Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Szociális munka a börtönben
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
az áldozatokért és a tettesekért
A honvédtisztjelöltek lelkiállapotának vizsgálata
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Látens fiatalkori devianciák – az ISRD empirikus kutatás
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
A munka világával kapcsolatos tudás
Szabálysértési méltányossági kérelem
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia április FOGYATÉKOSSÁG ÉS CSALÁDI SZEREPEK Készítette: VÁGÁSI JÚLIA.
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
MindenGyerek Budapest
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Az orvos szabálysértési felelőssége
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Fiatalkorú bűnismétlők az ügyészségi ügyforgalmi statisztika tükrében Kerezsi Klára Országos Kriminológiai Intézet.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Intézkedések V. 1..
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Együttműködés a rendőrség és a biztonsági szervezetek között.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Az első fokú bíróság határozatai
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Előadás másolata:

Fiatalkorú bűnelkövetők és a pártfogói felügyelet bemutatása egy kutatás tükrében Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam Szociálpedagógia szak Országos Tudományos Diákköri Konferencia Budapest, 2011. április, 15.

Dolgozat felépítése Témaválasztás indoklása, módszerek Bűnözés, mint deviancia Fiatalkorúak a bűntető igazságszolgáltatásban. A pártfogói felügyelet bemutatása Kutatás, elemzés Hipotézisek igazolása

A vizsgálat célja Keresem azokat az okokat, tényezőket, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy valaki bűncselekményt kövessen el. A pártfogói felügyelet mit jelent a bűncselekményt elkövető fiatalok számára. Kutatási módszerek: Megfigyelés Dokumentumelemzés, Kérdőív Feltáró módszerek: Statisztikai adatok elemzése, Családlátogatás

Hipotéziseim Keresem, melyek azok az okok, aminek eredményeként a fiatalkorú bűncselekményt követ el. Feltételezem, hogy a fiatalkorú bűnözés gyökerei elsősorban a családban keresendők. Keresem, hogyan élik meg a fiatalkorúak a pártfogói felügyelet meglétét.

Fogalmak tisztázása A bűnözés, a deviáns viselkedések egyik formája. A bűnözés nem más, mint a jog társadalmi követelmény rendszerének nem követése. A bűnözés minden történelmi korban, minden civilizációban, minden társadalom típusban előfordul. A bűnözés, a büntetőjogi következményeket maga után vonó, bűncselekményként meghatározott viselkedések körét öleli át.

Bármely elem hiányzik, nem beszélhetünk bűncselekményről A bűncselekmény az a szándékosan vagy gondatlanságból elkövetett cselekvés, amely veszélyes a társadalomra és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendelheti. A bűncselekmény három eleme tehát: - Tényállás szerűség (büntetendőség) - Társadalomra veszélyesség (materiális jogellenesség) - Bűnösség (szándékosság/ gondatlanság). Bármely elem hiányzik, nem beszélhetünk bűncselekményről

A Btk. VII. fejezete szerint: Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.

A pártfogói felügyelet bemutatása A pártfogói felügyelet rendszertanilag: - intézkedések közé tartozik - felügyeleti típusú szankció Végrehajtása: bíróság vagy az ügyészség jogerős határozata alapján történik

A pártfogói felügyelet célja: hogy „védelmet nyújtson a közösségnek az elkövető személyéből a közösségre háruló veszéllyel szemben, […] biztosítsa az elkövető reintegrációját, […] előzze meg a további bűncselekmény elkövetését”. A pártfogó felügyelő feladata: Segítse a fiatalok reszocializációját Környezet tanulmány készítése Pártfogó felügyelői vélemény készítése Ellenőrzi és segíti a jogszabályban meghatározott magatartási szabályokat Állandó kapcsolattartás Pártfogó felügyelői terv készítése

Kutatás bemutatása Kutatási helyszín: Hajdú – Bihar Megyei Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálat Adatfelvétel időpontja: 2009. június 03. – 2010. szeptember 06. A kutatásban részt vevő alanyok kiválasztása véletlenszerűen történt. A kutatásban 60 személy vett részt.

A mintavételezésben részt vevők családjának szociális jellemzői

Iskolatípusonkénti megoszlásuk

Kérdőív bemutatása Nemed? Kikkel élsz együtt? Milyen a kapcsolatod a szüleiddel? Szabadidőd kivel töltöd? Mit követtél el hogy eljárás indult ellened? Miért követted el a bűncselekményt? A bűncselekmény elkövetésekor befolyásoltak barátaid, kortársaid? A tetted előtt felmérted a következményeket? Milyen ítéletet kaptál? Megbántad tetted? Szüleid, környezeted hogyan reagáltak tettedre? Családodban volt-e arra példa, hogy valaki bűncselekményt követett el? Hogyan éled meg a Pártfogói felügyeletet? A pártfogóval való együttműködésed véleményed szerint milyen? Szerinted hogyan tovább?

1. Kérdés: Nemed?

2. Kérdés: Kikkel élsz együtt?

3. Kérdés: Milyen a kapcsolatod a szüleiddel?

4. Kérdés: Szabadidőd kivel töltöd?

5. Kérdés: Mit követtél el, hogy eljárás indult ellened?

6. Kérdés: Miért követted el a bűncselekményt?

7. Kérdés: A bűncselekmény elkövetésében befolyásoltak barátaid, kortársaid?

8. Kérdés: A tetted előtt felmérted a következményeket?

9. Kérdés: Milyen ítéletet kaptál?

10. Kérdés: Megbántad tetted?

11. Kérdés: Szüleid környezeted, hogyan reagáltak tettedre? Döbbenet Csalódás Szégyenérzet

12. Kérdés: Családodban volt-e arra példa, hogy valaki bűncselekményt követett el?

13. Kérdés: Hogyan éled meg a pártfogói felügyeletet?

14. Kérdés: A pártfogóddal való együttműködésed, véleményed szerint milyen? Akiknél a pártfogó felügyelt visszatartó erőként hat az esetleges bűnismétléssel kapcsolatban, akik szégyenként élik meg a felügyeletet, azok igyekeznek jól működő kapcsolatot kiépíteni a pártfogóval. Aki nem tulajdonít nagy jelentőséget a felügyeletnek, az együttműködés nem valósul meg, kapcsolata a pártfogójával rossz. Ezen fiatalok útban vannak egy deviáns karrier kialakításában.

15. Kérdés: Szerinted hogyan tovább? Akik hátrányként élik meg a felügyeletet , illetve családjuk nem bűnismétlésre hajlamosító nagy valószínűséggel még egyszer nem fognak olyan bűnt elkövetni, ami a személyes szabadságukat korlátozná. Pozitív jövőképpel rendelkeznek. Azok, akik semleges tényként élik meg a felügyeletet és környezetükben, családjukban találkozhatunk bűnismétlő – törvénysértő személlyel, azok esetében nem zárható ki a bűnismétlés.

Hipotézisek igazolása Feltételeztem, hogy a fiatalkorú bűnözés gyökerei elsősorban a családban keresendők. Hipotézisem beigazolódott, hiszen a kutatásban részt vevők 70%-a rendezetlen családi körülmények között él.

Hipotézisemben az okokat is kerestem, amelyeknek eredményeként a fiatalkorú elkövette a bűncselekményt. A válaszokból arra a következtetésre jutottam hogy kiemelkedően magas a kortárscsoportok szerepe a bűnelkövetésben. Hipotézisemben kerestem, hogyan élik meg a fiatalkorúak a pártfogói felügyelet meglétét. Többsége nem éli meg hátrányként. Pártfogói Felügyelői Szolgálat, mint rendszer, jelen kutatásom szerint jól működik, eléri célját.

Köszönöm a figyelmet!