Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Vigh György: Webes alkalmazások akadálymentesítése Kaposvár, oldal.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Kis csoport szeptember
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
Miért kell a néző? … azért, mert belőle élünk. Nem kell… •A nézővel csak probléma van –Ülni akar –Állni akar –Meccset akar nézni –Enni, inni, pisilni.
Az Index.hu USA-képe. A kutatás célja Az Index.hu Külföld rovatában közzétett hírek és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiák összefüggéseinek.
Filep Éva, a "Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein" 
Falukép-védelmi program a Pogány-havas kistérségben Csíkszereda, november
PÉCS.
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
Az animáció Kurzusvezető: Készítette: Dr. Tóth András Palla Melinda
A Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály tevékenysége ***** Tiszteletbeli konzuli konferencia 2008.
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Településmarketing Értékaudit.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
„TI SZERETTEK ITT KINN, S MI OTT BENN…”. GYIMES FEJLŐDÉSÉNEK KÉRDÉSE A FOLKLÓRTURIZMUS TÜKRÉBEN. EGY TÖBBSZÖRÖSEN ELLENTMONDÁSOKKAL TERHELT KISTÉRSÉG PROBLÉMÁINAK.
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
Közösség és innováció Salgótarján, január 29. az Ongai Kulturális Egyesület szemszögéből Készítette: Takács László.
A szomatikus marker feltevés
Sponsorare necesse est
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Muzeológusok bakancsban A Múzeumi Túrák a Mecsekben című programsorozat „életútja” Pásztor Andrea Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
A kulturális turizmus trendjei és a
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A t e r m é s z d a l Csak az erős ember ismeri a szeretetet,
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Árpád-ház Program Sajtótájékoztató november 19.
Győri helyi közösség Helyi közösségi fejlesztési stratégia
Ország neve név Tanár Osztály.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Kulturális örökségvédelem Társadalmi felelősség vállalás
BUDAPESTI VÁLLALKOZÓI NAPOK 2017
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla

Az előadás menete A retro majális rövid bemutatása Traumaelmélet, -feldolgozás Lokalitás (+képek) Rítuselmélet (+képek) Következtetések Kérdés: hogyan aktualizálja az esemény a múltat, milyen mértékben szolgálja a múltfeldolgozást, és ehhez milyen eszközöket használ?

I. A retro majális bemutatása 1. Cél: Rendszerváltás előtti majális korhű felelevenítése Városi rendezvény 2008 – 2009, Béke Művelődési Otthon Fő elemek: felvonulás, kiállítás, beszéd, úttörőavatás, brigádverseny, filmvetítés, retro zene

I. A retro majális bemutatása 2. Interjúk során, médiában megjelenő szándékok a szervezők részéről: Turisztikai látványosság „Görbe tükör”, irónia Szembenézés félelem nélkül Emlékeztetés, de nem átélés és nem nosztalgia Felszabadult élmény, retro érzés

II. Traumaelmélet, -feldolgozás Kulturális traumaelmélet: külső hatás Trauma Várpalota esetében Kommunizmus / szocializmus Rendszerváltás Feldolgozás kell Társadalmi performansz

III. Lokalitás 1. Emlékezet közvetlen letéteményese: lokális közösség Stratégiák Örökség

Szocializmus korszakának esszenciája III. Lokalitás 2. Város története Épített környezet Ipari terület, Művelődési Otthon: autentikus miliő – Cseri Parkerdő Terület elhelyezkedése Szocializmus korszakának esszenciája

Várpalota – Inota térkép

Béke Művelődési Otthon 1.

Béke Művelődési Otthon 2.

Béke Művelődési Otthon 3.

IV. Rítuselmélet 1. Fogalom, szent – profán Majális hagyománya: rítus Rendszerváltás után: nem illeszthető be Retro majális?

Csak részben, akár a felejtést is elősegítheti IV. Rítuselmélet 2. A retro majális rítus? Rítus elemei – elidegenítő elemek Szent – profán megjelenése? Új rendet teremt? Közösség iránti lojalitás, szolidaritás? Csak részben, akár a felejtést is elősegítheti

Polgármester / tanácselnök - beszéd

IV. Rítuselmélet 3. A felvonulás a legkiemelkedőbb elem Legfontosabb jellemzője: fizikai mozgás  testi emlékezet: begyakorlott, automatikus, kontrollálhatatlan Ebből a szempontból ki a befogadó?

Felvonulás 1.

Felvonulás 2.

Úttörőavatás

Beöltözött felvonulók

V. Következtetések Örökség, trauma: ki kell alakítani valamilyen viszonyt, integráció Csak részben rítus, de az emlékeztető funkciója megvan Pozitív elemek: Esemény: könnyebb elbeszélni mint a hétköznapokat Lokális kezdeményezés jobb mint az átfogó, emberek a középpontban Növeli a történelmi tudatosságot Negatív: Sokféle, ellentmondásos cél, ambivalens megközelítés Bizonyos elemek a felejtést segítik

Köszönöm a figyelmet! XXX. Jubileumi OTDK