Az egészséges táplálkozás irányelvei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Táplálkozás.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészséges életmód.
Tegyünk az elhízás ellen!
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Az egészséges táplálkozás irányelvei Mák Erzsébet

Az egészséges táplálkozás jelei Külső jegyek alapján: Bőr: egyenletes, rózsaszín, turgora normális Köröm: fényes nem töredezett Haj csillogó, nem töredezett Szem: tiszta fényes Testalkat: életkornak megfelelő Járás: ruganyos, egyenletes

Az egészséges táplálkozás jelei Belső jegyek alapján: Szív és érrendszer: pulzus normális, vérnyomás megfelelő, Se érékek jók Idegrendszer: reflexek jók, pszichés állapot rendezett Emésztőrendszer: normál emésztés, ürítés megfelelő Stb.

Ideális testtömeg

Ideális testtömeg Brokka index: magasság - 100 Módosított Brokka index: magasság - 100 - 10%magasság magasság - 100 - 12%magasság

Ideális testtömeg BMI (Body Mass Index) Testtömeg (kg) / Testmagasság 2 (m) Normál értéke: 22,5 (Ideális testtömeg = Tm2 (m) x 22,5) Normál tartománya: 20 - 25

BMI (Body Mass Index) Normál (20-25) alatti kategóriák 16 alatt - extrém soványság 16-18 - kóros soványság 18-20 - soványság

BMI (Body Mass Index) Normál (20-25) feletti kategóriák: 25-30 - túlsúly 30-35 - enyhe elhízás 35-40 - közepes mértékű elhízás 40 felett - morbid, extrém elhízás

A tápanyagok megoszlása Energia: 30-35 kcal/ttkg Feh: 12 % (1:1= áll : növ) Zsír: 30 % (főleg növ) CHO: 58% cukor: 10% rost: 30 g/nap

Szívbarát szivárvány

Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10 dkg hús (csont nélkül) pulykamell-filé, csirkecomb, sovány hússzelet, kb. 2 szelet hal, 3-5 dkg felvágott, 1 pár virsli

Táplálék piramis

Ajánlások értelmezése 1. Szint - Gabonafélék: Táplálkozásunk alapját képezze, minden étkezéshez fogyasszunk valamilyen gabonaterméket. (teljes kiőrlésű kenyér, vagy pékáru; tészta, rizs, müzli) 2. Szint - Zöldség, gyümölcs: A megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságunk érdekében naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk ezekből. (nyersen, salátának, főzeléknek, levesnek, turmixnak, ivólének)

Ajánlások értelmezése 3. Szint - Tejtermékek, Húsok, Hal, Tojás: Céljuk a megfelelő fehérje, Ca, Fe, B12 ellátottság fedezése. Fogyasztásuk napi 2-3 alkalommal javasolt, kivéve a tojás, amely heti 2-3 db. 4. Szint - Édességek, Olajok, Nassok: Ezek fölösleges, értéktelen energia bevitelt jelentenek, törekedni kell a mellőzésükre.

Táplálkozási ajánlás 12 pontja Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer Bizottsága Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet Magyar Táplálkozástudományi Társaság 1987-ben kidolgozott ajánlása felnőtteknek

1. Együnk minél változatosabban Sokféle nyersanyagot fogyasszunk Többféle technológiával készítsük ételeinket  Elkerülhető az egyoldalú táplálkozás miatti hiányállapot.

2. Kerüljük túlzott zsírfogyasztást Sütéshez, főzéshez inkább növényi olajat használjunk Vásároljuk az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket (1,5% tej, 12% tejföl, sovány túró és húsok, sonkafélék) A szárnyasokat a bőre nélkül fogyasszuk

3. Ételeinket kevés sóval készítsük Csak ritkán vásároljunk sózott, magas Na tartalmú termékeket Kerüljük az utánsózást, törekedjünk a természetes ízek megőrzésére Használjunk csökkentett Na tartalmú sót Napi Na bevitelünk ne haladja meg az 5-6 mg-t. Mert így csökkenteni lehet egyes betegségek kockázatát.

4. Hetente 1-2 együnk édességet Édességet csak befejező fogásként fogyasszunk Kerüljük a cukrozott italokat, csokoládét, cukorkát A sós nassokat is csak ritkán fogyasszuk.

Ca tartalom 100 ml/g termékben 5. Naponta fogyasszunk fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket Ca tartalom 100 ml/g termékben Tej: 114 mg Kefir: 120 mg Tejföl: 130 mg Túró: 90 mg Köményes sajt: 400 mg Óvári sajt: 600 mg Trappista sajt: 600 mg

6. Naponta többször együnk nyers zöldséget, gyümölcsöt A vitamin és ásványi anyag legjobban a nyers zöldségben, gyümölcsben marad meg. Ezek a nyersanyagok kiváló rost források, ezért elősegítik a normális bélműködést, emésztést. Alacsony energia tartalmuk miatt nem hizlalnak, de folyadékkal együtt fogyasztva laktatók

7.Fogyasszunk barna kenyeret, burgonyát Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket Köretként a tészta és rizs helyett gyakrabban válasszunk zöldségfélét, esetleg burgonyát

8. Naponta 4-5 alkalommal étkezzünk Reggeli: 20% Tízórai: 10% Ebéd: 40% Uzsonna: 10% Vacsora: 20%

9. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek Bőséges fogyasztásra javasolt: zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák Mértékkel lehet fogyasztani: tejtermékek, hús és húskészítmények, tészták, burgonya, Ritkán fogyasszunk: csokoládé, chips, szalonna, kolbász, zsíros sajt, 20% tejföl,

10. Legjobb ital a tiszta víz Szomjunkat tiszta vízzel, ásványvízzel csillapítsuk Inkább friss, cukor mentes, rostos gyümölcsleveket, zöldségleveket, teát igyunk az édesített, szénsavas üdítők helyett Napi folyadékfogyasztásunk érje el a 1,5-2 litert

11. Éljünk egészségesen Kerüljük a káros szenvedélyeket (dohányzás, alkohol fogyasztás, kábítószerezés, stb.) Rendszeresen mozogjunk. Hetente legalább 2-3 alkalommal 30-40 percet meghaladó mozgást végezzünk.

12. Rendszeresen mérjük testsúlyunkat Hetente mérjük testsúlyúnkat Ugyanabban az időben Ugyanabban az öltözékben Ugyanazon a mérlegen