Dr. Lamperth Mónika Budapest október 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Területi államigazgatási szervek
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A járási rendszer megújítása
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
ÖNKORMÁNYZATI IGAZGATÁS
Közigazgatási alapismeretek
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Közigazgatási alapismeretek
Közigazgatási alapismeretek
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
A közigazgatás felépítése és működése
A közigazgatás felépítése és működése
A magyar közigazgatás rendszere
A helyi önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolata
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dr. Danka Ferenc december 15.. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Többféle lehetséges szervezeti megoldás közül választhatott a politika: 1. ügyészség 2. bíróság.
Dr. Csonka Ernő helyettes államtitkár
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Közigazgatási alapvizsga
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A járási rendszer megújítása
Távmunka a területfejlesztésben
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Az önkormányzatok érdekképviselete
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Vázlat; nem elégséges tananyag!1 A helyi önkormányzatok 1990-ben kialakult, második legnagyobb alrendszer Az államháztartás helyi szintje, szerepe: közfeladatok.
A polgári közigazgatás kiépülése
A közigazgatás felépítése
A területi államigazgatás átalakítása
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az önkormányzati igazgatás
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Az önkormányzati érdekképviselet Magyarországon. I. A keletkezés 1989 –
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Tevékenységfajták a közigazgatásban Győr A közigazgatási tevékenységek osztályozása I. Szerteágazó, nem egynemű tevékenység,több szempont szerint.
Helyi önkormányzatok Néhány tudnivaló az évi LXV. Törvényből (Ötv) K.A.2006.
2009. április 7.. I. A jegyzői tisztség kialakulása és fejlődése a tanácsrendszer létrejöttéig 1. A jegyzői tisztség a kezdetektől 1871-ig 2. A jegyző.
Dr. Czepek Gábor Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály főosztályvezető.
1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról A község, a város, a főváros és kerületei, valamint a megye önkormányzata (a továbbiakban: helyi önkormányzat)
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A közigazgatás szervezete és működése. A helyi önkormányzatok felépítése Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
A járási rendszer megújítása
Önkormányzat és állam.
Tevékenységfajták a közigazgatásban
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Az ügyészi szervezet és feladatok
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Dr. Lamperth Mónika Budapest 2012. október 18. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar A helyi önkormányzatok magyar szabályozásának alapkérdései, főbb jellemzői Dr. Lamperth Mónika Budapest 2012. október 18.

A helyi önkormányzatok magyar hagyományai A kiegyezést követően porosz minta alapján modern, polgári önkormányzati rendszer 1870. évi XLII. tc. a vármegyékről, illetve a törvényhatósági jogú városokról 1871. évi XVIII. tc. a községek rendezéséről 1886. évi XXI. tc. a törvényhatóságokról 1886. évi XXII. tc. a községekről

Törvényhatóság /1. főváros (külön törvény alapján) vármegye (alispán vezetésével) nagyobb városok Testülete a törvényhatósági bizottság Tagjai: választott személyek legnagyobb adófizetők (virilisták)

Törvényhatóság /2. A törvényhatóság feladatai: önkormányzati feladatok, helyi ügyek, amelyek ellátása felett a főispánnak felügyeleti joga volt állami feladatkörbe tartozó ügyek ellátása politikai hatáskör, közérdekű és országos ügyekben véleményt alkothat és felterjesztési joggal élhet az országgyűlés bármelyik házához

Község /1. kisközség nagyközség Testületi szerv: képviselőtestület-bíró választott tagok virilisták Igazgatási szervezet: jegyző Járási igazgatás keretébe tartoztak. (A járás vezetője: szolgabíró főszolgabíró) Törvény keretei között intézi a helyi ügyeket. Döntései: határozat szabályrendelet

Község /2. Legfontosabb feladatai: gazdálkodik a vagyonával utakat tart fenn iskolákat működtet tűzvédelem, „közrendőrség” „szegényügy” Feladatai ellátása érdekében adót vet ki és hajt be.

Rendezett tanácsú város Hasonló szabályozás, mint a község, de a képviselőtestület vezetője a polgármester, közvetlenül a vármegye alá tartozik, többlet hatáskörökkel rendelkezik.

Tanácsrendszer /1. 1950. évi I. tv. felszámolta az önkormányzati típusú igazgatást szovjet típusú tanácsok: az egységes, központosított államhatalom helyi szerve nincs gazdasági önállóság szigorú hierarchia (megye, járás, város, község, városi kerület) végrehajtó és igazgatási szerv: vb

Tanácsrendszer /2. 1954. évi. X. tv. nagyobb önállóság helyi gazdasági terv, költségvetés, KÖFA kettős alárendeltség 1971. évi I. tv. az önkormányzati jelleg elismerése népképviseleti-önkormányzati és államigazgatási jelleg járási tanácsok helyett járási hivatalok Költségvetési alap, fejlesztési alap NEM ÖNKORMÁNYZAT!

Rendszerváltás /1. Az önkormányzati rendszer kiépítésének legfontosabb kérdései: önkormányzati koncepció kidolgozása szakmai műhelyekben 1988 kétharmados tv., MDF-SZDSZ megegyezés kellett, de törekedtek a minél szélesebb körű megegyezésre

Rendszerváltás /2. Amiben egyetértés volt: demokratikusan választott erős önkormányzatok, az autonómia alkotmányos garanciával általános felhatalmazás a helyi közügyek intézésére széles feladat- és hatáskör Mindenben megfelelt a helyi önkormányzatiság alapkövetelményeinek: helyi önállóság demokratikusan választott és működő helyi szervezet a helyi közügyek széles körét felölelő feladat- és hatáskör, és az ehhez kapcsolódó átfogó felelősség

Rendszerváltás /3. Amiben vita volt: 1. A megye szerepe: Legyen-e megyei önkormányzat? Legyen-e gazdasági újraelosztó szerepe a megyéknek? Végül: főként területi közszolgáltatások! 2. A főispán intézménye: Szakmai-közigazgatási funkcióval felruházott …. lett volna, de elvetették. 3. A polgármester feladatai Erős polgármester, államigazgatási, hatósági feladatokkal. Ki válassza? 4. Szervezeti felépítés: Választmány vagy bizottsági rendszer? 5. Önkormányzati tulajdon terjedelme: Vállalkozzon-e az önkormányzat? Végül: nagy konszenzussal elfogadott törvény

Főbb változások /1. 1990-1994 törvényességi ellenőrzés, köztársasági megbízottak rendszere önkormányzatok vagyona közalkalmazottak, köztisztviselők jogállása 1994-1998 Ötv. első novellája: megyei önkormányzat erősítése, polgármesterek közvetlen választása megyei közigazgatási hivatalok létrehozása önkormányzati csődtörvény területfejlesztési törvény

Főbb változások /2. 1998-2002 területrendezési törvény összeférhetetlenségi törvény kétharmados 2002-2006 IDEA reformcsomag EU jogharmonizáció többcélú kistérségi társulások Ket. EU önerő alap okmányirodák rendszerének fejlesztése

Főbb változások /3. 2006-2010 a regionalizáció kísérlete fővárosi forrásmegosztás

A hatályos szabályozás alapkérdései /1. 1. Önálló hatalmi ág az önkormányzati rendszer vagy sem? 1990-ben igen Ötv. indoklás: a helyi önkormányzati rendszer a többpártrendszerű demokratikus jogállam alapvető eleme, amely a hatalmi ágak megosztásának rendszerében ellensúlyt képez a központi kormányzati hatalommal szemben. HATALMAT CSAK HATALOMMAL LEHET ELLENSÚLYOZNI! 2011-ben nem Mötv. preambulum: a helyi önkormányzatok az egységes államszervezet részeként hozzájárulnak az Alaptörvényben foglalt államcélok megvalósításához… Alacsonyabb szinten szabályozza az önkormányzati jogok alanyait. Már nem kollektív alkotmányos alapjog a helyi önkormányzáshoz való jog.

A hatályos szabályozás alapkérdései /2. 2. Az önkormányzati jogok alanyai: Mötv. 2. § (1) bekezdés település, megye választópolgárainak közössége Új elemek: állampolgári felelősségérzet alkotó együttműködés a helyi közösségen belül

A hatályos szabályozás alapkérdései /3. 3. Helyi önkormányzás: Alaptörvény 31. cikk helyi közügyek intézése helyi közhatalom gyakorlása Helyi közügyek: a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátása a helyi önkormányzás és a lakossággal való együttműködés szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek megteremtése Helyi közhatalom gyakorlása: a döntéseket a helyi önkormányzati szervek önállóan hozzák

A hatályos szabályozás alapkérdései /4. 4. Általános felhatalmazás a helyi közügyek intézésére: feladatkörében eljárva törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére rendeleteket alkot önállóan igazgat

A hatályos szabályozás alapkérdései /5. 5. Az Alaptörvényben biztosított jogok (32. cikk): rendeletet alkot határozatot hoz önállóan igazgat meghatározza szervezeti és működési rendjét tulajdonosi jogokat gyakorol költségvetést készít, önállóan gazdálkodik vállalkozást folytathat jelképek, kitüntetések, elismerő címek tájékoztatást kérhet, döntést kezdeményezhet, véleményt nyilváníthat szabadon társulhat, együttműködik törvényben meghatározott egyéb feladatok

A hatályos szabályozás alapkérdései /6. 6. Az önkormányzatok jogainak alkotmányos garanciái: a közösségi célok érdekében kötelesek vele az állami szervek együttműködni kötelező feladat- és hatáskört csak törvény állapíthat meg feladatai ellátáshoz arányos támogatásra jogosult

Főbb változások 1. Az állam és az önkormányzatok közötti új munkamegosztás 2. A megyei önkormányzatok kiüresítése 3. Kötelező társulás 4. Törvényességi felügyelet 5. Állami aktuspótló jog 6. Pénzügyi korlátok felállítása