Acupunctura a testfelület stimulálása,legyakrabban tűszúrásokkal gyógyítás vagy egészség-javítás-megőrzés érdekében Az acupunctura-hatás eredeti magyarázata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. Az idegrendszer fejlődése
Advertisements

A homeopátia alkalmazása a rákos betegségek kiegészítő kezelésében
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
KLINIKAI ALAPISMERETEK
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
9. A zónaidő felosztása Földünkön
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Az immunmodulánsok hosszútávú terápiás hatása
Új terápiás lehetőségek a krónikus C vírus hepatitis kezelésében
Orvosi antropológia program
A jó anamnézis fél diagnózis
A fizioterápia szerepe a neurológiai beteg rehabilitációjában
A kockacukor világítása
Az idegrendszer felépítése és működése
A pánikbetegség kezelése
A fejés története.
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Funkcionális emésztőszervi betegségek a családorvosi gyakorlatban
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Anticoaguláns terápia a cardiovascularis betegségek kezelésében
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Mágnesterápiával az egészségünkért!
Schwartz-Bartter szindróma ismétlődő fellépése desmopressin
Vesebiopsziával igazolt thromboembolizáció
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Hipotézisvizsgálat (1. rész) Kontingencia táblák
Gyulladás a szervezet védekező reakciója
Korai hidroterápia a családban
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
A hiányzó láncszem Dr. Szűcs Renáta, Dr. Marjanek Zsuzsa,
A leszokás támogatás farmakoterápiája
Neonatológia, rehabilitáció
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
A GÖMBVILLÁM.
NSAID gastropathia: a megelőzés és kezelés újabb szempontjai
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
A szerotípus hatása az optimális kezelési stratégia felállítására myasthenia gravisban Pál Zsuzsanna, Boczán Judit, Bereznai Benjamin, Lovas Gábor, Csépány.
Hitek és tévhitek az influenzáról
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Nyomtatók.
LUMBAGO OKAI A MUNKAALKALMASSÁG ELBÍRÁLÁSA Az alkalmasság okai
A Holt-tengeri tekercsek
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
III/1. dia Osteoarthritis(arthrosis). III/2. dia Osteoarthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Bakteriális fertőzések
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora.
Kard és pajzs viszonya az egészségügyben
Humán Papillóma Vírus (HPV)
A probiotikumok II..
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Makó természeti kincsei gyógyiszap, gyógyvíz Dr. Széll Sára Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet Makó.
A A Az eredeti és a hamisítványok. Az Ultherapy úttörő, a többi csak másolat Az Ulthera vezető az innováció és az új alkalmazások terén.
AZ IDEGRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
MÉRGEZÉSEK OXYOLOGIÁJA
Előadás másolata:

Acupunctura a testfelület stimulálása,legyakrabban tűszúrásokkal gyógyítás vagy egészség-javítás-megőrzés érdekében Az acupunctura-hatás eredeti magyarázata A „chi” (vitális energia) 12 fő nyomvonalon (meridián) kering a testben. Minden meridiánnak vannak felszíni és belső projekciós pontjai. A felsziniek az akupunktura pontok. A gyógyászok tűket helyeznek ezekbe a pontokba, hogy befolyásolják a test „chi”-t és ezzel visszaállítsák az egészséget

Az acupunctura története Nei Ching Su Wen (A sárga császár klasszikus belgyógyászata) időszámítás előtt 200-ból a 16,században jezsuiták hozták európába 1912-ben Oslern írta le, hogy lumbágora ez a leghatékonyabb 1971: James Reston cikke: postoperative analgesia appendectomia után  érdeklődésfelkeltés az USA-ban

Hatásmechanizmus izomidegek stimulálása idegi inger  gerincvelő, középagy, hypothalamus-hypophysis (3 idegi központ) aktiválódik neurotransmitterek analgesiát okoznak Ha a fájdalom pontba helyezik a tűt, mindhárom központ aktiválódik, ha más pontot (ál-pont, sham-point) ingerel, csak a középagy és a hypophysis-hypothalamus A fájdalompont ingerlése hatásosabb, mint az ál-pont ingerlése (kisérletesen igazolt), mégis az ál-pont ingerlése is hatásos, ezért nincs jó kontroll az acupunctura hatás vizsgálatakor MRI vizsgálat mutatja a hypothalmus aktiválódását és a cortex egyes területeinek, az amygdala, hyppocampus gátlását.

A beteg tradicionális vizsgálata részletes anamnézis felvétel, a beteg megfigyelése, fizikai vizsgálata: has acupunctura pontok, nyelv, pulsus három ponton is, A klasszikus acupunctura kezelés alapja, hogy minden beteg individuális a tünetegyüttes, más-más acupuntura pontokat kell ingerelni. Pl. 10 migraines betegnél más-más kezelés Nyugati típusu acupuntura: egy konvencionális vizsgálat, majd „formula acupunctura” módszer: egy diagnózishoz egy fix acupuntcura pont kombináció tartozik (minden migraine-t egyformán kezelnek)

Acupunctura kezelés 4-15 acéltű behelyezése 10-30 percig, esetleg csak pár másodpercig, néhány percig A tűket stimulálhatják árammal, hővel,vagy manuálisan heti, kéthetenkénti kezelés 4-10 hétig, majd ritkábban, ha javul az állapot. Mellékhatás igen ritka: pneumothorax emphysema esetén, transfectio

A mellékhatások elkerülése steril tű beteg fekszik a tűket megszámolni a kezelés előtt-után óvatosság anticoaguláns kezelés esetén pace-maker-es betegen ne alkalmazzon elektrostimulációt különös óvatosság emphysemás betegnél

Stroke rehabilitáció 9 vizsgálatból hatban hatásos volt. Igéretes, de több jobb minőségű vizsgálat szükséges

Krónikus fájdalom: deréktáji fájdalom, fejfájás, nyakfájás és más területek fájdalma összesítve A vizsgálatok összessége alapján az acupunctura hatásosabb volt, mint a placebo A klasszikus acupunctura azonban nem volt hatásosabb, mint az ál-acupuntura vagy a transcutan idegi ingerlés 51 kontrollált vizsgálatból csak 11 volt elfogadható minőségű További olyan vizsgálatok szükségesek, amelyekben jobb a metodológia és a kezelés gyakorisága, hossza megfelelőbb

Derékfájás 30 vizsgálatból 9 megfelelő. Metaanalysis: odds ratio 2,3 (1,3-4,1) sham acupunctura, injectio a trigger pontba, elektromos ingerlés  hasonló hatékonyság Nincs elég evidencia ahhoz, hogy az acupuncturát hatákonyabbnak találjuk, mint a placebo vagy standard terápia

osteoarthritis korábbi 11 vizsgálat metaanalizise: formula acupunctura nem volt jobb, mint az ál-acupuntura Ujabb vizsgálat jobb metodológia használatával: 73 beteg 12 hetes vizsgálat  az acupunctura hatékonyabb volt, mint a standard kezelés További vizsgálatok szükségesek és folyamatban vannak

Acut fogfájás hatékony 16 kontrollált vizsgálat alapján kontroll: ál-acupunctura vagy pressura

Fejfájás 2002-ben 26 randomizált vizsgálat metaanalízise: migraine, tenziós fejfájás és kevert fejfájás vizsgálatok a vizsgálatok többségében a hatás jobb volt, mint ál-acupunctura esetén Konlúzio: bizonyíthatóan hatásos, de további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy milyen jellegű fejfájásokban hatékonyabb

Asthma Önmagában hatástalan, ál-acupunturához viszonyítva nem volt objectivizálható hatás a légzésfunkciós vizsgálatokban

Hányinger-hányás erős bizonyítékok vannak hatásosságára: A megfelelő acupunctura pont (6-os) ingerlése 29 vizsgálatból 27-ben azt mutatta, hogy ez hatékonyabb, mint az ál-acupunctura. Egyes hányástípusok vizsgálatában is hatékony terhességi hányás kemoterápia okozta hányás postoperativ hányinger és hányás

Nicotin-heroin-kokain-alkohol addikció kezelése erős evidencia van, hogy nem hatásos a nicotin absztinencia fenntartásában a heroin, kokain, alkohol–lal kapcsolatos vizsgálatok gyakran pozitív eredményt adtak, de komoly metodológiai problémák voltak a vizsgálatokban. Amíg nincsenek jobb minőségű újabb vizsgálati eredmények, önmagában az acupunctura nem használható.