Heiszer Katalin ELTE- Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Tíz éves a Filozófiai Kert
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A házasság még nem a mennyország
A tanári munka értékelése
Lépések, végrehajtás, portfólió Marksteinné Molnár Julianna
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Lilla útja a sikerig– a Lilla magazin kampánya szeptember 11.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Könyvtárhasználati verseny
Érvek, érvelés.
Bármilyen hülyeségnek tűnik, de működik. Próbáljátok ki!
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
4. Kreatív döntéshozatal
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„Férfinak és nőnek teremtette”
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Hogyan legyünk jó tanulók?
Zsikazsu Emlékkönyve.
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Közösségi portálok használata
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Napra Valentin.
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Integráló iskolák a közoktatásban
Horoszkóp teszt!.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
„Civil ABC Eger térségében”
Bölcsességek, aforizmák
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
Boldog Születésnapot!!! Igazából nem tudok mit mondani, mert azt, amit mondani szeretnék, nem lehet szavakban kifejezni. Beszéljen helyettem a zene. Egy.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
FELKÉSZÍTÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA Down Alapítvány Az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145.
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Jézusról szól Erika F Puni, PhD Stewardship Ministries Director General Conference.
DARUS a gyermekekért.
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Új fogyatékosságtudományi kutatási irányzatok Williams szindrómás fiatalok részvételével Heiszer Katalin ELTE- Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Konzulens: dr. Marton Klára 2011. OTDK- ZSKF

Bevezető Williams szindróma Módszertan Kutatási kérdések Eredmények Következtetések További lehetőségek, tervek

Williams szindróma Ritka genetikai rendellenesség 20.000:1 Antropológiai jellemzők- manócska szerű arc Kognitív jellemzők- IQ: 40-80 változatos képességstruktúra Nyelv  Téri orientáció, matematika Érzelmi szenzitivitás, szociabilitás, túlzóan barátságos attitűd

Egy résztvevő a WS-ról „A Williams szindrómában az a nagyon, nagyon, mint minden betegségnek, ennek is vannak hátrányai, előnyei. Előnyei azok, hogy olyannyira tudunk szeretni, mint szerintem az emberiség háromnegyede nem, és a hátránya, hogy nagyon sok fájdalom van benne, amit más nem tud. Aki nem találkozott még Williamses emberekkel, nem foglalkozott velük, annak fogalma sincs, hogy van ilyen. Legtöbbször.... Az az igazság, hogy ez a 7. kromoszómában jön létre. Ez a ritka dolog, ami nagyon ritka, és amikor ez létre jön, a 7. kromoszómából egy darab eltűnik. És az soha többé nem jön vissza, és ő… szerintem az a Jóistennél van, az a 7. kromoszóma,mert ő vigyáz nagyon miránk, és bármilyen helyzetben is vagyunk, és bármilyen hangulatunk van, például olyan mérgesek vagyunk, hogy össze tudunk törni egy tányért, ő akkor is velünk van és ő szerintem mindnyájunktól összegyűjti a 7. kromoszómát a mennyországba, s ott vigyáz rá.”

A kutatás résztvevői 5 nő, 3 férfi MWSzT-tól, 1 kutatásvezető 18-26 évesek 4 fő szakiskolás, 1 fő egyetemista, 3 dolgozik Értelmi akadályozottság: 3 középsúlyos, 4 enyhe

Participatív kutatási módszer Új Hátrányos helyzetben lévő csoportok: társadalmi integráció emberi jogok érvényesülése „Semmit rólunk, nélkülünk!”- elv Aktív résztvevők- „kompetens szakemberek” Egyenrangú társak Kevés példa Módszerek: kvalitatív és kvantitatív Szükséges feltételek biztosítása

Participatív elemek Témák meghatározása Gyakoriság eldöntése Felvezetés Következő téma Más résztvevők (szülők, másik moderátor) Álnév Helyettes moderátor bevezetése Többi módszer (ld. később) személyre szabása

Fókuszcsoportos módszer Tíz hónapon át havonta egyszer Témák: Szeptember: Bevezetés, nyár, utazás Október: Szeretet, szerelem, barátság November: Érzéseink kifejezése December: Karácsony, ünnepek Január: Szórakozás, kultúra, zene Február: Williams szindróma, „Én, saját magam” Március: Hobby Április: Hit, vallás Május: Egészséges életmód Június: Iskola, munkahely Moderátor  egyenrangú fél Hangfelvétel, majd annak elemzése

Photovoice módszer Nyelvhasználatukban, intelligenciájukban akadályozott emberek Gondolatok, érzelmek, vélemények kifejezése Az érintett személyek maguk készítik a képeket Wang és Burris nők helyzete kínai falvakban (1994) Magyarországon 3 kutatás: hajléktalan, roma kutatások Cél: „Empowerment”-párbeszéd-változtatás

Photovoice módszer a jelen kutatásban Elméleti megalapozás - módszer bemutatása - téma kiválasztása: „Az én életem” - A téma értelmezése, lehetőségek - Fényképezéssel kapcsolatos etikai kérdések - Kutatás menete- egy hétig mindenkinél Technikai felkészítés- fényképezőgép használata, kipróbálása Nem sikerült befejezni

Egyéb módszerek: strukturált interjú 2009 ősz, kutatás vége Értékelés, elégedettség, önreflexió vizsgálatára Strukturáltabb válaszok, és eredmények céljából Módja, a résztvevők döntése alapján: kutatás vezetője által feltett nyitott kérdések, szóbeli válaszok

Kutatási kérdések Megfelelő alanyok-e a Williams szindrómás fiatalok egy participatív kutatáshoz? Mitől lesz participatív a kutatás? Mely módszerek hogyan hasznosíthatók a participatív kutatási módszerrel együtt? Melyik válik be leginkább? Önérvényesítő program első lépése a kutatás? Kialakul-e bizalmas légkör, fejlődik-e a társas beszélgetéshez szükséges kompetencia?

Eredmények

Photovoice vs. fókuszcsoport Fókuszcsoport: szociabilitás, nyelvi készségek Photovoice: Gyenge vizuális teljesítmény Csak tárgyak, helyszínek és kutyák Strukturálatlan- ugyanúgy, mint verbálisan Képek kommunikációs értéke- napirend, elfoglaltságok Leggyengébb verbális teljesítmény-legtöbb kép Legjobb verbális- nem kíván részt venni Egyéntől függ, hogy kinek melyik módszer a megfelelőbb

Interjúk Beszéd mennyisége: szubjektív Nehézségek: időhiány, gátlások, fogalmazás Legjobban tetszett: különböző témák, őszinteség, közösségi program Nem tetszett: időhiány, színesebb tevékenységek, komolytalanság Ötletek: több játék, újabb témák, több idő, bizalmasabb légkör, több komolyság Másoknak is ajánlanák a részvételt: látókörbővítés és megnyilvánulásra való lehetőség miatt

Önérvényesítés Reális helyzetlátás- irreális álmok - Törvényt hozni - Iskolákban, egyetemeken tanítani -”Politikamentes, nyugodt élet”, ahol mindenki elfogad mindenkit, nincsenek országok, nincs másság sem -„Meg kell választani elnöknek” - Ismeret terjesztő videók - Petíció - Miniszterelnöknek levél - Megszüntetni a befolyásolást, elnyomást

„Hát úgy szerintem, hogy ezt a világot totál meg kéne változtatni „Hát úgy szerintem, hogy ezt a világot totál meg kéne változtatni. Úgy, ahogy van. És őő politikamentes világot kéne csinálni. Nem azt mondtam, hogy újból legyen mit tudom én II. világháború, meg diktatúra, hanem azt mondom, hogy legyen, legyen politikamentes őő, normális élet, nem azt mondom, hogy jöjjön el újra annak az ideje, hogy diktátorok uralják a földet, hanem hogy hogy lehetne olyan, hogy politikamentes nyugodt élet, ahol nincsen olyan, hogy mondjuk te amerikai vagy, én magyar vagyok, én utállak téged, te is utálsz engem, nem! Hanem az a fontos, hogy mindenki tudjon mindenről, és ez az, amiről nagyon ritkán hallani, hogy őő, hogy azért próbálunk ugye kitörni. Azért vannak a nemzetközi táborok, nemzetközi konferenciák, hogy ne ebben a kenyérszeletben maradjunk, ebben a Magyarországban, hanem próbáljunk egyre többször kitörni, és a világ felé mondani, hogy „halihó, figyelem, mi is itt vagyunk, és rólunk is nagyon fontos tudnotok, s a segítség is nagyon fontos és a megértés is, minden nagyon fontos, ami ami az olyan emberek javára szól, akiknek nagy szorultságuk van abban, hogy a nagyobb rész, és az egészséges társadalom rá figyeljen.” Tökéletes világ

„-Általában a társadalom, vagy hát az emberek az utcán furcsán néznek rátok? -Igen. -Úgy néznek ránk, mint akik hülyék vagyunk. És lila gőzük nincsen arról, hogy mi folyik itt.”

Következtetések Participatív kutatás megvalósíthatósága Williams szindrómás személyekkel -pozitívum: relatíve jó kommunikációs készség, szociabilitás, „szakértői attitűd”, „fontosságérzet” -negatívum: ritka előfordulás, befolyásolhatóság, önállótlanság Módszer: Fókuszcsoport tűnik a legmegfelelőbbnek, de egyéntől, csoporttól, vizsgálandó kérdéstől is függ

További lehetőségek, tervek Jelen kutatás szövegeinek elemzése számítógépes szövegelemző programmal – részben megtörtént Más értelmileg akadályozott csoportokkal (pl. Down szindrómás, ill. heterogén értelmileg akadályozott) is hasonló kutatást végezni Play Decide módszer adaptálása értelmileg akadályozott személyek számára, értelmileg akadályozott személyek részvételével: Participatív akciókutatás

Heiszer Katalin katalin.heiszer@gmail.com Köszönöm a figyelmet! Heiszer Katalin katalin.heiszer@gmail.com