SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004. április 14. Készítette: Balázs Anett 2004. április 14. 2004.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fundamentális elemzés
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Állóeszköz-gazdálkodás
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
beruházásfinanszírozás
Copeland-Coller-Murrin: Vállalatértékelés McKinsey & Company, Inc.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Vállalati pénzügyek alapjai
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK „ Money makes the world go around” „A pénz forgatja a világot” a PÉNZ ÉS HELYETTESITŐI A VÁLLALATI MÜKÖDÉS NÉLKÖLÖZHETETLEN ELEMEI.
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Energetikai gazdaságtan
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Hitelfelvételi problémák
Részvényopciós díjak jellemzői
Vállalatfinanszírozás
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Kérdések a ZH-hoz.
Pénzügyi-számviteli mutatók
StartUp Konferencia március 30. Convertible Note Nagy Péter, társalapító Enterprising Culture.
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
Pénzügyi kontrolling Készítette: Bosnyák Anita Katona László
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
KOCKÁZAT – HOZAM.
Beruházás-finanszírozás
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
5.Szeminárium – Cash-flow Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette : Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Pénzügyi mutatószámok!
Vállalati pénzügyek VÁLLALATGAZDASÁGTAN november 30.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Pénzügyi-számviteli mutatók
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 9. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Vállalati Gazdaságtan
Kérdések a második zh-hoz A vizsgán mindkettő lesz.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
Nominál-reál konzisztencia
Vállalati pénzügyek II.
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
SZÁMVITEL.
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
SZÁMVITEL.
Pénzügyek előadás Dr. Solt Eszter BME
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
A nemzetközi tőkeáramlások
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett április április 14. Készítette: Balázs Anett április április 14.

2004. április 14.Balázs Anett2 „A vállalatnak nem a nyereségre, hanem a „shareholder value” növelésére kell koncentrálni” Mi is az a shareholder value? részvény(esi) érték növekedése tulajdonosi érték növekedése értéknövekedés részvény(esi) érték növekedése tulajdonosi érték növekedése értéknövekedés Dr. Katits Etelka

2004. április 14.Balázs Anett3 A RÉSZVÉNYESI ÉRTÉK- ELEMZÉS CÉLJA · A stratégia, ill. üzleti egységek sikerét egy befektető látószögéből ítélje meg · Nyújtson információt a befektetőknek vállalatok megvásárlásánál, eladásánál stb. · A részvényesi, tulajdonosi érték növelése !!! · A stratégia, ill. üzleti egységek sikerét egy befektető látószögéből ítélje meg · Nyújtson információt a befektetőknek vállalatok megvásárlásánál, eladásánál stb. · A részvényesi, tulajdonosi érték növelése !!!

2004. április 14.Balázs Anett4 b a hagyományos számvitel hiányosságai világossá válnak - a számviteli profit rövid távú felfogást biztosít b a siker mértékét nem az eredménykimutatásban meghatározott eredménykategória, hanem a pénz be- és kiáramlásának egyenlege mutatja b jövőorientált szemléletű b figyelembe veszi a pénz időértékét, és mindazon tényezőt, amely jelentős befolyást gyakorol a vállalati értékre b a hagyományos számvitel hiányosságai világossá válnak - a számviteli profit rövid távú felfogást biztosít b a siker mértékét nem az eredménykimutatásban meghatározott eredménykategória, hanem a pénz be- és kiáramlásának egyenlege mutatja b jövőorientált szemléletű b figyelembe veszi a pénz időértékét, és mindazon tényezőt, amely jelentős befolyást gyakorol a vállalati értékre AZ SVA-ELEMZÉS JELENTŐSÉGE

2004. április 14.Balázs Anett5 AZ SVA-ELEMZÉS LÉPÉSEI 1 A szabad pénzáram jelenértékének (PV) meghatározása a tervezés időszakára 2 A reziduális érték jelenértékének meghatározása a tervezési időszak utáni periódusra 3 A szabad pénzáram kumulált jelenértéke és a reziduális érték jelenértéke, valamint a tőzsdei értékpapírok piaci értékének összegzésével nyerjük a vállalati értéket 4 A vállalati értékből levonjuk az adósság piaci értékét, s ezzel kiszámoljuk a részvényérték (SV) nagyságát. 1 A szabad pénzáram jelenértékének (PV) meghatározása a tervezés időszakára 2 A reziduális érték jelenértékének meghatározása a tervezési időszak utáni periódusra 3 A szabad pénzáram kumulált jelenértéke és a reziduális érték jelenértéke, valamint a tőzsdei értékpapírok piaci értékének összegzésével nyerjük a vállalati értéket 4 A vállalati értékből levonjuk az adósság piaci értékét, s ezzel kiszámoljuk a részvényérték (SV) nagyságát.

2004. április 14.Balázs Anett6 AZ ÉRTÉKNÖVEKEDÉS SZÁMÍTÁSA b A Free Cash-flow kumulált jelenértékének kiszámítása b A reziduális érték jelenértékének meghatározása b A tőzsdei értékpapírok piaci értékének figyelembevétele b Az adósság piaci értéke az előző három értéket csökkenti b A Free Cash-flow kumulált jelenértékének kiszámítása b A reziduális érték jelenértékének meghatározása b A tőzsdei értékpapírok piaci értékének figyelembevétele b Az adósság piaci értéke az előző három értéket csökkenti

2004. április 14.Balázs Anett7 AZ ÉRTÉKNÖVEKEDÉS SZÁMÍTÁSA b Az előző 4 tétel összegzésével kapjuk a jelen periódus SV nagyságát b Az előző periódus stratégiája SV-értékének meghatározása b A folyó periódus stratégiájának SV-értékéből levonjuk az előző periódus stratégiájának SV- értékét. b Az előző 4 tétel összegzésével kapjuk a jelen periódus SV nagyságát b Az előző periódus stratégiája SV-értékének meghatározása b A folyó periódus stratégiájának SV-értékéből levonjuk az előző periódus stratégiájának SV- értékét.

2004. április 14.Balázs Anett8 ÜzletmenetBefektetésiPénzügyi Vezetői döntések Érték-generátorok Értékelésösszetevői Vállalkozáscélkitűzése Értéknövekedés osztalék, árfolyamnyereség Üzemi cash-flow Diszkontráta Idegen tőke Érték-növekedésidőtartama - forgalom- növekedés - nyereségadó mértékeBeruházásforgóeszközökbe,befektetetteszközökbetőkeköltség SHAREHOLDER VALUE HÁLÓ HÁLÓ

2004. április 14.Balázs Anett9 Köszönöm a figyelmet!