Most pedig jöjjön a mai napunk sztárja: a J/  részecske!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
Advertisements

A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
2. Kölcsönhatások.
Készítette: Bráz Viktória
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
A 95-éves Don Juan eldönti, hogy megnősül és felesé- gül veszi a 25-éves Annát.
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
ShelfMan Kézikönyv.
2. Kölcsönhatások.
Készítette: a Dalai Láma
A kockacukor világítása
(A tudomány szemszögéből)
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Pozitron annihilációs spektroszkópia
Töltött részecske sugárzások spektroszkópiai alkalmazásai
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Segédprogram Chaospro. Mire szolgál? A geometriában hagyományosan egy görbe egy-, egy felület két-, és egy térbeli test háromdimenziós. Az úgynevezett.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
Bevezetés a részecske fizikába
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Az anyagok alkotórészei
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
3. Gyorsítók CERN(Genf): légifelvétel. A gyorsító és a repülőtér.
Következik a Z-bozonnal történő részletes ismerkedés. Ez lesz a délutáni méréseik tárgya is ! Most igazán tessék figyelni és bátran kérdezni is ! Lesz.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
3. Gyorsítók.
2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.
2. Kölcsönhatások.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Kőbe vésve ....
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Rutherford kísérletei
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
2. Kölcsönhatások.
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Programozás Imagine Logo.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában.
2. Kölcsönhatások.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
Emelj fel, mutasd meg tervedet, Vigyázz rám,
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
A kvantum rendszer.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
A fény kettős természete. Az elektron hullámtermészete.
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
Úton az elemi részecskék felé
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Tanórai szokásaim 5/14.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
TEVA SZOFTVER BEMUTATÓ
Magerők.
W és Z0 bozonokat keresünk az LHC CMS detektorában.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Előadás másolata:

Most pedig jöjjön a mai napunk sztárja: a J/  részecske!

Amit eddig tanultunk róla: Felfedezték 1974-ben. Tömege  3 * m proton Egy charm-anticharm kvarkot tart fogságban Születése után csaknem azonnal elbomlik ( sec) Így nyomára csak a bomlástermékei vizsgálatával bukkanhatunk Ma az alábbi 2-müonos bomlására fogunk vadászni

Említettük már, hogy a gyorsítókban keletkező részecskék többsége igen rövid életű (~ – sec) Legtöbbjük még egy atomnyi méretnek megfelelő távolságot sem fut be élete során és más részecskékbe elbomlik (nincs olyan detektor ami jelezni tudná). Létéről a bomlástermékei segítségével kapunk információt. Ilyen a mi kedvencünk is Egy rövd kis számolás (+ egy kis relativitáselmélet) útján kiszámítjuk a tömegét, sőt élettartamát is

A számoláshoz ismernünk kel a két muon adatait: energia (E) és lendület/impulzus (p) E 1. p 1 E 2. p 2 A müonok elég hosszú életűek ahhoz, hogy őket mérhessük („tracker”, nyomdetektor) Most jön egy egyenlet („képletecske”) a relativitás elméletéből: E 2 = m 2 + p 2 E, p m A bomlás során a részecske energiája és impulzusa megmarad! E = E 1 + E 2 és p = p 1 + p 2 m 2 = E 2 – p 2 Készen is vagyunk: behelyettesítjük az adatokat és gyököt vonunk! Ez ugye már egyszerű?

Most egy kis meglepetés jön: a rövid életű/bomlékony részecskék tömege „elmosódott” értéket mutat. Magyarázata a híres Heisenberg határozatlanság relációban rejlik: Ez az „átlagérték” a részecske „tömege” (m 0 )  pedig a részecske „szélessége” Rövid élettartam  nagy szélesség és fordítva tömeg

Hamarosan megyünk ebédelni. Előtte azonban felvillantok néhány képet a délutáni mérésekről. A mérendő események képeit az alábbi lapról indulva érik el (nem szükséges most megjegyezni, a Mentoraik már így állították be a PC-ket).

Képek a képernyőről. Ebéd után –a méréseik előtt – röviden majd on-line is bemutatom, ez csak egy kis „étvágycsináló”.

Ezen a képen nagyon sok részecske nyomát látjuk. Ezek legtöbbje hadron. Minket azonban csak a müonok érdekelnek. Kapcsoljuk ki a hadronok megjelenítését.

Itt már csak a müonokat mutatja a kép (piros „pöttyök”) A sárga rajz a nyomdetektor megjelenítése.

Itt a nyomdetektort képét is kikapcsoltuk. Amit látunk azok a müonok nyomai. Kérdés: azonos vagy ellentétes a két müon töltése?

Ez egy másik esemény. Mit mondanának a müonok töltéséről?

Újabb esemény. Itt a müonok nyomai a nyomdetektoron túl is jelen vannak. Ezeket nevezzük „Globális” müonnak. A „Tracker” müon csak a trackeren belül látszik.

Az események osztályozása: : a két müon töltése azonos (nem jöhetnek J/Psi-ből, nem foglalkozunk vele)) 1: ellentétes töltés, de mindkét nyom csak a trackerben látszik 2: az egyik globális, a másik tracker Mit gondolnak ki kapja a hármast?

Ilyen Excel file-be írják majd be a „osztályzatokat” (D oszlop) Az Excel pedig az osztáyzatok esetén kiszámolja a részecske tömegét (E oszlop). A két müon adatait (E, px,py,pz) a G,H,I… oszlopok tartalmazzák.

Most már elméletileg kellően felkészülten várjuk a délutáni méréseket ahol a CMS detektorban két müonra vadászva elcsípjük a mi kedvenc J/  részecskénket. Jöjjön most hát az ebéd (megdolgoztunk érte!) Ebéd után még fogok Magukkal egy kicsit beszégetni: rövid előzetes bevezetést hallanak majd, hogyan kell ügyesen J/  -re vadászni