyamrendszer gyors növekedést érnek el, de ált. alacsony szintről kiindulva; államosítások stb. révén felszámolják a piacgazdaságot

A gazdasági növekedés fő trendjei 3. Nyugat-Európa Kelet-Közép-Európa 1950–1973 gazdasági „boom” soha nem tapasztalt, gyors és tartós fellendülés: átlagosan kb. 4%-os évi GDP-növekedés (NSZK 5%, Nagy-Britannia 2,5%). A termelékenység-növekedés is kiemelkedő. A munkanélküliség 2–3%-ra esik; jelentős nemzetközi gazdasági kooperáció és technológiai transzfer „boom” itt nem alakult ki; helyette tervgazdálkodás, nyugattól való elzárkózás, erőltetett iparosítás, szekto-rális aránytalanságok, erősen ingadozó fejlődési értékek. A 60-as években arányosabb fejlesztéssel gyorsabb növekedés; az évtized végén reformkísérletek 1973–1990 a növekedés lelassulása a növekedés 1,9%-ra lassult; az olajárrobbanás szerkezetátalakí-tást idézett elő; a munkanélküli-ség és az infláció jelentősen nőtt; a Bretton Woods-i rendszer összeomlik. „Stagfláció” kialakulása A globalizáció kezdete a választóvonal nem 1973, hanem inkább 1980 körül, amikor a rendszer válsága kiéleződik, a korábbi refor-mok elbuknak; cserearány-romlás; a gazdaság szerkeze-te elavult; nincs innováció; eladósodás

A gazdasági növekedés hosszú távú okai technológiai fejlődés (folyamatos ipari forradalom, K+F szerepe, húzóágazatok, a „későn jövők előnye”) tőkefelhalmozás (az új technológiák jelentős nagyságú tőkét igé-nyelnek, a sikeres későn jövők is tőkefelhalmozás után törtek fel) a „humán tőke” fejlődése (ennek mérése igen nehéz, de lényege a munkaerő képzettségének javulása, az oktatás fejlődése) társadalmi tőke, ill. társadalmi képességek megléte, fejlődése (az egyének hatékony együttműködéséhez szükséges képességek, pl. normák, értékek [bizalom, becsület, tolerancia stb.]) a gazdaságok közötti kapcsolatok elmélyülése. Ez elősegíti a hatékonyság növekedését, mivel: lehetővé teszi a specializálódást (a leghatékonyabb iparágakat fejleszthetik) elősegíti az új technológiák terjedését legalább részben ellensúlyozza a természeti erőforrások esetleges hiányát is. Minél kisebb egy ország, annál inkább rá van utalva a külkereskedelemre. Európában számos viszonylag kicsi ország van, ezért e tényező jelentősége nagy! Az áruk és a tőke mozgása mellett ki kell emelni a gondolatok, a tudás – és így az emberek – szabad áramlásának jelentőségét is.

Az 1945 utáni gazdasági növekedés okai a beruházások erőteljes növekedése (a GDP-hez viszonyított arány több országban megduplázódott, és akár a 20%-ot is meghaladta az USA-ból történő technológiatranszfer; ehhez a szükséges humán tőke, illetve a jogi és intézményi háttér  is rendelkezésre állt. a gazdaság strukturális változásai. (Pl. a mezőgazdaságból az iparba és a szolgáltatásokba való munkaerő-átcsoportosítás.) kedvező belpolitikai helyzet: a munkaadói és a munkavállalói érdekek széleskörű kompromisszuma (egyfelől a bérkövetelések visszafogása, másfelől pedig a jóléti állam expanziója.) az állam jóléti elkötelezettsége és koordináló szerepe. Az egyenlőbb jövedelemelosztás fokozta a tömegtermékek iránti igényt; a nagyobb szociális biztonság és az oktatás fejlődése pedig a munkaerő minőségének a javulását is magával hozta nemzetközi gazdasági kooperáció és integráció (számos intézmény és szervezet létesült, pl. 1944: a Bretton Woods-i rögzített valuta-átváltási árfolyamok, 1947: Marshall-terv és a GATT, 1948: OEEC, 1951: Montánunió, 1957: EGK, 1960: EFTA stb.)

A fogyasztói társadalom A nagy gazdasági növekedés és a csekélyebb népességnövekedés révén gyorsan nőtt az egy főre jutó jövedelem a középosztály kiterjedése egyenlőbb béreloszlást eredményezett a létfenntartási szint feletti jövedelmek többletfogyasztást tettek lehetővé, jelentősen nőtt az igény a tartós fogyasztási cikkek iránt átalakul a családok, a társadalom életmódja (motorizáció stb.) a növekvő kereslet élénkítette a termelést, újabb gazdasági növekedést okozva elterjednek a bevásárlóközpontok, a reklámok szükségleten termékek iránti kereslet mesterséges gerjesztése (a fogyasztás öncélúvá válik, sok esetben presztízsből, „társadalmi rangjelzésként” vásárolnak az emberek) tucatáruk, „előre csomagolt társadalom” és az értéktelen tömeg-kultúra létrejötte (ellene lép fel a beat-, majd a hippimozgalom, illetve az 1968-as ifjúsági lázongás Nyugat-szerte) egyszer használható, eldobható termékek megjelenése: szemét-hegyek, súlyos környezeti ártalmak

Az 1973 utáni gazdasági visszaesés okai az USA-hoz viszonyított technológiai felzárkózás előrehaladt Nyugat-Európában, így a technológiai kölcsönzés már nem járt jelentős termelékenységnövekedéssel ugyanez érvényes a tőkeintenzitás növekedésére is a strukturális változások lehetősége csökkent, mert az alacsony haté-konyságú szektorok (pl. mezőgazdaság) relatív súlya már visszaesett mivel a nemzetközi kereskedelem előtt álló akadályokat már ko-rábban leépítették, így e téren sem lehetett további hatékonyság-növelést elérni az 1960-as évek végén bérrobbanás játszódott le, az alkalmazotti rétegek megnövekedett politikai érdekérvényesítő képességének eredményeként az első (1973) és második (1979) olajárrobbanás és a Bretton Woods-i rögzített árfolyamrendszer összeomlása. Ezek csökken-tették a beruházási kedvet és keresletet, valamint a szakszervezetek kompromisszumkészségét is a hosszú távú növekedési trendekhez való visszatérés

A globalizáció kilábalás az olajválságból: szerkezetváltás, energiatakarékosság a gazdasági fejlődés motorja már nem a tömegtermelés, hanem a tömegfogyasztás, amelynek egyedi igényei is kialakultak transznacionális vállalatok (TNC-k) megjelenése: „Made in Japan” helyett „Made by Sony” (a termelési folyamat széttelepül a világ számos országába, minden elem ott készül, ahol a legolcsóbb) a hétköznapi globalizáció: amerikanizálódás, „mcdonaldizálódás”, a „világfalu” létrejötte (a világ „összezsugorodása”) tudományos meghatározása: a világ távoli részeinek kölcsönös függésbe kerülése, világméretű gazdasági, társadalmi és kulturális folyamatok, problémák megjelenése viták a globalizációról: előnyös vagy hátrányos? Ellenzői szerint új alávetettséget hoz, növeli a társadalmi–gazdasági különbségeket árnyoldalai: a tőke kiszabadult a nemzetállami felügyelet alól, így gyakran súlyosan környezetszennyező technológiákat alkalmaz gyermekmunkát alkalmaz vagy rossz körülmények között éhbérért dolgoztat világméretű összefogás kell a problémák megoldására is!