Mi rejlik a felszín alatt?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
A tehetség és felelősség
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
A bőr tulajdonságai By:Horváth Robíí.
Az idegrendszer vegetatív működése
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A BSF (Body Shape Forming) - Program
Vigyázz a szívedre!.
Az elhízás.
Alkoholizmus.
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A szervezet energiaforgalma
Zsíranyagcsere, hyperlipidaemiák, rizikó tényezők
Készítette:Kottlár Dóra
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Stroke.
Immunrendszer Betegségei.
Obesitas.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Hasnyálmirigy.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges életmód és a stressz
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Az OGYEI kiemelt programjai
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Diabetes mellitus és szövődményei
A szervezet energiaforgalma
Egészségesek a roma nők?
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Egyedi mérések összegzése
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Hasnyálmirigy.
Táplálkozási betegségek
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Az Egészségfejlesztési Intézetek szerepe az egészségügyi ellátásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Mi rejlik a felszín alatt? A kritikus tömeg Mi rejlik a felszín alatt?

Az elhízás Az obesitas, valamint a túlsúly bizonyítottan a jelen és a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. A WHO adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik.

Az elhízás Európában és az Egyesült Államokban jelenleg több, mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. A túlsúly és az elhízás a magyar lakosság 60%-át közvetlenül érinti, de gazdasági és szociális következményei az egész társadalmat sújtják.

Az elhízás okai Genetikai faktorok Pszichés tényezők Környezeti tényezők

Kóros zsírlerakódás A felesleges zsírszövetek megoszlása alapján ma két alaptípust szokás elkülöníteni: Az alma típusú elhízás a hasra, mellre, nyakra és az arcra lokalizálódik. A kóros zsírlerakódás központja a köldöktáj. A végtagok a fartáj és a combok kevésbé érintettek. A körte típusú elhízás központja a köldök és a szeméremcsont közötti alhas. A zsírlerakódás az alhason, a fartájon és a combokon legjelentősebb. A felsőtest, a karok és az arc érintettsége kevésbé jellemző. Az almatípust szokás férfias vagy android, a körtetípust nőies vagy ginoid típusnak is nevezni. A morbiditás és mortalitás szempontjából az android típus lényegesen jelentősebb.

Az elhízás mértékegysége (BMI) Az ún. testtömeg index a gyakorlatban széles körben használt elfogadható paraméter. Megkapjuk, ha a testsúly kg-ban mért tömegét elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (Body mass index = kg/m2). Az ideális BMI férfiakra 25, nôkre 24 alatt van.

Testtömeg index (BMI, Quetlet indexe: kg/m2) felnőttek részére Vékony Normál Túlsúlyos Elhízott 18,5 alatt 18,5-25 25-30 30 fölött

Az elhízással kapcsolatos betegségek Érelmeszesedés Magas vérnyomás Koszorúér-betegségek: angina pectoris, szívinfarktus, kardiomiopátia Agyér-katasztrófa (stroke): agyvérzés, agytrombózis, agyembólia Érelzáródások: végtagelhalás, lábszárfekély, trombózis, embólia, bélinfarktus, veseartéria elzáródás, stb. Cukorbetegség (II. típus) annak minden következményével Rák: Nőknél főként a méhtestrák, epehólyag-, petefészek-, emlőrák és a vastagbél rákja, férfiaknál a prosztata és a végbél rákja mutat erős statisztikai összefüggést az elhízással. Az alvási apnoe (alvási légzéskimaradás) súlyos állapot, mely az elhízás mértékével szorosan összefügg. Akár szívelégtelenséghez, szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethet. Ízületek porckopásos betegségei (artrózis) Köszvény Epehólyag-betegségek: Epekő-betegség, epehólyag-gyulladás, epehólyagrák Depresszió, öngyilkossági hajlam Csökkent gyógyulási hajlam és túlélési képesség szinte valamennyi betegségnél és sérülésnél.

Az elhízás veszélye a látásra A magas vérnyomású vagy magas koleszterinszintű betegeknél nagyobb a szem ideghártyájához tartozó vénák elzáródásának kockázata, állítják a kutatók.

A légzés romlása elhízás miatt Már a mérsékeltnek tekinthető hasi zsírfelesleg is előnytelenül befolyásolja a vitálkapacitás értékét, még az egyébként normálisnak tekinthető testtömegindex mellett is. A derék körül lerakódott zsírszövet mechanikai úton befolyásolja a rekeszizom és a mellkas teherbírását, ami csökkenti a tüdőtérfogatot. Minél szélesebb a derekunk, szervezetünkben annál magasabb lesz a gyulladások kialakulását elősegítő anyagok koncentrációja, a gyulladásgátló vegyületek előfordulása ellenben csökkenni fog.

A belső zsírok veszélyei a májra A belső zsír - vagyis a zsigeri zsír - az ereken keresztül jut a májba. Így főként ezt a szervet veszélyezteti. A nagy mennyiségű zsigeri zsír és az azzal kapcsolatos zsírsavak a máj zsírosodását és hepatikus hyperlipidemiát és ennek következtében, inzulinrezisztanciát okoz.

A szív és a zsírlerakódás veszélye Az elmeszesedett koszorúérplakkok gyakorisága összefüggésben áll a perikardiális zsír térfogatával. Az elmeszesedett koszorúérplakkoknak inkább a helyi zsírlerakódáshoz, mint a testben fellelhető teljes zsírmennyiséghez lehet közük. A perikardiális zsírból felszabaduló gyulladáskeltő anyagoknak a koszorúerek gyulladását és elmeszesedését kiváltó hatása lehet.

A hasi elhízás és a szellemi leépülés A hasi elhízás tüneteit mutató kövér emberek csaknem négyszer gyakrabban lettek a kognitív képességvesztés áldozatai. A kedvezőtlen szellemi romlás azoknál is megfigyelhető volt, akiknek a testsúlya vagy a testtömegindexe (BMI) nem volt lényegesen magas, és csak a hasüregben jelent meg zsírlerakódás. A hasi zsírfelhalmozódás, egyúttal utal a szív- és érrendszeri kockázatot és az agyi érkatasztrófák veszélyére is.

A lipoproteinek főbb típusai A koleszterin a vérben található zsirok egyik formája, mely több összetevőből, ún. koleszterin frakcióból áll. LDL - kóros koleszterin+fehérje, a legnagyobb szereppel bír az érelmeszesedés kialakulásában VLDL - koleszterin+fehérje, a szervezet belső szállítási mechanizmusában van szerepe IDL – koleszterin+fehérje, szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában HDL koleszterin+fehérje, védő hatású Az LDL és HDL koleszterintípusok aránya fontos mutató, az érelmeszesedés iránytűje.

Lipoproteinek máj LPL = lipoprotein lipáz VLDL = nagyon kicsi sűrűségű lipoprotein IDL = közepes sűrűségű lipoprotein LDL = kis sűrűségű lipoprotein HDL = nagy sűrűségű liporotein vékonybél perifériás szövtek perifériás szövetek kapilláris erei

Az ún. normál lipidértékek Összkoleszterin: < 5.2 mmol/l LDL: < 3.4 mmol/l HDL: > 1.0 mmol/l Tg: < 1.7 mmol/l

A jellemző LDL koleszterin-értékek

A zsigeri zsír A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri zsírnak. A zsigeri zsírban könnyebben aktiválódik az un. lipoprotein lipase enzim ami zsírbontást eredményez. A bontásból származó zsír az ereken keresztül a májba jut, előidézve annak elzsírosodását, növelve az elhízottságot. További következményként felgyűlik a víz, nő a cukorbetegség, magasvérnyomás, valamint a szív – és érbetegségek kockázata, amelyek veszélyeztetik életünket.

A zsigeri zsír A zsigeri zsír általában az össz testi zsír 10-20%-át teszi ki. A zsigeri elhízást a következő mutatók szerint szokták megállapítani: Az L4 és L5 csigolya közötti testkeresztmetszetben a zsírterület 100cm2 vagy több. A zsigeri zsír aránya a bőr alatti zsírhoz viszonyítva 0,4 vagy több. A WHR (derék-csípő-arány) férfiak esetében 0,9 , nők esetében 0,85 fölötti. A derék körfogata férfiak esetében 90 cm, nők esetében 80 cm fölötti.

A zsigeri zsír A zsigeri elhízás esélye a férfiaknál a 30-as éveikben, a nőknél a menopauzát követően nő meg. A zsigeri zsír égése percre lebontva gyorsabb, mint a bőr alatti zsíré, így edzéssel és megfelelő étkezéssel könnyen leadható. Eközben az egész test zsírmennyiségét csökkenti.

A zsigeri zsír Zsigeri zsírok a legkárosabbak, mivel gyulladáskeltő anyagokat termelnek. Mivel a zsigeri zsírok gyulladáskeltő anyagokat bocsátanak ki magukból: gyakoribb a pszoriasis, ízületi gyulladás, bélgyulladás, atherosclerózis, cukorbetegség.

A láthatatlan belső ellenség… Legújabb kutatások szerint a kifejezetten sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat. Szabad szemmel nem látható, hiszen belül, a szervek között helyezkedik el. A soványabbak is ugyanolyan betegségeknek vannak kitéve, mint a túlsúlyos embertársaik!

Mi a Glabridin? Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyógyászati alkalmazása komoly múlttal rendelkezik, már 4000 éve az ókori Egyiptomban is használták. A glabridin az édesgyökér legnagyobb polifenolos flavonoidja. Újonnan felfedezett tulajdonsága, hogy ez az egyedüli testzsír-csökkentő flavonoid.

Egyéb hatásai Antioxidáns hatás, szabadgyök-fogó hatás, Heliobacter pylori-ellenes hatás, Vesegyulladás-ellenes hatás, Melanin-gátló, bőrgyulladás ellenes hatás, Csontritkulás ellenes hatás, Memória-védő hatás, Gombaellenes hatás.

Miért a glabridin? Mert Önnél hasi elhízás tapasztalható… Mert Önnek magas vérzsír értékeket mértek… Mert Önnek emelkedettek a vércukorértékei… Mert Önnél a magas vérnyomás betegség kockázata fennáll… Mert Ön szeretne hosszan, egészségesen élni…

Hogyan működik? A glabridin a zsírok lebontásáért felelős gének működését segíti a májban. Ennek következtében a zsigeri zsírok fogynak. A zsigeri zsírok fogyása magával vonja a bőralatti zsírok csökkenését.

Biztonságossági és hatékonysági vizsgálat: Ebben a tanulmányban megvizsgálták, a glabridin-készítmény teljes testzsírra és zsigeri zsírra gyakorolt hatását túlsúlyos alanyoknál. A kutatásban 56 férfi és 28 postmenopauzás állapotban lévő nő vett részt, 40 és 60 év közöttiek, 24-30 kg/ m2 testtömeg indexszel (BMI). Az alanyok kalória bevitele jelentősen nem változott a 4 illetve a 8 hetes kezelést követően. A 900 mg glabridin-készítményt fogyasztó csoport alanyai jelentős testtömeg és testtömeg-index csökkenést érzékeltek a kiinduló állapothoz képest 4 és 8 hetes kezelés után. A 900 mg glabridin-készítményt fogyasztó csoport esetében a testsúlyban és testtömeg-indexben történt változás jóval magasabb volt mint a placebo csoport esetében. A CT felvételek kimutatták, hogy a zsigeri zsír tömegük jelentősen csökkent a kiinduláshoz képest. A kutatások komoly csökkenést mutattak a teljes és LDL koleszterin szintekben a 900 mg glabridin-kivonatot fogyasztó csoportban. A glabridin-készítmény csökkenti az LDL koleszterint a magas koleszterin szinttel rendelkező betegek esetében.

Toxicitás-vizsgálat: Egy 90 napos szájon át adagolt toxicitás tesztet végeztek patkányok esetében 2,90% glabridint felhasználva. A vizsgálat eredménye, hogy semmiféle megfigyelt káros hatást nem tapasztaltak a vizsgálat során.

Glabridin hatásvizsgálat bőrpigmentáció és bőrgyulladás esetén: Ezen tanulmányban vizsgálták a glabridin gátló hatását a bőr festékanyagának létrejöttére és gyulladásra tengerimalac bőrén. Kimutatták, hogy az UVB által kiváltott pigmentáció és gyulladásos bőrpirosság a tengeri malacok bőrén megszűnt a 0,5%-os glabridin adagolás következtében. A glabridin egy egyedülálló összetevő, mely több tulajdonsággal bír, nem csak a bőr pigmegtációját gátolja, de a bőrben lévő gyulladást is csökkenti.

Glabridin hatása az emberi csontokra és patkányok vázizmaira: A vizsgálatot változókor előtti és változókor utáni állapotú nők csontjain végezték. Emellett patkányok vázizomzatán is tanulmányozták a glabridin hatását. Eredmény, hogy a glabridin D vitaminnal vagy anélkül, alkalmas lehet arra, hogy javítsa a változókor utáni nőknél a csontok rendellenességeit.

A glabridin gombaellenes hatása: A Glabridin hatásosságát bizonyították be mind az élesztő gomba, mind a fonalas gomba ellen. Továbbá a Candida gomba mutánsainak ellenállásában is hatást mutatott.