Egy kultúra között – még mindig KFKI Veterán Klub 2013. szeptember 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

OXIDOK TESZT.
A Biblia Isten szava.
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Készítette: Berényi Lili Sallai Andi
RÓZSA a virágok királynője.
Ezennel bemutatjuk a Bunkósági Rt. legújabb találmányát……
Az Európán kívüli világ
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Készítette: a Dalai Láma
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Könnyek....
A bőr színe…..
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Cicognani a bolognai Sant’Orsola Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.
Az elemek lehetséges oxidációs számai
13 tanács egy életre.
Gabriel García Márquez
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Színes világban élünk.
Dante Alighieri: Isteni színjáték
Kontrasztok.
A színrendszerezés rövid története
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Színek.
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
Az etén előállítása.
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzel Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos.
A csillagászat keletkezése
A kénsav és sói 8. osztály.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Az atomok jelölése A vegyjel.
A salétromsav és a nitrátok
A réz-csoport I. A réz.
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Készítette: Jon A. Palmer
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Fogszín meghatározás 2008.
Pozitív gondolatok.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
A kommunikáció tényezői
Zuhan egy repülőgép. 5 utas van a fedélzeten, de csak 4 ejtőernyő.
Számrendszerek kialakulása
jozefusz Andre Rieu A krónikás feljegyzései a nagy forradalmár életéből.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Kis történet kedves embereknek!.
Dürer kísérletbemutató
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
"Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet"
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
(Bokrétás András) A feleségem a fönyeremény. Meg is ütöttem!
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
A kén=Sulfur.
A kémia története 7. osztály.
RÓZSA a virágok királynője.
Ha Isten békéje lakja szívemet, bár dúlhat vihar ellenem, Nagy hittel szívem zengi ez éneket: az Úrban, az Úrban jó nekem!
A GÖRÖG MONDAVILÁG.
Előadás másolata:

Egy kultúra között – még mindig KFKI Veterán Klub szeptember 27.

Nessos vére, avagy mitológiai vegytan

S pályám bére Égető, mint Nessus vére. Arany János: Epilógus

A történet szereplői Szophoklész TRAKHISZI NÔK

Kentaur és lapita harca (Gyakori téma)

Nessos átviszi Héraklész feleségét, Deianeirát egy folyón, de közben... hát a kentaur is ember... ezt meg a férj rossz néven veszi, és lenyilazza a kentaurt. Az meg mit nem tanácsol:

„Vén Oineusz kislánya, ha Hallgatsz rám, hasznodra lesz ez az átkelés, Utolsó vagy, akit céljához elviszek; Jó lesz, ha megőrzöd kiömlő véremet E nyílvessző hegyén, melyet a lernai Hüdra epéje feketére színezett, S hogy megtartsd Héraklész nagy szívét, csodaszert Keversz a vérből; ha más nőre vet szemet, Rögtön figyelmeztetni fogja: hű legyen!” Szophoklész TRAKHISZI NÔK (Karsai György és Térey János fordítása)

Tudom, nem szűzlány, de törvényes feleség, Kit befogadtam, mint a túlsúlyt a hajós, Mint olyan árut, mely a lelkem szégyene. Egy ágyon ketten várjuk most az ölelést, Egy módszert tudok, Lányok, hogyan kerül le vállamról e gond. Egy bronzedényben ajándékot őrzök, egy Vénséges szörnyetegtől kaptam valaha:

A gyapjúcsomót a bedörzsölés után Véletlenül a földre dobtam, ahová A nap betűzött. És a gyapjú fölhevült, Szétporladt sisteregve: volt, s nincsen nyoma; A vágás helyén így szitálnak szerteszét A fűrészél alól kipergő porszemek. Így hevert ott a gyapjú. A földön pedig, Ahová lepottyant, pezsgett a buborék, Ahogy ősszel Bakkhosz szőlőfürtjeiből Csöppenként földre loccsan a kéklő nedű.

A vegyész olvasó itt gyanút fog: ez nem mese, hanem megfigyelés. A kérdés: mit látott Szophoklész? Micsoda volt Nessos vére? (Szophoklész az orvos-isten Aszklépiosz papja volt, ismernie kellett Hippokratész gyógyszereit.)

Milyen lehet ez az anyag? 1.Emlékeztessen a vérre, 2.legyen köze a kentaurok mítoszához, 3.támadja meg a gyapjút a leírás szerint, 4.görögök ismerte anyagok és módszerek legyenek elégségesek az előállításához

A kentaurok Tesszália egy tartományából, Magnésziából származnak. Itt bányásszák – egyebek mellett – az üveggyártásban ősidők óta használt barnakövet (piroluzitot). Kémiailag: MnO 2 Erős oxidálószer, savban is, lúgban is.

Ebből permanganátot könnyű csinálni, ömlesztéssel: Barnakő +salétrom (+szóda vagy hamuzsír)  K-permanganát

Barnakő, salétrom, szóda, hamuzsír: ezeket ismerték a görögök. Kénsav ? Ismerhették... hiszen: a kék gálic vagy zöld gálic (réz- vagy vas-szulfát) hevítve kénsavra bomlik. (Ezt a folyamatot középkori arab alkimisták írták le.) De többen, pl. Rodwell, Thompson, Jacobson úgy vélik, az Ókorban is ismerték már.

Tömény kénsavat kálium-permanganáttal elegyítettünk. Olvastuk, hogy ilyenkor erősen oxidáló anyag, Mn 2 O 7 (is?) keletkezik. Megpróbáltuk. Sűrű, alvadt vér színű, nehezen folyó anyag. Állni hagytuk egy napon át. Hidegen nem bántotta a gyapjút.

Óvatosan melegíteni kezdtük. Buborékok jelentek meg a gyapjú csomó körül, a gyapjú fokozatosan szétesett, szürke port hagyva maga után. Néha a gyapjú magától lángra is lobbant.

KMnO 4 H 2 SO semmi40 * 20 * 3333 (lassú) 66semmi45 (heves) (lassú) 50semmi (lassú) 33semmi29 (nagyon lassú) 30 (nagyon lassú) 35 (nagyon lassú) 40 (nagyon lassú) Összetétel hatása a reakció hőmérsékletre ( 0 C); *égés

Azt gondoljuk: találtunk egy anyagot, amely 1.emlékeztet az alvadt vérre, 2.megtámadja a gyapjút ha melegíti a nap, 3.köze van a kentaurok szülőhelyéhez, 4.görögök ismerte anyagok és módszerek talán elégségesek az előállításához. A kérdés csak annyi: így van-e?

Látáselmélet és modern festészet: a vegyész Chevreul-től a neo-impresszionsita George Seurat-ig

Michel Eugène Chevreul élt Lavoisiertől Marie Curie-ig, végig az egész XIX századon. Egyebek mellett: Gobelin manufaktúra A színek egyidejű ellentétének törvénye (1839) Alapszínek: kék, vörös, sárga. Ezekből kettő-kettő három további színt ad. A harmadik szín: ezek kiegészítő színe. Kiegészítő színek: erősítik egymást, ha egymás mellé kerülnek, de kioltják egymást, ha a színezékeket szemcsésen összekeverik. Ha azonban két olyan kéttagú szín kerül egymás mellé, amelyeknek egyik összetevője közös, tompítják egymás hatását „ Két egymás melletti színt a szemünk a lehető legeltérőbbnek lát.” Szín-harmónia tan Ogden Rood (!)

Seurat: „A szem recehártyáját érő fényhatások meghatározott időbeli jelenségek..... A kifejezés eszköze a tónusok és színek optikai keverése... a kontraszt törvényei szerint.”

1891: Seurat meghal, Edison szabadalmaztatja a filmfelvevő gépet.

Geográfia, vallás, festészet Ortelius – Familia caritatis - Brueghel

Tizenhatodik század: a nagy felfedezések kora (egyebek mellett) Világtérképek – vetületek. Például: Mercator Például: Szinuszoid (Sanson-Flamsteed) vetület

Cordiform (szív alakú) vetület Johannes Honterus, Brassó 1546

Ortelius világtérképe

Ortelius: Comtemno et orno Album amicorum: Mercator, Lipsius,Jean Bodin... Familia Caritatis: Hendrik Niclaes (kb.1540) a spiritualitás szimbóluma az emberi szív P. Bruegel: A természet, mint egységes organizmus