ALTERNATÍV TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYZATOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Az ásványi anyagok forgalma
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Egészséges Táplálkozás
Nano Silver.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Táplálkozási alapfogalmak
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos gasztronómia
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

ALTERNATÍV TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYZATOK

megfontolások egészségesebb életvitel iránti igény gazdaságosabb, filozófiai, esetleg vallásos A táplálkozáshoz ősidők óta, elsősorban vallási köntösben jelentkező, a maga idejében rendkívül előnyös előírás (bizonyos ételek, italok fogyasztása vagy tiltása) csatlakozott.

részben, vagy egészében elfogadható, némelyik kedvezőtlen, Az alternatív táplálkozási formák sokféle módon összeállított, étrendet jelentenek Néhány közülük részben, vagy egészében elfogadható, némelyik kedvezőtlen, vagy egyenesen veszélyes, vagy egyszerűen csak értelmetlen

Az alternatív táplálkozási formák viszont évezredek óta léteznek, mindig új és új köntösben újdonságnak tűnő, figyelmet megragadó formában jelentkeznek, „újszerű ismeretek” tálalnak, főleg a fiatalok között sok a követőjük sokszor „…csak a maradinak, az új iránt érzéketlennek tekintett, „akadémikus” orvostudománnyal szembeni bizalmatlanság” kifejeződéséről van szó.

Vegetáriánus táplálkozás Az alternatív táplálkozási formák többsége a vegetáriánus táplálkozási csoportba sorolható Vegetáriánus táplálkozás A vegetáriánus étrend növényi eredetű élelmiszerekből áll össze. A fogyasztható élelmiszerek körétől függően sokféle lehet, abban azonban megegyeznek, hogy a tőkehúsok és a húskészítmények fogyasztása tilos.

A lakto-vegetáriánusok elfogadják a tejet és a tejtermékeket Szemi-vegetáriánus étrendben az állati eredetű táplálékok közül néhány megengedett: A lakto-vegetáriánusok elfogadják a tejet és a tejtermékeket Az ovo-vegetáriánusok a tojást is a lakto-ovo-vegetáriánusok mind a tejet, mind a tojást a piszko-vegetáriánusok a halat is a pollo-vegetáriánusok csirkét is

Szigorúan vegetáriánus, azaz vegán vegán étrendben kizárólag növényi eredetű élelmiszerek szerepelnek. Állati eredetű termékeket pl.: tejport, vagy zselatint még állományjavítóként sem használnak.

A vegán étrenden belül vannak a gyümölcsevők csak gyümölcsöt fogyasztanak, a nyerskoszton élők az ételeik készítésénél hőkezelést nem alkalmaznak; a növényi sejtes felépítés fellazítása elmarad, az emésztés nehezített. makrobiotikus étrend: az élelmiszereket az ősi japán elképzelés szerint yin (női) és jang (férfi) tulajdonságokkal ruházza fel. megfelelő arányban ( 50-50%-ban főtt, teljes értékű gabona, 5-10%-ban zöldség alapú leves, 25-30% párolt zöldség, 5-10% főtt hüvelyes). Tea, kávé, cukor stb. tilos.

Reformtáplálkozás elvei sok tekintetben azonosak a kiegyensúlyozott táplálkozás gyakorlatával, de jelentheti a vegetáriánus táplálkozás bármelyikét is j csak biotermelésű élelmiszereket a biotermelés vegyszerek alkalmazása nélküli növénytermesztést és állattenyésztést illetve feldolgozást jelent csak természetes forrásból származó adalékanyagok

Szétválasztó étrendek hibás elképzelésből: fehérjék és a szénhidrátok nem emészthetők egyszerre, tehát pl. a gyümölcsök, zöldségek és a hús fogyasztását időben is el kell egymástól különíteni a Diamond féle „fit for life” étrenden élők délelőtt csak gyümölcsöt, délután salátát, este húst és tejet fogyasztanak Hay-féle 80% savanyító: gyümölcs, zöldség, 20% lúgosító: hús, tej, sajt, tojás, gabona

Az antropozóf (emberkedvelő) étrend Élő (a friss gabona) és halott (az iparilag feldolgozott) élelmiszer-kategóriákat különböztet meg. Bruker féle „életanyagokban gazdag étrend” gerincét kevéssé feldolgozott és hő-kezelt biotermékek: gabona, gyümölcs, zöldség adja. Lakto-ovo-vegetáriánus étrendnek felel meg, melyben kevés hús is engedélyezett. Iparilag előállított termékek fogyasztása tilos. A gabonapépnek gyógyító hatást tulajdonítanak. Steiner-féle antropozófikus étrend burgonya fogyasztását tiltja, mert a burgonya sötétben nő, nem tartja megengedhetőnek az „életellenes” elkészítési módokat pl.: a túlnyomásos gőzben való párolást, vagy a mélyhűtést sem.

az elhízás, a magas vérnyomás, az epekő- betegség stb. mint az átlag A vegetáriánus táplálkozás értékelése A sok zöldség és gyümölcsfogyasztás kedvező, bőven tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat ↓ a koszorúér- és a tu az elhízás, a magas vérnyomás, az epekő- betegség stb. mint az átlag populációban. Ez a különbség a vegetáriánusok és a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást követők között már nem mutatható ki

Gyermekek étrendjét mind az 5 alap élelmiszercsoportból kell összeválogatni. Kellő hozzáértéssel összeállított szemi-vegetáriánus (baromfihúst, halat is tartalmazó) étrend minden korosztály tápanyagszükségletét kielégíti; Ha az állati eredetű élelmiszerek közül csak tej és/vagy tojás fogyasztható, vashiány kialakulásával kell számolni.

Vegán étrenden számos tápanyag hiányos bevitelével kell számolni gyermekeknél nem engedhető meg. Energia: a növényi élelmiszerek energiaértéke kicsi.. gyomorkapacitás limitált, puffasztó hatásúak Fehérje: a növényi fehérjék aminosav garnitúrája nem teljes; megfelelő összeállítással ki lehet alakítani a teljes aminosav garnitúrát; a cereáliák lyzin tart. kicsi. methionon tart. nagy hüvelyesek: fordítva

jó kombináció hüvelyesek: cereáliák, burgonya, zöldség magok dió * cereáliák: hüvelyesek

burgonya: cereáliák, hüvelyesek zöldség magok dió

Vas: a növényekben lévő vas rosszul szívódik fel; a C-vitamin segíti, az élelmi rostok Ca, P, fytát, oxalát gátolja a 4-6 hónapos kortól a vasellátottság az étrendi vastól függ vasfelszívódás: haem-vas: 37% nem haem-vas: 1% spenót: 1%, rizs: 1%, szója, árpa, kukorica: 4 % Cink: A hüvelyesekben sok cink található, hasznosulását azonban a vashoz hasonlóan az élelmi rostok és a fytát nehezíti-

élelmi rostok: N-, Ca, Fe, Mg, Cu számos vitamin felszívódása csökken puffaszt Taurin, karnitin Se cc. csökken Nitrát, peszticidek Fuzárium és más gombatoxinok

vegán étrend a kalcium-szükséglet 40%-át fedezi Kalcium: a növények kalciumtartalma kicsi. Normál vegyes táplálkozásnál a kalciumszükségletünk 75%-át tejjel, és tej termékekkel fedezzük. D-vitamin: vegán étrenden:↓Ca és ↓D-vit. „vegetarian rikets” felnőttkorban pedig csontritkulást eredményezhet.

B2-, B6- és a B12-vitamin hiánya is kialakulhat. B12-vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található. Az anyatej is hiányos! A fehérje, vas, és a B12-vitamin hiányos bevitele vérszegénységhez vezethet.

életvitel általában nagyobb gondossággal állítják össze étrendjüket, életvitelükben is eltérnek az átlag populációtól. általában többet mozognak, nem dohányoznak, nem fogyasztanak, szeszesitalt, kávét, teát stb.

tápláltsági állapot monitorozása makrobiotikus anya: Felnőtt ember maga dönt arról, hogy a hagyományos, vagy valamelyik alternatív táplálkozási irányzatot követi. teendő: növekedés, fejlődés tápláltsági állapot monitorozása makrobiotikus anya: szopós csecsemője: B12 vit C-vit D-vit

elválasztásnál: tejalapú elválasztási tápszer szója alapú tápszer cereália ( Fe, Ca, vit. dúsítás) szemi ill. lacto-ovo étrend elfogadtatása gyakori kis étkezések megfelelő texturáltság

Az osteoporosis táplálkozási vonatkozásai gyermekkorban

Az osteoporosis a leggyakoribb anyagcsere betegség Kialakulása - csökkent csontképzés pubertás korban - fokozott csontvesztés felnőtt

Az osteoporosis kockázatát befolyásolja: * öröklődés * kor * nem * fajta * ált.állapot * aktivitás * dohányzás * alkohol * hormon th. * táplálkozás * felszívódás * alacsony termet * betegségek * gyógyszerek

más betegségekhez csatlakozó osteoporosis Öröklődő csontdyspláziák Endokrin – Daganatos - Gastrointestinalis - Vese - Anyagcsere - betegségek Idiopathiás stb.

Az osteoporosis táplálkozási vonatkozásai a különböző korcsoportokban azonos jelleggel, de eltérő hangsúllyal jelentkeznek

Fiatal korban : minél nagyobb csonttömeg alakuljon ki 25-30 év fölött:a csontrendszer erős és egészséges maradjon 40-50 év fölött: lassuljon a csont lebontásának az üteme

A maximális csonttömeg 25-30 éves korra alakul ki *10-20 éven át egyensúly *40-45 éves kortól 0,3-0,5 %/év csonttömeg veszteség *10 évvel a menopausa előtt és után gyors (2-5 %/év) veszteség; 10 év után a veszteség csökken

Az osteoporosis gyökerei a gyermek és az adoleszcens korra nyúlnak vissza Pubertás ill. adoleszcens korban a megnövekedett tápanyag-szükséglet kielégítése – főként lányokban – problematikus (hiányos a Zn, a Fe, a Ca, a Mg és a P bevitel)

Fogyókúra <1200 kcal/nap étrend nem fedezi a Ca szükségletet alacsony energia-, magas fehérjetartalom – növeli a Ca ürítést

Vegetarianizmus Kockázatnövelő: - kisebb Ca bevitel - kisebb fehérje-bevitel - kisebb D-vit. ellátottság - alacsonyabb Zn-szint

A csont tömegét, és a csont denzitását befolyásoló legfontosabb tényezők: fizikai aktivitás táplálkozás nemi hormonok

* Idős kor: 50 % -nak a testtömege szuboptimális 30 %-nál atrophias gasztritis (csökkent savprodukció); savi pH szükséges a Ca, a Cr, a Fe, a Mn,és a Zn felszívódásához

* idős korban egyhangú, hiányos táplálkozás gyógyszeres kezelés pl.: heparin – K - vitamin hiány dohányzás, alkohol D – vitamin hiány mozgáshiány

Fehérjehiány Gyógyszeres kezelés Dohányzás, alkohol D-vitamin hiány * Csökken az energia-szükséglet és a táplálékfelvétel (mikro-tápanyag-hiány) Fehérjehiány Gyógyszeres kezelés Dohányzás, alkohol D-vitamin hiány Mozgáshiány

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás egészének hatása nagyobb, mint az egyes tápanyagoké külön külön

Az osteoporosist leggyakrabban a Ca anyagcserével hozzák összefüggésbe A test Ca-tartalma: 1000 g-os magzat: 6,2 g újszülött: 27,0 g felnőtt férfi: 1030 –1230 g

A Ca 99%-a a csontokban és a fogakban van 1% számos metabolikus folyamatban: Enzym aktiváció Hormon funkció Ingerület átvitel Izomkontrakció Véralvadás Vérnyomás szabályozás B12 vitamin felszívódás stb.

A test Ca tartalom gyors növekedése az iu. élet utolsó harmadában / 2/3-a ekkor épül be / adoleszcens korban

A Ca felszívódást növeli csökkenti lactose lysin arginin C-vitamin gyomor HCl foszfát oxalát rost steatorrhoea

a Ca absorptio már a terhesség korai szakában megnő Ellentétes álláspont: - inadekvát bevitel megnöveli az O. kockázatát / Ca mobilizáció / - a Ca anyagcsere adaptációja / nem nő az O. kockázata / nő a terhesség indukálta hipertónia veszélye Mann,J., Truswell: Essenctials of human nutrition 2002.

A csont Ca-forgalmát befolyásoló tényezők: Ca-bevitel, D- ,C- K-vitamin, Retinol? Fehérje Foszfor Fluorid Cu. Mg. Zn, Na, Kd

A Ca-szükséglet 75 %-át tejjel fedezzük 25 %-át egyéb forrásból Zöldségek (brokkoli, káposzta, cékla) Magvak (mák, dió, mandula) Halak (szardínia, lazac)

* Nagyobb tejfogyasztás, csökken a csípőtörés kockázata Egyéb állati-fehérje fogyasztásnál ilyen kockázatcsökkentő hatást nem észleltek

* Tejfogyasztás 1987: 200 l/fő 2000: 150 l/fő EU átlag:300 l/fő Sajt: 4 kg/fő EU átlag: 18 kg/fő

Speciális szükséglet Tejallergia Nagy só-bevitel Tejcukor intolerancia Alkohol Felszívódási zavarok Corticosteroid Testépítők Vesebetegségek Anorexia nervosa Atléta nők (amenorrhoea) Várandós és Szoptató anyák

Energia; pozitív összefüggés a testtömeg és a csontdenzitás között kétszerese az osteoporosis kockázata azoknak a nőknek, akiknek a menopausa-t követően kisebb a testtömege, mint 25 éves korukban volt

A fehérjebevitel befolyásolja az IGF szérumszintjét longitudinális csontnövekedés trabecularis és corticalis csontképzés osteoblast proliferáció kollagén-képződés alkalikus foszfatáz aktivitás osteocalcin produkció Ca-felszívódás stb.

Alacsony fehérjebevitel IGF csonttömeg izomtömeg fractura esésveszély komplikációk

Mind a fehérje hiány, mind a túlzott bevitel kedvezőtlen Nagyobb állati fehérjebevitel – gyakoribb a csípőtörés A Nurse Healt Study: fordított összefüggés a fehérjebevitel és a csípőtörés között NHANES I. Study: alacsony energiabevitel, alacsony Se albumin szint (kisebb izomerő); gyakoribb csípőtörés

Élelmi rostok Csökkentik a Ca felszívódást zöld levelű zöldségek (gátló hatásuk kisebb) fitát, oxalát gabona-korpa

A túlzott Na bevitel nő a vizelettel történő Ca ürítés trabecularis demineralisatio-t idéz elő megnöveli a csigolyatörés és a corticalis erosió kockázatát

Na és fehérje növeli a Ca-ürítést Minden beépült g fehérje kb. 1 mg Ca ürítést okoz A Na és a Ca a proximalis tubulusokban együtt transzportálódik Pl.: 230 mg Na excretiónál 20-60mg Ca is kiválasztódik

Fiatalokban csekély jelentőséget tulajdonítanak a magas Na és fehérjebevitel Ca ürítést fokozó hatásának

A foszfát megítélése nem egységes: - fokozza a Ca ürítést - magas foszfát.bevitel: nincs változás a Se Ca-, PO4- és a Zn- szintben, sem a rezorpciós markerekben Eu. J. Clin. Nutr.2001 3,153-160.

A Ca- felszívódást nem csökkenti ?! A foszfát vizelet Ca-ürítésre gyakorolt hatása elhanyagolható?! Heaney R.P.:Osteoporosis in Bendich A., Deckelbaum R.: Preventive Nutrition Human Press 1997.285-302.

koffein Régebben nagyobb Ca felszívódás csökkentő hatást tulajdonítottak neki - 1 csésze kávé 100 mg-mal emeli meg a szükségletet Legföljebb 3 mg az aktív transzport csökkenés, 1-2 ek tejjel ellensúlyozható JAMA 1994. 271: 280-283.

Alkohol Alkoholisták csontdenzitása kisebb (alkoholhatás, malnutritió, májkárosodás) Mérsékelt !? fogyasztásnál (>200ml/hét) nőkben nagyobb csontdenzitást találtak mint csekély fogyasztás (<30ml/hét) esetén Férfiaknál kb. 4 %-os a különbség Report on osteoporosis in the European Community 1998.

Vitaminok D - növeli a Ca felszívódást és a PTH képződést K - csontfehérje-szintézis, csont-matrix kialakítása; anticoaguláns th.-ban az osteoporosis kockázat nő C – kollagén-képződés A –excesszív bevitel gátolja a csontképződést

Ásványi-anyagok Fluor: növeli a csontképződést Mangán: csont-matrix szintézis Alumínium: antacidok növelik a Ca ürítést Magnézium: Ca hiánnyal kombinálva csökkenti a csontdenzitást Réz: Cu hiányban bárányban, szarvasmarhában osteoporosis :

Az étrendet az 5 alap élelmiszercsoport mindegyikéből állítjuk össze 1. Cereáliák K, Mg, Se, Zn, J, Fe, Cr, B1,B2, B6-vit.,niacin, E-vitamin, fehérje, szénhidrát,, élelmi rost ,EFA 2. Gyümölcsök, zöldségek C-vitamin, ß-karotin, folsav, K, Ca, Mg, Fe flavonoidok stb 3. Hús és alternatívái fehérje, zsír, B2, B6, B12, A vitamin a Fe, Zn, Se, Cu, K, P, 4. Tej és tejtermékek fehérje, szénhidrát, A, D, B2, B6, B12 Ca, K. P, J 5. Zsiradékok energiát szolgáltat; EFA; A, D-,E vit.

Galaktozémia: Galaktoz-1-foszfát-uridil-transzferáz Fruktokináz galaktóz—glükóz átalakulás veleszületetttt, enzimhiányon alapuló zavara

transzferáz hiány viharos lefolyás: hasmenés, hányás, táplálási nehézség, szomnolencia, hipoglikémia, görcs szeptikus tünetek elhúzódó lefolyás: nem indul meg a fejlődés, disztrófia hepatomegália, elhúzódó, intermittáló icterus (indirekt Bi), pszichomotoros retardáció, katarakta enyhébb eset: ösztönösen elútasítja a tejet

galaktokináz hiány az újszülöttkori tünetek nem olyan kifelyezettek katarakta Diéta: tejet (belsőséget, zöldborsót) nem kaphat, speciális tápszer